Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 08 травня 2024, питання №108081 1050₴

Додаток до договору між замовником та ФОПом

Я працюю як ФОП (консультації з питань інформатизації) та за власної ініціативи розірвав договір, та замовник просить мене підписати такий додаток до договору (нижче). Цікавить чи взагалі законно від мене вимагати не підписувати інших контрактів та працювати тільки з одним замовником? Чи можу я не підписувати цей додаток?
Дякую.

"""Виконавець бере на себе зобовʼязання, що в період з 01 травня 2024 року по 31 травня 2024 року надання ним послуг Замовнику за Договором складатиме не менше 40 (сорока) годин на тиждень (відповідно до 2.5 - 2.6 Розділу 2 Договору);
Виконавець бере на себе зобовʼязання не надавати послуги та не укладати договори про надання послуг з третіми особами у період з 01 травня 2024 року по 31 травня 2024 року;
Підписуючи цю Додаткову угоду №1 Виконавець підтверджує, що єдиним контрагентом/клієнтом Виконавця на момент підписання цієї Додаткової угоди №1 є Замовник.
Після припинення співпраці із Замовником, Виконавець зобовʼязується дотримуватись умов Угоди про нерозголошення інформації від 07 лютого 2024 року укладеної між Замовником та Виконавцем.
У разі невиконання або порушення Виконавцем своїх зобов'язань відповідно до пункту 1,2 та 3 цієї Додаткової угоди №1, що спричинило заподіяння збитків Замовнику та/або застосування до Замовника штрафних санкцій, Виконавець зобов'язаний відшкодувати / компенсувати Замовнику збитки, завдані таким невиконанням або порушенням.
Сторони гарантують, що під час укладання та підписання цієї Додаткової угоди №1 вони розуміли значення своїх дій, могли керувати ними та діяли з власної волі, без будь-якого примусу; підписанти мають необхідну правосуб'єктність для підписання цієї Додаткової угоди №1. Сторони також гарантують, що вони не уклали цей Договір під впливом тяжкої обставини, обману, насильства тощо."""

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, ви маєте повне право його не підписувати. Гарно було би ознайомитись повністю договором. Але у будь якому випадку, якщо ви не підпишите вам нічого не загрожує. А підписувати це брати на себе забов'язання передбачені додатком, навіщо вони вам треба, якщо вам не бажаєте далі працювати.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Бажано проаналізувати весь Договір між Вами та Замовником, але Ви можете не підписувати таку Додаткову угоду, тим більше якщо договір вже розірваний.

    Підписавши її Ви візьмете на себе додаткові обов'язки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Якщо згідно умов вашого договору ви маєте право в односторонньому порядку розірвати договір - Ви не зобов'язані підписувати вказаний додаток.

    Також Вам необхідно проаналізувати сам договір на предмет Ваших зобов'язань після його розірвання/припинення дії.

    Можливо договір містить певні обмеження на які Ви погодились під час його укладання. І договором передбачення дія таких умов після його припинення протягом певного періоду часу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Олеже!

    Бажано б було, звісно, бачити Ваш договір, проте, навіть без останнього, не зовсім зрозуміло, яким чином Замовник вимагає від Вас підписання додаткової угоди, якщо Ви вже розірвали основний договір?

    Зміна умов договору неможлива після припинення дії основного договору.

    Додаткова угода не змінює припинені правовідносини та не створює правових наслідків, якщо укладена після припинення дії договору.

    Відповідно до стаття 653 ЦКУ:

    1. У разі зміни договору зобов'язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.

    2. У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються.

    3. У разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

    4. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

    5. Якщо договір змінений або розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору".

    Внесення змін до договору, зобов'язання за яким вже припинилися, вочевидь не може бути спрямоване на реальне настання правових наслідків, адже припинення зобов'язання має остаточний характер, і чинне цивільне законодавство не передбачає можливості відновлення вже припиненого зобов'язання (постанови ВГСУ від 10.10.2017, №910/22780/16; 03.10.2017, №910/24274/16; 12.09.2017, №910/24032/16; 14.08.2017, №910/115/17).

    Неможливе внесення змін до зобов'язання, яке припинилось (постанова Північного апеляційного господарського суду від 04.03.2020, №910/12046/19).

    Зміни та доповнення можна внести лише в діючий та чинний договір, адже внесення змін в розірваний договір не призведе до бажаного результату (продовження правовідносин по договору), а в цілому до відновлення права (становища) за захистом якого було подано позов до суду (постанова Північно-західного апеляційного господарського суду від 07.04.2021, №903/652/20).

    https://blog.liga.net/user/vshtyka/article/41692#:~:text=Зміна%20умов%20договору%20неможлива%20після,укладена%20після%20припинення%20дії%20договору.&text=Зобов%27язання%20припиняється%20частково%20або,встановлених%20договором%20або%20законом%20(ч.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    1.3%

    В доповнення до своєї відповіді...

    Інколи аби запобігти неправомірному розголошенню конфіденційної інформації та комерційної таємниці, або знизити міграцію співробітників до конкурентів укладаються договори про нерозголошення конфіденційної інформації та комерційної таємниці та про неконкуренцію між власниками бізнесу та підрядником/працівником, та/або між партнерами/власниками продукту тощо.

    В такому випадку укладаються NON-DISCLOSURE AGREEMENT або NDA (укр. — угода про нерозголошення конфіденційної інформації) - угода, що може укладатися роботодавцем / замовником / партнерами з метою захисту власної комерційної таємниці та конфіденційної інформації від її неправомірного використання та розголошення третім особам під час співпраці з іншою стороною (Recipient party). Дана угода є інструментом за допомогою якого можливе притягнення до відповідальності за розголошення та покладання на винну сторону обов’язку компенсувати збитки стороні, яка постраждала.

    NON-COMPETE AGREEMENT або NCA (укр. — угода про неконкуренцію) - угода про те, що одна сторона зобовʼязується не починати конкуруючу діяльність до діяльності іншої сторони угоди та/або не працювати на компанію, яка здійснює конкуруючу діяльність протягом певного періоду часу. Така угода зазвичай укладається у відносинах працівник — роботодавець, але на практиці зустрічається застосування такого положення й в відносинах виконавець — замовник.NCA не регулюється законодавством України, виключенням є лише Закон про Дія Сіті.Насамперед необхідно зауважити, що в Україні гарантоване конституційне право на працю, яке враховує вільний вибір професії, виду трудової діяльності та роботи (“Стаття 43 Конституції України (далі — КУ). Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”).

    Як правило, ці угоди підписуються до укладання основного Договору або ці положення включені в основний Договір.

    Проте, Ви можете відмовитись від підписання Додаткової угоди, якщо це не передбачено Вашим основним Договором.

    Корнійчук Євген Іванович
    28.6%

    Доброго дня, ви маєте повне право його не підписувати. Гарно було би ознайомитись повністю договором. Але у будь якому випадку, якщо ви не підпишите вам нічого не загрожує. А підписувати це брати на себе забов'язання передбачені додатком, навіщо вони вам треба, якщо вам не бажаєте далі працювати.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України