Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 20 травня 2024, питання №109631 240₴

Чи має право мати чоловіка в разі його загибелі на нерухому майно що куплене в шлюбі

Бо сім'я чоловіка вже його хоронить мисленно і знає той закон що його мати може претендувати не тільки на гроші а й на його майно і навіть вже хотіли забрати документи на дім.Що потрібно робити щоб не досталось їй крім грошей нічого.Дім на чоловіку квартира на мені.Ще маю генеральну довіреність на право розпоряджатися його майном і грошима на 5 років.Чи можу я урятувати хоч квартиру бо квартира на мені наприклад продати її своїй матері без його згоди чи подарувати дочці але дочці 11 років???

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович
    33.3%

    Доброго дня.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини спадкування здійснюється відповідно до чинного законодавства.

    Цивільний кодекс України визначає черговість спадкування. В межах однієї черги майно розподіляється порівну між усіма спадкоємцями. У випадку, коли спадкоємці попередньої черги відсутні, право спадкування переходить до наступної черги.

    До першої черги спадкоємців належать діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Друга черга спадкоємців за законом – це рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    Спадкоємцями третьої черги відповідно до законодавства є рідні дядько та тітка спадкодавця. Варто зазначити, що племінники не належать до спадкоємців за законом жодної з черг, а спадкують за правом представлення як і діти рідного дядька та тітки, тобто двоюрідні брати та сестри спадкодавця.

    Четверта черга спадкоємців – це особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

    До п’ятої черги спадкоємців належать всі інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, при цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня. Також у п’яту чергу спадкоємців включають утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

    Турчин Ярослав Олександрович
    33.3%

    ВІТАЮ ВАС, пані ЮЛІЯ!

    Щиро співчуваю Вашій ситуації.

    Дійсно, якщо є спірні моменти щодо майна, то людина має право зробити заповіт, або переоформити майно на інших осіб, в тому числі через Вас як представника за генеральною довіреністю, якщо нею надане право на відчуження нерухомого та іншого майна.

    Дитина має право бути власником будь-якого майна від народження. Просто від її імені розпорядження та управління майном здійснюють її батьки як законні опікуни та представники.

    Про всяк випадок зробіть дитині РНОКПП (реєстраційний номер у податковій інспекції), якщо ще немає. Це знадобиться для подальшої реєстрації майна за дитиною. Без довідки РНОКПП на жаль не можна переоформити майно.

    Проблема єдина в тому, що представники дитини знову-таки Ви і її батько. І підписати договір дарування можете лише Ви, як я розумію.

    А це знову-таки порушить принципи двосторонньості. Адже договір підписує і Дарувальник або представник, і Обдарований або представник. У Дарувальника і Обдарованого не може бути ОДИН представник, адже це порушує принципи представництва інтересів довірителя.

    Звісно можна спробувати передоручити від імені дарувальника на підставі довіреності, виданої на підставі ген.довіреності іншій особі. Вашій мамі наприклад чи іншій особі, якій довіряєте... але чи піде нотаріус на таке - треба уточнювати у конкретного нотаріуса. Бо вони боягузи і десь щось нестандартне - одразу відмовляються посвідчувати угоду.

    ЗВІСНО ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПРОДАТИ КВАРТИРУ МАТЕРІ. НАВІТЬ НЕ ПРОДАТИ, А ПОДАРУВАТИ. НАВІТЬ НЕ УСЮ, А ЧАСТКУ, ЯКА НАЛЕЖИТЬ ЧОЛОВІКУ, залишившись співвласником квартири набутої у шлюбі.

    ЩОДО ЗАПОВІТУ і ЧОМУ ЦЕ ПОГАНА ІДЕЯ

    Зауважте, що відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Тобто якщо навіть Ваш чоловік напише заповіт, то його члени сім"ії, вказані мною у попередньому абзаці - мають право судитися за обов"язкову частку. Звісно ця частка буде незначною, але нерви може попсувати і Вам, і дитині. Бо ж дуже часті випадки, коли родич, який отримує в квартирі хоч 1 квадратний метр -починає качати права, вселяти квартирантів та робити інше беззаконня і неподобство. А оскільки в Україні немає поліції за фактом, яка була б здатна захищати не інтереси держави, а громадян, то ніхто жінку з дитиною без чоловіка, який може набити пику - не захистить. Вже вибачте кажу як є.

    Отже, для гарантованої безпеки Ви маючи генеральну довіреність маєте право переоформити майно на дитину свою чи іншого родича, кому довіряєте (краще на дитину, бо знаєте родичі це таке, сьогодні рідні - завтра ні).

    Єдина особа, якій Ви не можете подарувати майно - це Ви самі. Тобто Ви не можете бути і представником Дарителя і Обдарованою особою. Нотаріус це не пропустить.

    А якщо на доньку переоформите чи на свою маму, ще й податків не буде. Приймати рішення на кого треба з урахуванням усіх обставин, щоб не вийшло, що Ви потім своє ж майно будете ділити після смерті батьків зі своїми рідними братами - сестрами.

    Одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачують. До першого ступеня споріднення віднесені діти, у тому числі усиновлені, чоловік/дружина, батьки дарувальника.

    При цьому Ви будете мати право розпоряджатися майном (часткою чоловіка) як опікун дитини і своєю часткою як повноцінний співвласник.

    Але ідея з даруванням Вашій матері мені подобається більше, адже Ваша матір є більш юридично захищеною від зазіхань родичів Вашого чоловіка, ніж їх онука - Ваша донька.

    Випадок коли за-для отримання майна у Вас дитину будуть намагатися забрати юридично чи фізично я не розглядаю. І такі спроби бувають, але поки що я не зустрічав випадків, щоб у матері не питущої, працюючої та соціально захищеної відбирали дитину на користь бабів, дідів та інших родичів.

    Тож думайте як і на кого краще переоформити майно.

    Щодо виплати сумнозвісних 15 мільйонів, які ніхто нікому не виплачує наразі, то там теж не все так однозначно, хай видихнуть родичі.

    Про що говорить Постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 р. № 168?

    Сім’я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

    Приналежність до СІМ"Ї треба доводити, а не просто сказати, що ми батьки, родичі - значить сім"я.

    Власне як і факт перебування на утриманні загинувшої людини.

    Якщо сім"я так налаштована, одразу передбачаю, що суди будуть в будь-якому випадку.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Майно, що куплене в шлюбі належить порівну чоловіку та дружині.

    Якщо у Вас є нотаріальна генеральна довіреність - Ви можете продарувати будинок своїй матері/дочці. Щодо квартири, то існує безліч нотаріусів, які посвідчать договір купівлі-продажу або договір дарування без згоди чоловіка.

    Якщо в гендовіреності є пункт про передочення, то уповноважте Вашу маму розпоряджатися майном чоловіка, а потім оформіть будинок на себе

    Якщо йти шляхом спадкування, то відповідно до спадщини входить майно, що належить чоловіку, а саме 1/2 будинку та 1/2 квартири.

    Все майно чоловіка ділиться в рівних частинах між Вами, дитиною та батьками чоловіка.

    Тому, якщо Ви не подаруєте (продасте) нерухомість - то батьки матимуть право на частку в будинку та квартирі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA