Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 травня 2024, питання №110344 500₴

Хочу подписать документ с женой о том, что она не будет отсуживать имущество после развода и выплатить ей компенсацию

Здравствуйте, у меня есть два дома мои по договору дарения. Договоры после брака заключены, безоплатные. Также в браке куплена машина и лафет на лодку, на остальное движемое имущество документов нет. Рыночная стоимость машины около 15000 долларов. (Jeep compass 2017г.в. 4х4 биток и сша). Хочу заключить с женой договор, что я даю ей 10т. $ и она отказывается претендовать на любое мое имущество в будущем после развода и развестись. Как это сделать со 100% вероятностью, что она не сможет что то потом отсудить и зафиксировать, что она получила компенсацию. То есть она подписывается, что согласна на развод, получила компенсацию и не будет претендовать на любое имущество потом.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    Ви можете укласти такий договір, проте Вам необхідно максимально узгодити всі важливі питання щодо поділу, переходу часток та/або майна, грошової компенсації за майно, виконання сторонами своїх зобов’язань тощо.

    Відповідно до статті 9 СКУ:

    1. Подружжя, батьки дитини, батьки та діти, інші члени сім'ї та родичі, відносини між якими регулює цей Кодекс, можуть врегулювати свої відносини за домовленістю (договором), якщо це не суперечить вимогам цього Кодексу, інших законів та моральним засадам суспільства.

    Згідно із статтею 69 СКУ:

    "1. Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    2. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

    Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений".

    У відповідності зі статтею 70 СКУ:

    "1. У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї".

    Щодо грошової компенсації, то при поділі майна - це є одним із способів вирішення питань розподілу майна між сторонами під час розірвання шлюбу.

    Основні аспекти грошової компенсації при поділі майна:

    Визначення ринкової вартості активів, які підлягають поділу.

    Сторони визначають активи, які можуть бути взяті однією зі сторін, а інша сторона отримає грошову компенсацію за їхню ринкову вартість.

    Домовленість щодо суми грошової компенсації, яку одна сторона повинна виплатити іншій.

    Укладення угоди.

    Фактична передача грошової суми від однієї сторони іншій.

    Грошова компенсація може бути використана в тих випадках, коли сторони не можуть домовитися про конкретний розподіл активів або коли такий розподіл був би надто складним чи неможливим.

    Розділ майна подружжя, що розлучається може відбуватися в договірному порядку.

    У разі якщо між подружжям був укладений шлюбний договір або угода про розподіл майна, то подружжя в праві самостійно визначити грошову компенсацію. Угода може містити положення про те, що частина або все майно залишається у одного, а другий зобов’язується виплатити конкретну суму, рівну вартості такого майна.

    З приводу ризиків у майбутньому та визнання даного договіру недійсним, то зазвичай сторони посилаються на такі підстави, як порушення в договорі принципу рівності часток та/або помилки щодо обставин, які мають істотне значення.

    У Постанові Верховного Суду від 31.10.2018 р. у справі №752/18987/16-ц зазначено наступне:

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, що мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним. Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов’язків сторін, таких властивостей і характеристик речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом (ч. 1 ст. 229 ЦК України).

    2. Обставини, щодо яких помилилася сторона правочину, мають існувати саме на момент вчинення правочину. Особа на підтвердження своїх вимог про визнання правочину недійсним повинна довести, що така помилка дійсно була і має істотне значення. Помилка внаслідок власного недбальства, незнання закону чи неправильного його тлумачення однією зі сторін не може бути підставою для визнання правочину недійсним.

    3. Неправильне сприйняття особою фактичних обставин під час укладення спірного правочину про поділ майна подружжя, який був укладений за добровільною згодою сторін, ознайомлення з його змістом, на думку суду, вказує на відсутність підстав для визнання договору про поділ майна подружжя недійсним. Посилання на незнання, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, не може бути визнано як помилка у розумінні ст. 229 ЦК України, оскільки незнання закону чи його неправильне тлумачення однією зі сторін не може бути підставою для визнання правочину недійсним. До того ж, згідно зі ст. 60 СК України, дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності належить все майно, набуте подружжям за час шлюбу.

    Отже, для визнання договору про поділ майна подружжя недійсним необхідно мати вагомі підстави, які підтверджуються достатніми та допустимими доказами.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Kalym Hayan Клієнт місяць тому

    Тобто нам треба заключити договір про поділ майна? В якому буде вказана сумма компенсації і що все майно нплежатиме мені, так?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Саме так! По закону подружжя має право домовитись до зазначеного Вами варіанту поділу майна з виділенням компенсації одному з подружжя за частину такого майна, а потім укласти договір, який буде завірений нотаріально.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, вам треба укласти шлюбний договір, для цього треба його підготувати (можу вам допомогти його підготувати) та звернутися для його посвідчення до нотаріуса.

    Мета укладення шлюбного договору

    Безпечніше із шлюбним договором буде особам, які:

    • одружуються з іноземними громадянами, представниками іншої релігії;
    • є матеріально забезпеченими, політиками, представниками шоу-бізнесу (співаки, актори, продюсери тощо);
    • самостійно несуть тягар матеріального забезпечення сім’ї;
    • бажають документально забезпечити виконання батьківського обов’язку на утримання дітей.
    • Поділ майна подружжя після розірвання шлюбу
    Порядок укладення шлюбного договору

    Шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

    На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом (стаття 92 СК України).

    Відповідно до положень статті 95 СК України якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності у день реєстрації шлюбу.

    Якщо шлюбний договір укладено подружжям, він набирає чинності у день його нотаріального посвідчення.

    Строк дії шлюбного договору

    У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов’язків. Ця норма є диспозитивною. Тому в договорі зазначені строки можуть і не передбачатися. Якщо у цьому документі не передбачений загальний строк його дії він діє до відмови подружжя від цього договору або до його розірвання. Подружжя може продовжити термін дії шлюбного договору.

    Умови шлюбного договору:
    • визначення майна, яке дружина, чоловік передає для використання на спільні потреби сім'ї, а також правовий режим майна, подарованого подружжю у зв'язку з реєстрацією шлюбу;
    • непоширення на майно, набуте ними за час шлюбу, положень статті 60 СК України і вважати його спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожного з них;
    • визначення можливого порядку поділу майна, в тому числі в разі розірвання шлюбу;
    • використання належного їм обом або одному з них майна для забезпечення потреб їхніх дітей, а також інших осіб;
    • будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства;
    • порядок користування житлом. Подружжя може домовитися про звільнення житлового приміщення тим з подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї;
    • про проживання у житловому приміщенні, яке належить одному з них чи є їхньою спільною власністю, їхніх родичів;
    • про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором;
    • можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

    Зразок шлюбного договору

    Специфіка укладення шлюбного договору з іноземцем

    З урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право», першочерговим завданням подружжя має бути вибір права, яким керуватимуться сторони при укладенні цього договору. Дана умова оформлюється шляхом укладення окремої угоди або зазначається безпосередньо в шлюбному контракті.

    Зміна умов шлюбного договору

    Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається.

    Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується.

    На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення (стаття 100 СК України).

    Відмова від шлюбного договору та його розірвання

    Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається (стаття 101 СК України).

    За спільною згодою одружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов'язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.

    На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

    Визнання недійсним шлюбного договору

    Відповідно до статті 103 СК України шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням суду з підстав, встановлених Цивільним кодексом України.

    Основні підстави визнання шлюбного договору недійсним:
    1. порушення нотаріальної форми договору, а також укладення шлюбного договору неповнолітніми особами, які беруть шлюб без згоди їх батьків або піклувальника;
    2. неналежний суб’єктний склад (укладення договору недієздатними особами, або такими, що не мають необхідного обсягу дієздатності);
    3. зменшення обсягу прав дитини, які встановлені СК України;
    4. включення умов, які ставлять одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище;
    5. укладення договору під впливом обману, насильства;
    6. помилка однієї зі сторін договору;
    7. порушення шлюбним договором норм закону (наприклад, включення в договір положень, що стосуються особистих прав і обов’язків подружжя або їх неповнолітніх дітей) тощо.
    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Перш за все хочу зазначити, що середньоринкова вартість Jeep compass 2017 становить 408 441,00 грн., тому Ви можте його продати по цій ціні https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang... . Дружина, якщо подасть до суду зможе компенсувати лише 5 тис. дол.

    Якщо на інше рухом майно Ви не оформляли правовстановлюючі документи, не реєстрували його у відповідних державних органах, то суд ніяким чином не зможе дізнатися про його існування та його не можливо буде поділи при розлученні.

    Також Ви можете поділити спільне майно шляхом укладення договору про розподіл майна подружжя (зразок - https://www.wonder.legal/ua/creation-modele/%D0%B4...), за неподільне майно дружина може отримати компенсацію.

    Ще одним варіантом розподілити майно є укладання шлюбного договору. В одному із пунктів цього договору можете вказати, що майно, нажите подружжям під час шлюбу, але до укладання цього договору, та яке підлягає державній реєстрації, є особистою приватною власністю того з подружжя, на чиє ім`я зареєстровано рухоме або нерухоме майно. https://protocol.ua/ua/pologeniya_shlyubnogo_dogov...

    Проте, якщо Ви вирішили домовлятися з дружиною та ділити майно, тоді краще оформити договір про розподіл майна подружжя з компенсацією за неподільне майно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Я раджу Вам укласти відповідний договір у нотаріуса щодо поділу спільного нажитого майна.

    Договір про поділ майна подружжя є домовленістю між чоловіком та дружиною про порядок та умови розподілу рухомого та нерухомого майна, яке перебуває в їх спільній сумісній власності. Після укладання договору спільне майно розподіляється між подружжям, в результаті чого спільна власність на таке майно припиняється.

    Відповідно до ч.2 ст.69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Договір про поділ нерухомого майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

    Згідно ч.1 ст.71 СК України якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

    Стаття 70. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    3. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Тобто, поділ спільного майна подружжя може здійснюватися в добровільному порядку за взаємною згодою подружжя шляхом укладання договору про поділ майна або в судовому порядку за наявності між ними спору про поділ майна. Кожен із способів поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя має певні переваги та ризики.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Сімейного кодексу України чоловік та дружина мають право укласти договір про поділ майна як до моменту так і під час процесу розірвання шлюбу.

    Договір про поділ майна подружжя є домовленістю між чоловіком та дружиною про порядок та умови розподілу рухомого та нерухомого майна, яке перебуває в їх спільній сумісній власності. Після укладання договору спільне майно розподіляється між подружжям, в результаті чого спільна власність на таке майно припиняється.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України