Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

29 травня 2024, питання №110846 350₴

військовий облік, виключення з обліку

Добрий день! Підкажіть будь-ласка:
в березні 2022 року - проходив ВЛК по місцю тимчасового перебування в Івано_Франківській обл., визнали не придатним з виключенням з військового обліку! Офіцер запасу, на той час. Маю пенсійне - цукровий дібет 1 типу - інвалід 3 групи (безстроково), з 2020року. В травні 2022 року повернувся по місцю прописки - і місцевий ТЦК не захотів виключати з військового обліку на підставі ВЛК іншого ТЦК! І зараз - в них базі я відображаюсь як знатий з обліку іншим ТЦК - а ТЦК по місцю прописку - значиться що стою на обліку! Що робити?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    23.1%

    Доброго дня!

    Перш за все Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з інвалідністю, тому не підлягаєте мобілізації.

    При виключенні з військового обліку Вам як офіцеру запасу повинні були видати свідоцтво про хворобу, а не довідку ВЛК.

    Тому у Вас є такі такі варіанти:

    1. Звернутися до ТЦК за місцем прописки та оформити відстрочку.

    2. Судитися з ТЦК (проте шанси на виграш справи мінімальні)

    3. Ви можете знову пройти ВЛК та спробувати отримати виключення з військового обліку

    Так як Ви маєте право на відстрочку (група інвалідності не має значення) - Вас не можуть призвати на військову службу. Крім того, при подачі документів на відстрочку та під час дії відстрочки Вас не мають права направляти на ВЛК.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Документ про інвалідність

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний момент такої опції немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункут 60 Постанови КМУ 560

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    Тобто, якщо у Вас група довічна - тоді і відстрочка повинна бути безстроковою, але дуже поширена практика серед ТЦК оформлювати відстрочку на 1 рік, а потім знову її підтверджувати

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ - проходити ВЛК не обов'зково, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560

    військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    7.1%

    Доброго дня.

    Оформіть відстрочку від призову під час мобілізації з огляду на те, що Ви особа з інвалідностью.

    А потім вже займатися виключенням.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.1%

    Доброго дня, Валерію!

    Вам звісно потрібно було в свій час знятись з обліку в ТЦК за місцем реєстрації та стати на облік в ТЦК за місцем Вашого перебування. Проте, станом на зараз Ви не зможете змусити ТЦК, в якому перебуваєте й досі на обліку виключити Вас з останнього на підставі постанови ВЛК іншого ТЦК. Єдиний шлях зробити це - оскаржувати дії ТЦК в адмінистративному суді, за умови, що Ви готові до цього.

    Якщо ж Ви не готові до вирішення цього питання у судовому порядку, а Ваша мета все ж таки полягає саме у виключенні з війського обліку, аби більше не мати взагалі відношення до ТЦК, то Вам потрібно звертатись до ТЦК за місцем реєстрації, подавати заяву на відстрочку та проходити ВЛК.

    Ваша хвороба й станом на зараз віднесена до такої, яка відповідає пункту "а" статті Розкладу хвороб? Якщо так, то проблем виникнути не повинно і Вас виключать з обліку. У іншому варіанті Ви все одно не підлягатимете мобілізації, оскільки є особою з ввалідністю, проте так і залишитесь на обліку в ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.9%

    Вітаю Вас!

    в березні 2022 року - проходив ВЛК по місцю тимчасового перебування в Івано_Франківській обл., визнали не придатним з виключенням з військового обліку! Офіцер запасу, на той час. Маю пенсійне - цукровий дібет 1 типу - інвалід 3 групи (безстроково), з 2020року. В травні 2022 року повернувся по місцю прописки - і місцевий ТЦК не захотів виключати з військового обліку на підставі ВЛК іншого ТЦК! І зараз - в них базі я відображаюсь як знатий з обліку іншим ТЦК - а ТЦК по місцю прописку - значиться що стою на обліку! Що робити?

    Так, ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП. Повний безлад відбувається в державі. Через халатність та недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по базі.

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    23.7%

    Доброго дня, заново проходити ВЛК. Або нічого не робити поки вам не вручать повістку, на яку ви маєте повне право не реагувати. Але для подальшого життя без проблем, рекомендую вирішити питання. У вас чіткий діагноз при новому проходженні ВЛК вас виключать у такому випадку:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    Стаття 13

    Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Стаття 13: медичний огляд громадян та військовослужбовців під час визначення ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого закладу охорони здоров’я (установи). У разі виявлення вузлового зоба (вузол більше 1 см в діаметрі) виконується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом «в».

    1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України