Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 травня 2024, питання №111055 340₴

Чи потрібно проходити повторну ВЛК особам, яких було визнано обмежено придатними, але вони мають право на відстрочку?

За результатами ВЛК, яке закінчив проходити вчора, отримав висновок, що я обмежено придатний за статтями 17б і 41в. Вчора актуалізував свої військово-облікові дані через ЦНАП. Крім того, маю право на відстрочку, як кандидат наук, що працює на повну ставку на посаді старшого викладача в університеті за основним місцем роботи. Але, незважаючи на неодноразові подання заяви про відстрочу як особисто у ТЦК, так і поштою, відстрочку мені не дають, про що я запитував за почиланнями нижче:

https://uristy.ua/question/102259

https://uristy.ua/question/104543

Далі планую спробувати іще раз прийти до ТЦК і подати заяву про відстрочку. Але, скоріш за все, там вимагатимуть спочатку пройти повторну ВЛК на підставі сказаного у Перехідних положеннях Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" від 21.03.2024 року ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text ).

З іншого боку, я думаю щодо можливості відмовитися від проходження повторної ВЛК до розгляду моєї заяви про відстрочку, посилаючись на пункт 63 Постанови КМУ "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" від 16 травня 2024 року ( https://www.kmu.gov.ua/storage/app/uploads/public/664/793/ae8/664793ae815f3299811357.pdf )

Чи можу я вимагати прийняття рішення по моїй заяві про відстрочку без проходження повторної ВЛК? Чи потрібно буде проходити повторну ВЛК у разі прийняття позитивного рішення щодо відстрочки?

Відповіді юристів (9)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Однак до ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Також військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Отже у разі подання заяви щодо надання Вам відстрочки Вас не мають права направити на ВЛК та мобілізувати.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Чи можу я вимагати прийняття рішення по моїй заяві про відстрочку без проходження повторної ВЛК? Чи потрібно буде проходити повторну ВЛК у разі прийняття позитивного рішення щодо відстрочки?

    Ви точно вчора завершили проходження ВЛК? Яким чином вчора Вам могли поставити статус "обмежено придатного". З 04 травня 2024 року цього статусу просто не існує, він замінений - "Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    Правда в тому, що Ви маєте право вимагати розгляд Ваших документів на відстрочку та лише потім - проходження ВЛК.

    Звертаю увагу на порядок оформлення відстрочки від мобілізаці, визначений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період"

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    При цьому, вже за відомою інформацією, ТЦК дотримуються такого порядку оформлення відстрочок.

    З повагою!

    • Артем Клієнт 3 місяці тому

      ВЛК пройшов 15 лютого 2024 року.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Тоді дійсно Ви повинні пройти повторну ВЛК до лютого 2025 року. Але раджу тут нічого не вигадувати та йти по стежині Закону - подаєте документи на відстрочку, вони зобов'язані їх розглянути, тільки тоді можливе ВЛК.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Артеме!

    Яким чином, якщо ВЛК Ви закінчили проходити вчора, Вас визнали обмежено придатним? Цей статус скасований ще з 04.05.2024 року. Вашу придатність вже повинні були визначити, як "придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони"

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Проте, Постанова КМУ №560 від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»: зазначає, наступне:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, Ви маєте право подати заяву на відстрочку та вимагати її обов'язкової реєстрації, а після того, як отримаєте довідку із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6, можете ставити питання щодо проходження ВЛК.

    У пункті 58 вищезгаданої Постанови заначено:

    "За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клієнт 3 місяці тому

      ВЛК пройшов 15 лютого 2024 року. Вчора актуалізував дані у ЦНАП.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Зрозумів. Тоді подавайе заяву на відстрочку та вимагайте її обов'язкової реєстрації. Далі всі інші питання щодо проходження ВЛК.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Вичерпний перелік документів для отримання відсрочки передбачений Постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

    Згідно пункту 58 даної постанови - за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Згідно додатку 5 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Диплом про науковий ступінь

    4. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК якщо Ви подаєте заяву про відстрочку та під час дії відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для оформлення відстрочки треба особисто відвідати ТЦК.

    Відповідно до пункту 63 Постанови КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК якщо Ви подаєте заяву про відстрочку. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Тому для уникнення проходження ВЛК. Вам треба подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки, від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    1. Наказ про призначення на посаду

    2. Додвіка з місця роботи

    3. Трудова книжка ( записом про прийняття на роботу)

    4. Документ, який підтверджує вашу наукову ступінь

    5. Військовий квиток

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    ЗРАЗОК ЗАЯВИ ДОДАЮ


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA