Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 03 червня 2024, питання №111300 350₴

Аліменти в іншій країні

Доброго дня. Питання про аліменти. Розлучився офіційно з дружиною в 2023 році. На той час я був в Україні, а вона в Швейцарії із сином. На аліменти не подавала, я платив їй на карту 15000.
На даний момент я знаходжусь в Швейцарії, офіційно працюю і маю статус С і колишня хоче оформити аліменти. Я хочу щоб все було офіційно без проблем. Чи потрібно/можливо це робити через Україну? Чи все має оформлятися через країну, в якій ми знаходимося?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олеже!

    Якщо колишня дружина хоче оформити аліменти офіційно, то для того не обов'язково стягувати їх з Вас у судовому порядку, а достатньо укласти нотаріально завірену угоду про Вашу участь у вихованні та утриманні дитини.

    У відповідності до ч.2 ст. 109 СК України договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    Батьки мають право визначити не лише розмір, а й строки сплати відповідних періодичних платежів.

    Договори про сплату аліментів на дитину можуть встановлювати:

    • виплати аліментів у частці від заробітку (доходу) платника;
    • виплату аліментів у твердій грошовій сумі;
    • про погашення заборгованості за минулий час тощо.

    Крім того, у договорі можуть бути встановлені засоби забезпечення виконання зобов’язань, наприклад, сплата неустойки у разі прострочення строку виплати аліментів тощо.

    Умови договору про сплату аліментів на дитину мають визначати розмір, строки, а також порядок виплати та підстави цільового використання аліментів і не можуть порушувати права дитини, які встановлені Сімейним кодексом України.

    Необхідною умовою договору є визначення місця проживання дитини, яке співпадає з місцем проживання одного з батьків. Саме цей з батьків є аліменто- отримувачем та власником аліментів (ч.1 ст. 179 СКУ). Така позиція відповідає загальній концепції СКУ, згідно якої вирішення усіх істотних питань з приводу виховання дитини (стаття 157 СКУ) та права власності на аліменти (стаття 179 СКУ) залежить від спільного або роздільного проживання одного з батьків та дитини.

    Договором може бути встановлений регламент зустрічей з дитиною тим з батьків, який не проживає постійно разом з дитиною, та інших родичів (дідуся, бабусі, братів, сестер тощо). Важливо максимально чітко зафіксувати в договорі порядок побачень з дитиною, можливість спільного відпочинку, проведення вихідних та святкових днів, канікул, відвідування інших родичів, а також форми та засоби фіксації порушень цього порядку і можливість застосування санкцій за такі порушення.

    Розмір аліментів визначається за згодою сторін. Проте у будь-якому випадку розмір аліментів за договором повинен відповідати вимогам статті 182 СКУ, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При недотриманні цього обмеження, передбаченого законодавством, договір про сплату аліментів може бути визнано недійсним у судовому порядку. При виплаті аліментів у твердій грошовій сумі в умовах високої інфляції неминуче постає питання про їх індексацію, тому сторони мають передбачити індексацію аліментів. Проте, якщо угода не містить положень про індексацію, вона має проводитися в порядку, встановленому статтею 184 СКУ, оскільки за умов непроведення такої індексації права дитини, встановлені законодавством, будуть порушені. Дане положення також підкріплюється пункту 16 Постанови Верховного Суду України, де зазначено, що якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору треба включати умови про індексацію, як вимагає частина друга статті 184 СКУ України.

    Нотаріальна форма договору у випадку невиконання однією з сторін аліментного договору своїх обов'язків надає можливість здійснення примусового стягнення за таким договором без додаткових процесуальних складнощів. Нотаріально посвідчений аліментний договір має силу виконавчого листа. Це означає, що аліментний договір є підставою для стягнення державним виконавцем коштів на утримання дитини в безспірному порядку.

    Однак, навіть за наявності договору про сплату аліментів батьки будуть все одно зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину.

    Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    Зміни та доповнення до аліментного договору вчиняються шляхом укладення договору про зміни, який також підлягає нотаріальному посвідченню (пункт 7 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України). Стороні, що вимагає зміни або припинення договору про сплату аліментів, при неотриманні згоди іншої сторони надано право звернутися до суду з позовом про зміну або розірвання договору.

    Необхідний договір Ви можете укласти та завірити у консульстві України у країні Вашого перебування. При тому такий документ не буде потребувати додаткової легализації на території України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Щоб аліменти з Вас стягували офіційно у Вас є 3 шляхи:

    1. Оформити нотаріальний договір з колишньою дружиною про сплату аліментів на дитину.

    2. Колишня дружина може звернутися до українського суду через адвоката або систему Електронний суд із заявою про стягнення з Вас аліментів. Аліменти можуть стягувати як в твердій формі (фіксована сума), так і частка від доходу (як правило, 25% від заробітньої плати).

    3. Щодо стягнення аліментів через компетентні органи Швейцарії - Ваша дружина повинна мати законне право на проживання В Швейцарії. Питання складення та подачі заяви про встановлення рішення щодо аліментів краще вирішувати з місцевими юристами.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA