Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

06 червня 2024, питання №111695 340₴

Договірні відносини та нарахування плати за обслуговування будинків та прибудинкової тереторії комунальним підприємством.

Добрий день. Ми - комунальне підприємство - надавачі послуг по обслуговуванню будинків та прибудинкової території.
До нас звернулася мешканка будинку з актом-претензією, що вона не отримує послуги від комунального підприємства. Директор цю претензію не підписав, та була надана письмова відповідь, що ті послуги, які хоче отримувати споживачка не входять до того переліку, за які вона платить.
Другий етап- споживачка звернулася до Головного управління Держпродспожив служби Дніпропетровської області з питанням, що порушують її права. Тепер у нас іде перевірка.
Третій етап - споживачка хоче розірвать з комунальним підприємством договір на обслуговування та щоб їй більше не нараховували плату за обслуговування. Договори між комунальним підприємством та споживачами одинакові на кожну квартиру. Міська рада на основі рішення визнала нас управителями та передала на баланс кількоповерхові будинки ще у 2020 році.
Моє питання. Чи повинно комунальне підприємство розривать договір та не нараховувать плату ? Чи важливий взагалі договір, якщо послуга з прибирання прибудинкової території надається на весь будинок, а не кожному окремому мешканцю ? На який закон та статтю закону ми можемо спиратися, щоб дати обгрунтовану відповідь ? ( В законі по ЖКХ не знайшли відповідь на це питання- саме про обслуговуння будинків та прибудинкової території)

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

    Згідно із частиною першою статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

    Відповідно до частини першої статті 11 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

    Частинами першою, четвертою пункту 5 статті 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об`єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У разі якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийнято рішення про делегування іншому органу - суб`єкту владних повноважень функцій із здійснення управління об`єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом.

    Якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники приймуть рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя, співвласники мають право достроково розірвати такий договір, попередивши про це управителя, призначеного на конкурсних засадах, не пізніш як за два місяці до дня розірвання договору.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Светлана Клієнт 4 місяці тому

      Дякую за відповідь. Я прочитала постанову 712 від 5 вересня 22018 року про обслуговування багатоквартирних будинків. Ми живемо в невеличкому селі Новомосковського району. Ніяких інших компаній, які б хотіли обслуговувать ці старі будинки немає. Моє питання залишається відкритим. Якщо на прохання споживачки ми розірвемо з нею договір, чи може вона жити в цьому будинку і ми не будемо їй нараховувати за те, що двірники підмітають та збирають сміття ? У деяких мешканців взагалі немає договорів, але вони бачуть, що двірники працюють, тому й оплачують послуги. В договорі всього 2 послуги - двірники прибирають, косять, стрижуть кущі та дерева, та слюсар, який займається підвалами - міняє труби, ремонтує крани...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У Вас індівідуальний договір зі споживачкою?

    Светлана Клієнт 4 місяці тому

    Так,є. Такий як і у інших мешканців. Вана й хоче його розірвати.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Що зазначено у договорі з приводу умов його розірвання?

    Светлана Клієнт 4 місяці тому

    Договір може бути достроково розірваний, якщо змінюється власник або невиконання умов договора...

    Умови стандартні - якість, кількість, усунення недоліків. За цим договором всього 2 послуги, споживачка хоче, щоб і в підїзді прибиралось і фасад гарно виглядав та сходинки не були щербаті... А в договорі тільки 2 послуги - двірники та слюсар. Прибиральниці немає і ремонтів не робимо, бо не передбачено договором, а здавать гроші мешканці також не хочуть... замкнуте коло..

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Тоді на яких умовах вона зібралась розривати договір? Ви умови договіру виконуєте, власник не змінений. Той факт, що споживачці хочеться, аби гарно виглядав фасад не говорить про те, що цією роботою повинен займатись слюсар.

    Светлана Клієнт 4 місяці тому

    Він строковий, але пролонгується ще на рік, як що ні одна із сторін письмово не попередить про розірвання за місяць до закінчення.

    Светлана Клієнт 4 місяці тому

    І їй не нараховувать квартплату ? тоб то за послуги прибирання будинку?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України