Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 16 червня 2024, питання №112638 350₴

Наследство или подарок облагается налогом

Здравствуйте, живу в Польше , если мама или папа в 2014 году подарили мне большую сумму денег в Украине , должна ли я заплатить налог с этой суммы , или где заявить о денежном подарке

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Ви не повинні були сплачувати податок, оскільки гроші у подарунок отримали від батьків, які є по відношенню до Вас родичами першого ступеня споріднення. З чим пов'язане Ваше питання саме зараз, після спливу 10 років?

    Об’єкти дарування, зазначені в пп. 174.1 ПКУ (зокрема, нерухомість, рухоме майно, об’єкт комерційної власності, майнові та немайнові права, сума страхового відшкодування, готівка тощо), подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються за правилами, встановленими ст. 174.2 ПКУ для оподаткування спадщини.

    Так, вартість будь-якого об’єкта дарування, що отримується обдарованими, які не зазначені у пп. 174.2.1 ПКУ, зокрема не членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, а саме 5 %.

    За нульовою ставкою ПДФО оподатковуються об’єкти дарування, що отримуються від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ).

    Отже, фізичні особи — резиденти, які отримують подарунок від фізичної особи — резидента — не члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують ПДФО за ставкою 5 % від вартості подарунка.

    Будь-який подарунок, отриманий від фізичної особи — нерезидента, оподатковується за ставкою 18 %.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи не зобов'язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена пп. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

    Фізична особа - резидент, яка отримує подарунок від фізичної особи - резидента, але не відноситься до членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5 %.

    Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними - резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунка.

    Фізична особа - нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи - резидента, зобов'язана сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % + 1,5 % військового збору.

    Однак це не стосується подарунків у вигляді грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ). Тобто подарунки у грошовій формі оподатковуються ПДФО і ВЗ у загальному порядку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (частина перша статті 717 ЦК України).

    Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру.

    У разі вчинення питань до вашого фінансового стану, і запиту де ви взяли кошти ви можете надати договір дарування, це буде підставою вважати, що ваші кошти отримані у законний спосіб.

    ЩОДО ПОДАТКУ, ТО СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА НАСТУПНЕ:

    За нульовою ставкою буде оподатковуватись дохід, отриманий від прийняття у дар майна фізичними особами, які є родичами першого або другого ступеня споріднення.

    Членами сім’ї фізичної особи ПЕРШОГО ступеня споріднення вважаються:

    її батьки;

    її чоловік або дружина;

    діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім’ї фізичної особи ДРУГОГО ступеня споріднення вважаються:

    її рідні брати та сестри;

    її баба та дід з боку матері і з боку батька;

    онуки.

    Такі особи ЗВІЛЬНЕНІ від сплати податку (5 % - від вартості майна) та військово збору (1,5 % - від вартості майна) при отриманні в дар квартири, будинку, земельної ділянки чи іншого нерухомого майна

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви не повинні сплачувати податок за кошти подаровані від батьків.

    За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (підпункт «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ).

    Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Згідно ч.5 статті 719 Цивільного кодексу України договір дарування валютних цінностей фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (850 грн), укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Тому, якщо Ви хочете покласти велику суму готівкових коштів на банківський рахунок та не мати проблем з фінансовим моніторингом, Вам потрібно, щоб у Вас був документ, який підтверджує легальність походження коштів. У Вашому випадку це нотаріальний договір дарування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Оскільки мова йде про дарунок від родичів першого ступеня споріднення, ставка оподаткування у даній ситуації дорівнює нулю. Одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачують. До першого ступеня споріднення віднесені діти, у тому числі усиновлені, чоловік/дружина, батьки дарувальника.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України