Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 червня 2024, питання №112733 350₴

Чи зобов‘язана я ставати на військовий облік ?

Доброго дня
Планую їхати в Україну та чи зобов‘язана я ставати на військовий облік ( середня освіта зубний гігієніст)?
І чи зможу я потім виїхати за кордон?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Ви маєте медичну освіту - зобов'язані стати на військовий облік.

    Наразі жодних обмежень щодо виїзду за кордон жінок з медичною освітою законодавство не містить.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви повинні стати на облік звернувшись до ТЦК за місцем реєстрації. За порушення правил військового обліку передбачено штраф у розмірі від 17 тисяч гривень. Якщо ви не оновити дані, то скоріше за все про вас ні хто і не дізнається.

    На кордоні не кажіть, що ви військовозобов'язані, та я би вам не радив оновлювати свої дані, бо після чого ви будете в базі оберіг, і вам треба буде мати підстави для перетину кордону.

    Консультація з питань перетину кордону

    Отримати консультацію з пить перетину кордону можливо на гарячій лінії Державної прикордонної служби України:

    • 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
    • +38(044) 527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до статті 11 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням".

    12. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку".

    Щодо виїзду за кордон, то станом на зараз обмежено виїзд лише для чоловіків у віці від 18 до 60 років. Проте, якщо Ви станете на облік, виникне питання з приводу оновлення даних і таким чином інформація щодо Вас з'являться у реєстрі "Оберіг".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно частини 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Згідно пункту 50 постанови КМУ № 1487

    Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок (додаток 14) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

    Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень - 30 діб.

    Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного (із строком дії 30 діб), повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

    Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

    Згідно пункту 51 постанови КМУ № 1487

    жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

    Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Отже, у Вас є обов'язок стати на військовий облік військовозобов'язаних. Цілком можливо, що ТЦК не має про Вас ніякої інформації, а якщо Ви підете до ТЦК без права на відстрочку згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" існує ризик мобілізації. Поки що військовозобов'язаним жінкам дозволено виїзд за межі України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, повинні стати на військовий облік. Нижче надаю розширену інформацію щодо Вашого питання.

    ВІК ЖІНОК, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ В/О?

    18-60 років.

    ЯКІ ЖІНКИ ПІДЛЯГАЮТЬ В/О?

    Відповідно до ч. 11 ст. 1 ЗУ «Про ВОіВС жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної, фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на в/о військовозобов’язаних.

    Натомість жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на в/о військовозобов’язаних за ЇХ БАЖАННЯМ.

    І тут нас чекає суттєва законодавча прогалина..!

    Справа в тому, що ЗУ "Про ВОіВС" опосередковано направляє нас до переліку, затвердженого МОУ, яким мають керуватися ТЦК при прийнятті жінок на в/о .

    Даним наказом від 11.10.2021 № 313 затверджено цілих два переліки:

    № 1 – Перелік спеціальностей та/або професій, після одержання яких жінки беруться на в/о військовозобов’язаних.

    № 2 – Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

    Водночас наказом МОУ від 07.02.2022 № 35 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0348-22#n2) визначено, що з 01 жовтня 2023 року на в/о мають взяти жінок, професії та спеціальності яких входять до Переліку № 1 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-21#n13). До слова, даний Перелік містить 14 споріднених спеціальностей і 7 споріднених професій, і не обмежується виключно медичною та/або фармацевтичною освітою.

    Виходить, що ЗУ «Про ВОіВС» закріплено один перелік, за яким жінки можуть бути взяті на в/о (зокрема наявність медичної та фармацевтичної освіти), а наказом Міноборони – інший.

    Яким чином вирішувати це? Правильно, застосовуватись має нормативно-правовий акт, який має вищу юридичну силу, тобто ЗУ «Про ВОіВС».

    Вважаю, що потрібно узгодити дану прогалину. Для уникнення непорозумінь в майбутньому слід закріпити і зробити перелік, в якому чітко будуть зазначені медичні та фармацевтичні спеціальності, при здобутті яких жінка буде підлягатиме взяттю на в/о.

    Крім того, постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 одним із обов’язків МОУ є визначення переліку спеціальностей та/або професій, після здобуття яких жінки за власним бажанням беруться на в/о військовозобов’язаних, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за умови придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (пункт 6).

    Що виходить і від чого потрібно відштовхуватись?

    Згідно із Законом – перебувати на в/о мають жінки, які закінчили заклади професійної, фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. На даний момент, це виключний перелік жінок, які мають перебувати на в/о ОБОВ’ЯЗКОВО.

    При чому вони вже мають перебувати на в/о і це не залежить від 01.10.2023. Якщо такі жінки досі не стали на в/о – вони вже допустили порушення.

    Вимога стати на в/о з 01.10.2023 стосується тих жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність та до цього часу не перебувають на обліку, а також тих, які стають на військовий облік за бажанням.

    Перелік 1 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-21#n13), по великому рахунку, є п’ятим колесом у возі, оскільки законодавчо не зрозуміло, коли і як стати на в/о і взагалі на якій основі (добровільно чи примусово).

    Не всі жінки-медики та фармацевти будуть на в/о. У цьому принципова відмінність в/о жінок і чоловіків. Якщо чоловіки спочатку беруться на в/о, а вже потім проходять ВЛК, то у жінок все навпаки – взяти на в/о можуть тільки придатних до військової служби жінок.

    Що з виїздом за кордон?

    Станом на дату підготовки даної публікації обмеження на виїзд встановлено виключно відносно чоловіків віком 18-60 років та деяких інших категорій. Інших обмежень немає. Тобто і військовозобов’язані, і невійськовозобов’язані жінки мають право на вільний перетин кордону.

    Чи можуть бути зміни до Правил перетинання державного кордону у цій частині?

    Як на мій погляд, так. Навіщо тоді взагалі було розпочинати історію із взяттям жінок на військовий облік (комусь платити за це заробітну плату, виділяти штат і так далі), якщо жінка може просто виїхати за межі України.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України