Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 червня 2024, питання №112962 550₴

На скільки місяців можливо отримати статус "Тимчасово непридатний"?

Після оперативного втручання (видалення міжхребцевої грижі) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?
На даний момент ми маємо:
- консультативні висновки невропатолога
- насправлення на стаціонарне лікування
- висновок МРТ обстеження (Висновок: МР-ознаки дегенеративних змін поперекового відділу хребта, ускладнених екструзією L5-S1 м/х диска. Субхондральні зміни структури тіл L5, S1 хребців за типом Modic I. Міжостистий лігаментит на рівні L5-S1)

Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?
Які документи для цього необхідні?
Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це повноваження комісії ВЛК

    Стаття 11

    Стани після хірургічного лікування, проведення цитостатичної або променевої терапії з приводу новоутворень

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    4. Стаття 11: призовникам, громадянам, які приймаються на військову службу за контрактом або вступають у ВВНЗ, та військовослужбовцям строкової військової служби, які перенесли хірургічне лікування або цитостатичну (променеву) терапію з приводу новоутворень, медичний огляд проводиться відповідно до пунктів «а», «б» чи «в» статей 8, 9, 10 Розкладу хвороб.

    Відпустка для лікування у зв’язку з хворобою оглянутим за графами I-III Розкладу хвороб надається у випадках, коли необхідне проведення повторних курсів лікування або коли для повного відновлення функцій та працездатності необхідний строк не менше місяця.

    Після проведення повного курсу комбінованої терапії військовослужбовці направляються на медичний огляд ВЛК з визначенням ступеня придатності до військової служби.

    У разі отримання тимчасової не придатсноті ви будете мати право на перетин кордону:

    Для цього вам треба мати такі документи:

    Закордонний паспорт

    Військовий квиток

    рішення ВЛК про тимчасову не придатність

    Повістку на явку до ТЦК після спливу терміну тимчасовою непридатності.

    Консультація з питань перетину кордону

    Отримати консультацію з пить перетину кордону можливо на гарячій лінії Державної прикордонної служби України:

    • 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
    • +38(044) 527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Після оперативного втручання (видалення міжхребцевої грижі) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?На даний момент ми маємо:- консультативні висновки невропатолога- насправлення на стаціонарне лікування- висновок МРТ обстеження (Висновок: МР-ознаки дегенеративних змін поперекового відділу хребта, ускладнених екструзією L5-S1 м/х диска. Субхондральні зміни структури тіл L5, S1 хребців за типом Modic I. Міжостистий лігаментит на рівні L5-S1)Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?

    Після оперативного втручання - однозначно буде тимчасова непридатність на 2 місяці. Далі, на мою точку зору, ТН продовжуватимуть ще двічі.

    Стаття 65

    Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м’язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків

    Виїхати з тимчасовою непридатністю загалом можливо, але для цього Ви повинні мати, як мінімум, довідку військово-лікарської комісії. З цим може бути проблема:

    "3.8. ...

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП...".

    Тобто, отримавши тимчасову непридатність строком на 2 місяці, по суті, весь цей строк Ваш висновок буде "десь ходити" в пошуках свого затвердження. Скоріше за все, на руки до цього часу довідки ВЛК Ви не отримаєте, відповідно ні з чим буде їхати на кордон. Окрім того, на пунктах перетинання кордону вимагають у таких випадках військово-обліковий документ. До кінця не зрозуміло, чи маєте Ви його?

    Я б запропонував би інший варіант: проходження оперативного лікування по видаленню грижі, оформлення 3 групи інвалідності терміном на 1 рік (після такого роду операцій групу інвалідності присвоюють на 1 рік), далі приведення військово-облікових справ у повний порядок, виїзд за кордон.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Яна!

    Відповідно до пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    З приводу строку на який можна отримати тимчасову непридатність, то все залежитеме від порушення функцій організму, періоду лікування та реабілітації. При проходженні ВЛК, бажано також, мати заключення профільних спеціалістів державної лікарні.

    Щодо виїзду за кордон, то останній можливий за наступної підстави, яка визначена Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зазначає наступне:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);".

    Отже, право виїзду за кордон мають тільки ті чоловіки, які визнані тимчасово непридатностними строком від 6 до 12 місяців.

    Постанова «Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців» приймається під час дії воєнного стану на підставі статей 2б, 7, 11, 12г, 13г, 24, 32, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 76б, 77б, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби необхідний строк від 6 до 12 календарних місяців.

    Стаття 65 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402:

    Призовники, які перенесли гострі запалення суглобів, до завершення лікування - тимчасово непридатні. У разі відсутності ознак запалення протягом 6 місяців (на воєнний час - через 3 місяці) після перенесеної гострої хвороби громадяни визнаються придатними до військової служби та навчання у ВВНЗ.

    Постанова про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою приймається у випадках, коли по завершенні лікування після гострих та загострення хронічних захворювань кістково-м’язової системи зберігається функціональна недостатність суглобів, а для відновлення функції потрібний термін не менше одного місяця. За цією статтею приймається постанова про потребу військовослужбовців у звільненні від виконання службових обов’язків або у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою при тимчасових обмеженнях рухів опорно-рухового апарату після операцій на кістках, суглобах, м’язах, сухожилках з приводу їх захворювань, ендопротезувань великих суглобів (за винятком оперативного лікування пухлин та травм).

    Для виїзду необхідно мати чинний військово-обліковий документ та довідку ВЛК із зазначеним строком наступного переогляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Після оперативного втручання (видалення міжхребцевої грижі) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?

    Термін тимчасової непридатності залежить від рішення ВЛК. Як правило, комісія приймає рішення про тимчасову непридатність на термін до 2 місяців та при необхідності може його продовжити.

    Отримати даний статус чоловік може з'явившись до ТЦК після операції або з наявними медичними документами з'явитися до ТЦК перед операцією та отримати направлення на хірургічне лікування, а після нього бути оглянутим за статтею 65 Розкладу хвороб

    Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?Які документи для цього необхідні?

    Чоловік зможе виїхати за кордон, якщо він отримає постанову ВЛК про тимчасову непридатність на строк від 6 до 12 місяців.

    Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону чоловіку необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) військово-обліковий документ зі штрихкодом

    3) ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560.

    4) висновок ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців

    На жаль, прикордонники можуть неправомірно відмовити у перетині кордону, якщо у ВОД не буде вклеїний штрихкод. Взамін штрихкоду можна надати Виятг з Реєстру військовозобов'язаних, який можна отримати в ЦНАП, але чи цього буде достатньо залежить від прикордонника на пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Згідно п. 2-6 Правил перетинання перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14цих Правил.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України