Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 21 червня 2024, питання №113164

чи можу я просто не вийти на роботу? булінг

доброго вечора, ситуація наступна, на роботі мене постійно ображають та принижують, я втомилась, не можу більше там знаходитись...
хочу просто піти звідти та не повертатись, а мені погрожують звільненням по статті, та поганою характеристикою, та змушують відпрацьовувати певну кількість днів, поки вони шукають мені заміну.

чи можу я просто не вийти на роботу, та які можуть бути наслідки? дякую

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Ви повинні відпрацювати два тижні після подання заяви на звільнення. Якщо не прийдете на роботу Вас можуть звільнити за прогул.

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника.

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Мобінг – це систематичні тривалі умисні дії з боку хоч роботодавця, хоч працівників чи колективу працівників щодо окремого працівника з метою психологічного або (та) економічного тиску на цього працівника, створення неприємної образливої ситуації навколо цього працівника щодо приниження честі й гідності та ділової репутації. Таке цькування може відбуватися і засобами телекомунікаційних технологій. Основна мета мобінгу – принизити працівника і знецінити його роботу як професіонала.

    Поняття “мобінг” внесено до Кодексу про адміністративні правопорушення і до Кодексу законів про працю, який регулює трудові правовідносини всіх працівників, незалежно від форми власності. Це нове поняття, яка з’явилось у трудовому законодавстві, вже діє. Але як соціальне явище мобінг (цькування ) в суспільстві діє давно.

    Існує декілька основних видів тиску, що можуть бути визначені як мобінг.

    Економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів).

    Психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, позбавлення працівника роботи без його звільнення, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце.

    Створення напруженої, ворожої атмосфери – ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, незапрошення на зустрічі і наради, у яких працівник зазвичай має брати участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця.

    Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці наголошує! Вчинення мобінгу (цькування) заборонено!

    Стаття 173-5 КУаАП передбачає адміністративну відповідальність винної особи за мобінг:

    Штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи громадські роботи терміном 20-30 годин. Крім того, на підприємця, що використовує найману працю, або посадову особу, у підпорядкуванні якого перебуває працівник, накладається штраф розміром від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж громадські роботи – 30-40 годин.

    У разі вчинення мобінгу групою осіб чи повторно протягом року – накладається штраф – 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або суспільно корисні роботи – 30-40 годин. Для керівників відповідальність дещо вища – штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або суспільно корисні роботи терміном від 40 до 60 годин.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA