Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 червня 2024, питання №113219

Алгоритм отримання ВОД 25 років + відсрочка аспіранта

Добрий день, навчаюсь на 2-му курсі аспірантури (з порядком все добре, маю законні підстави для відсрочки), але не подавав жодних документів в ТЦК. Нещодавно виповнилось 25 років, маю оновити приписне на ВОД.

Підкажіть який правильний алгоритм отримання відсрочки в такому разі? Наскільки знаю в заяві на відсрочку уточнюю номер документу ВОД, але ж я збираюсь замінювати приписне на воєнний квиток, то та заява буде невалідна. Але якщо отримати спочатку ВОД, то є ризик мобілізації, оскільки право відсрочки не реалізоване.

2. Ще питання, ніби для аспірантів по відсрочці ВЛК не обовʼязкове, але напевно для ВОД зобовʼяжуть пройти, вірно?
3. Чи є сенс щось ще робити зараз в Резерв+, знаю що там не зможу отримати ні відсрочки ні новий ВОД.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Підкажіть який правильний алгоритм отримання відсрочки в такому разі? Наскільки знаю в заяві на відсрочку уточнюю номер документу ВОД, але ж я збираюсь замінювати приписне на воєнний квиток, то та заява буде невалідна. Але якщо отримати спочатку ВОД, то є ризик мобілізації, оскільки право відсрочки не реалізоване.

    ТЦК не прийме в Вас заяву на відстрочку без чинного військово-облікового документу. Тому Вас спочатку направлять на ВЛК (оскільки будуть ставити на облік військовозобов'язанних), після того видадуть ВОД нового зразку, а вже потім приймуть заяву на оформлення відстрочки.

    Щодо ризику, то останній є завжди. Направьте заяву та копію довідки з ЄДЕБО Укрпоштою цінним листом з описом вкладення перед тим, як йти до ТЦК. Ви не отримаєте відстрочку таким чином, а можливо ТЦК взагалі не забере листа, проте у Вас буде хоч якійсь доказ (квитанція про відправку та опис вкладення), що Ви повідомляли ТЦК про свою право на відстрочку.

    2. Ще питання, ніби для аспірантів по відсрочці ВЛК не обовʼязкове, але напевно для ВОД зобовʼяжуть пройти, вірно?

    Відповів Вам вище. На ВЛК не мають права направити у період розгляду заяви на відстрочку, але ж у Вас не приймуть заяву на останню.

    3. Чи є сенс щось ще робити зараз в Резерв+, знаю що там не зможу отримати ні відсрочки ні новий ВОД.

    Заяву на відстрочку через електроний кабінет поки що подати неможливо.

    Може в Вас і вийде сформувати е-ВОД, але в останньму буде зазначено, що Ви призовник і цей ВОД Вам нічого не надасть, оскільки Ваш статус вже військовозобов'язанний.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клієнт 3 місяці тому

      Дякую!Не підкажете які документи потрібні для отримання ВОД? І чи є десь приклад заяви. Дякую.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

        • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
        • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
        • зміни категорії щодо військового обов’язку;
        • відсутності місця для внесення змін;
        • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
        • втрати (зіпсування);
        • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

        17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

        Подавайте заяву до ТЦК у довільній формі, зазначивши в останній, що просити взяти Вас на облік віійськовозобов'язанного та у зв'язку з чим змінити Ваш військово-обліковий документ (назва документу, номер, дата видічі), на військово-обліковий документ у відповідності з Постановою № 559 від 16 травня 2024 р.

        • Ігор Клієнт 3 місяці тому

          Дякую!Але з цього випливає що майже документів не потрібно, окрім фотокартки і заяви?Просто десь бачив про справку про судимість, документ про освіту, код і тд


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA