Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 липня 2024, питання №114243 500₴

Чи можна поєднувати ФОП діяльність на резидента ДІЯ СІТІ

добрий день, я працюю як ФОП та плачу податок 5%, гроші отримую на ФОП рахунок. Мені пропонують роботу по ГІГ договору резидента ДІЯ СІТІ, компанія сама платить податок і гроші надсилають на карту фізичної особи. Підкажіть чи не виникне проблем, якщо я платитиму податки з рахунку ФОП паралельно якщо буду резидентом ДІЯ СІТІ

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.6%

    Доброго дня, так це не заборонено. Чим більше ви будете сплачувати податків тим у подальшому можете розраховувати на більшу пенсію. Тому ні яких порушень немає.

    Ви можете працювати за трудовим договором та паралельно бути ФОП.

    Богун Сергій Павлович
    12.6%

    Доброго дня.

    Законодавство жодних обмежень в цій частині не містить.

    Оскільки компанія виступає Вашим податковим агентом, а оплата здійснюється на підставі договору- у Вас жодних проблем з ФОП не буде.

    Карпенко Андрій Володимирович
    12.6%

    Вітаю!

    Закон №1667 не містить положень, які забороняють гіг-спеціалісту паралельно бути зареєстрованим як ФОП та надавати послуги у статусі ФОПа. При цьому фізособа-«єдинник» ІІІ групи, яка надає послуги програмування, може укласти гіг-контракт лише як фізособа.

    Згідно з пп. 14.1.283 ПКУ спеціалісти резидента Дія Сіті – гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом України від 15.07.2021 №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон №1667), та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах. Про це нагадують у Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

    Так, відповідно до пп. 1, 2 і 15 ч. 1 ст. 1 Закону №1667 гіг-контракт – цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розд. V Закону №1667;

    гіг-спеціаліст – фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем;

    фахівець – працівник чи гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті або фізична особа (фізична особа – підприємець), залучена резидентом Дія Сіті на підставі іншого цивільно-правового чи господарсько-правового договору про виконання робіт (надання послуг) у межах здійснення видів діяльності, передбачених ч. 4 ст. 5 Закону №1667.

    Для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів – на підставі гіг-контрактів відповідно до Закону №1667, а також підрядників та виконавців, у тому числі фізичних осіб – підприємців, – на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством (ст. 4 Закону №1667).

    Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті регулюються п. 170.14-1 ПКУ.

    Підпунктом 170.14-1.1 ПКУ визначено, що податковим агентом платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом України від 15.07.2021 №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон №1667), є резиденти Дія Сіті.

    Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ПКУ).

    Відповідно до п. 291.3 ПКУ самостійно обрати спрощену систему оподаткування може виключною юридична особа чи фізична особа – підприємець (далі – ФОП), якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розд. XIV ПКУ.

    Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

    Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

    Враховуючи, що Закон №1667 не містить положень, які забороняють гіг-спеціалісту паралельно бути зареєстрованим як ФОП та надавати послуги у статусі ФОПа, то ФОП – платник єдиного податку третьої групи, яка надає послуги програмування, може укласти гіг-контракт лише як фізична особа.

    До доходів, отриманих фізичною особою від резидента Дія Сіті за гіг-контрактом, не може бути застосовано спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

    Водночас якщо ФОП уклав з резидентом Дія Сіті господарсько-правовий договір про виконання робіт (надання послуг), то отримані доходи за таким договором включаються до складу доходу платника єдиного податку та оподатковуються єдиним податком.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.6%

    Доброго дня, Інна!

    Гіг-контракт — цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії.

    Цивільно-правовий договір або договір цивільно-правового характеру (ЦПХ) - це угода між двома або більше сторонами (зазвичай це Замовник та Підрядник), спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Наприклад, підприємство «А» (Замовник) може залучити фізичну особу «Б» (Підрядник) для надання ним послуг щодо проведення аналізу попиту та пропозицію на товар певної групи за відповідний проміжок часу у відповідному регіоні. Особливістю таких відносин буде те, що фізична особа «Б» є юридично рівною у відносинах з підприємством «А» і не підкоряється йому, як роботодавцю – на відміну від трудових відносин.

    Гіг-спеціаліст – фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

    Отже, з урахуванням того, що гіг-контракт Ви будете укладати, як фізична особа, а не як ФОП, то жодних проблем в Вас не виникне. Ви маєте право займатись підприємницькою діяльністю та сплачувати податки, як і відбувається станом на зараз, та паралельно працювати за гіг-контрактом, як фізична особа й відповідно до цього отримувати кошти на карту фізичної особи, оскільки саме в такому статусі укладаєте договір. Тому можете не хвилюватись та підписувати Гіг-контракт.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович
    12.6%

    Вітаю,

    Гіг-спеціаліст має особливий правовий статус, який закріплений у Законі України “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні”. Гіг-спеціаліст – це не найманий працівник, як то передбачено положеннями Кодексу законів про працю України, але і не підрядник у статусі ФОП. Через це на практиці виникає чимало запитань. Який правовий статус гіг-спеціаліста? Чи може гіг-спеціаліст працювати як ФОП з іншим роботодавцем? Чи допускається укладення другого гіг-контракту без розірвання першого?

    Гіг-спеціаліст – це фізична особа, яка є виконавцем за гіг-контрактом. Гіг-спеціаліст – це виконавець з особливим правовим статусом, який визначається: а) положеннями Закону “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” та б) положеннями гіг-контракту, стороною якого є гіг-спеціаліст. Гіг-контракт є цивільно-правовим договором, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи (надавати послуги) відповідно до завдань компанії резидента Дія Сіті, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи (надані послуги), забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт (надання послуг) та соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні”.

    Попередньо ми розглядали положення Закону “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” та робили висновки щодо переваг і недоліків правового режиму Дія Сіті. Переваги і недоліки розглянуті нами у статті – Дія Сіті та Гіг-контракти, окремо через призму інтересів працівників та інтересів роботодавців. Однак, залишилися ще 2 практичні запитання, які і розглянуті у даному дописі. Почнемо з першого з них.

    Чи може гіг-спеціаліст працювати як ФОП з іншим роботодавцем?

    У відносинах з розробником у статусі ФОП, коректно говорити “замовник”, а не “роботодавець”. Адже це – господарські правовідносини. Втім, питання залишається – Чи може гіг-спеціаліст паралельно працювати як ФОП з іншим замовником уже маючи укладений гіг-контракт? Закон України “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” не містить положень, які забороняють гіг-спеціалісту паралельно бути зареєстрованим як ФОП та надавати послуги у статусі ФОП.

    Чи це значить, що не виникне жодних складнощів, якщо практикувати таку паралельну зайнятість? За замовчуванням так, проблем не має бути, адже все що не заборонено, то дозволено. Це у теорії, на практиці ж, гіг-спеціалісту слід уважно вичитувати положення гіг-контракту та додатків до нього, особливо NCA Non-compete agreement. Адже, у контракті та NCA, оформленому додатком до контракту, можуть бути положення, які суттєво звузять можливості розробника реалізувати себе як ФОП. Такі положення можна визнати недійсними в судовому порядку. Втім, судовий процес – це, щонайменше, незаплановані витрати та завжди тривала процедура.

    Дерій Владислав Олегович
    12.6%

    Вітаю Вас, пані Інно!

    Підкажіть чи не виникне проблем, якщо я платитиму податки з рахунку ФОП паралельно якщо буду резидентом ДІЯ СІТІ

    Проблем не буде, якщо Ви укладете ГІГ договір як фізособа, а не ФОП.

    Якщо Ви укладете з резидентом Дія Сіті господарсько-правовий договір про виконання робіт (надання послуг), то отримані доходи за таким договором оподатковуються єдиним податком.

    Ознайомтесь з відповідним роз'ясненям від податківців https://zak.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/746907.h...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.6%

    Вітаю Вас!

    Ні, проблем не буде, адже Ви ніяким чином не перехрещуєте ці процеси. Обмежень щодо одночасного перебування на ФОП та роботи по ГІГ-контракту чинним законодавством не передбачено. Але Ви повинні укласти ГІГ-контракт як фізична особа. У такій ситуації податковим агентом буде відповідна компанія.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    11.8%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО РАНКУ, шановна ІННА!

    Таке питання цікавить багатьох підприємців в Україні і вже навіть стало предметом дослідження, аналізу та надання публічних роз"яснень органів Податкової.

    https://zak.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/746907.h...

    На думку податкової, ні, це законом не заборонено і Ви маєте право суміщати таку діяльність:

    Cпеціалісти резидента Дія Сіті – гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом України від 15 липня 2021 року № 1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах.

    Відповідно до пп. 1, 2 і 15 частини першої ст. 1 Закону № 1667 гіг-контракт – цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розд. V Закону № 1667;

    гіг-спеціаліст – фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем;

    фахівець – працівник чи гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті або фізична особа (фізична особа – підприємець), залучена резидентом Дія Сіті на підставі іншого цивільно-правового чи господарсько-правового договору про виконання робіт (надання послуг) у межах здійснення видів діяльності, передбачених частиною четвертою ст. 5 Закону № 1667.

    Для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів – на підставі гіг-контрактів відповідно до Закону № 1667, а також підрядників та виконавців, у тому числі фізичних осіб – підприємців, – на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством (ст. 4 Закону № 1667).

    Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, регулюються п. 170.14 прим. 1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

    Підпунктом 170.14 прим. 1.1 п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ визначено, що податковим агентом платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом України від 15 липня 2021 року № 1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон № 1667), є резиденти Дія Сіті.

    Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

    Відповідно до п. 291.3 ст. 291 ПКУ самостійно обрати спрощену систему оподаткування може виключною юридична особа чи фізична особа – підприємець (далі – ФОП), якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розд. XIV ПКУ.

    Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

    Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

    Враховуючи, те що Закон № 1667 не містить положень, які забороняють гіг-спеціалісту паралельно бути зареєстрованим як ФОП та надавати послуги у статусі ФОП, то ФОП – платник єдиного податку третьої групи, яка надає послуги програмування, може укласти гіг-контракт лише як фізична особа.

    До доходів отриманих фізичною особою від резидента Дія Сіті за гіг-контрактом не може бути застосовано спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

    Поряд з цим, якщо ФОП уклала з резидентом Дія Сіті господарсько-правовий договір про виконання робіт (надання послуг), то отримані доходи за таким договором включаються до складу доходу платника єдиного податку та оподатковуються єдиним податком.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України