Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 06 липня 2024, питання №114478 1300₴

Витяги документів померлої особи з окупованих територій

Доброго дня! Я хочу отримати свідоцтво про смерть моєї матері та її свідоцтво про шлюб (офіційні копії або витяги), які мали б нотаріальну силу. Мати виходила заміж (1989 рік) та померла (2013 рік) у місті Макіївка Донецької області. Зараз це окупована територія, так звана ДНР. Оригінали документів втрачені. Жодних контактів там немає. Жодних документів у мене немає, немає паспортних даних., тільки скан її свідоцтва про народження. Я знаходжусь у Польщі, потрапити у консульство на консультацію майже неможливо. В мене є Дія та ID картка. Як мені отримати вищезазначені документи?

Відповіді юристів (15)

    Турчин Ярослав
    16.9%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРИЙ ВЕЧІР, пані ДАР"Я!

    Чи є у Вас людина в Україні на яку Ви можете виписати довіреність на отримання документів в органах ДРАЦС в Україні? За кордон точно ДРАЦ документи пересилати не будуть, навіть якщо вони є і їх вдасться замовити / отримати.

    В принципі скоріш за все усі дані є в Державному реєстрі актів цивільного стану. Зараз ці дані масово оцифровуються.

    Щодо Макіївки гарантії не дам, осскільки територія більшу частину часу знаходиться в зоні бойових дій - невідомо чи взагалі архіви вціліли.

    В будь-якому разі жодної влади там немає навіть фактичної і ніхто вам не видасть ніякі документи.

    Свідоцтво про смерть 2013 року однозначно є в Реєстрі і його копію отримати взагалі не проблема. Але запит може подати лише особа, яка уповноважена Вами за довіреністю. Без цього доступ до персональних даних неможливий. Ніякі адвокатські запити в цьому не посприяють.

    А от з свідоцтвом про шлюб може бути проблема. У Вашого батька не зберігся оригінал чи копія? Ви точно знаєте, що шлюб укладено було саме в Макіївському ДРАЦС?

    В такому випадку єдиний варіант, якщо ДРАЦС в Україні даних немає і надасть про це письмову відповідь - це встановлення фактів, що мають юридичне значення, в судовому порядку. Проте, це все не так просто. І суду треба пояснити - навіщо Вам відновлення такого документу матері як свідоцтво про її шлюб і з реалізацією яких прав, свобод та інтересів це пов"язано. Якщо просто "хочеться" мати такий документ - то суд однозначно відмовить встановлювати факт за безпідставністю та відсутністю потреби встановлення факту, який має юридичне значення.

    Для доказування знадобляться хоч якісь копії документів, показання свідків та ін. Це складна юридична робота.

    У Вас є Ваше свідоцтво про народження в якому чоловік матері вказаний Вашим батьком чи ще якісь докази цього? - Це для суду вкрай важливо.

    В іншому - треба працювати по цьому питанню індивідуально.

    Консульство Вам в цьому нічим на жаль не допоможе. Навіть якби хотіло.

    Якби вдалося отримати документ посвідчений ДНР, то через суд України можна було б його спробувати легалізувати. Але Вам в Україні в цьому жоден юрист чи адвокат не допоможе, бо це ризик отримати обвинувачення у ряді злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.

    Приблизно так, якщо без води і посилань на законодавство, виглядає Ваше питання з моєї точки зору.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дарія Клієнт 2 місяці тому

    дякую ! А так само свідоцтво про народження матері можна отримати через ДРАЦС ? Вона народилась в 1969 році в Макіївці Донец

    • Турчин Ярослав
      Турчин Ярослав 2 місяці тому

      Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Якщо дані є. Не факт, що ці дані були оцифровані. І не факт, що вони взагалі не знищені. Макіївку ровняють з землею 10 років.

      В інших варіантах - єдиний шлях це звернення до суду щодо встановлення факту, яке має юридичне значення.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.9%

    Доброго дня, Дарія!

    Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану":

    Стаття 19. Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану.

    1. Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, та повторна видача свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

    2. Свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжя та близьким родичам померлого на підставі їх заяви та представникові органу опіки і піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва.

    Подати заяву про повторне отримання свідоцтва про смерть можна двома способами: онлайн – у кабінеті громадянина на diia.gov.ua, або офлайн – шляхом особистого звернення. Отримати повторно свідоцтво про смерть може один із подружжя та близькі родичі померлого — для цього потрібно підтвердити родинні зв’язки.

    Отже, зі свідоцтвом про смерть проблем виникнути не повинно. Зі свідоцтвом про шлюб ситуація набагато складніша, оскільки ДРАЦС навряд чи видасть Вам останнє. Тому Вам потрібно буде отримати письмову відмову від ДРАЦС з якою звертатись до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

    Статтею 315 Цивільного процесуального кодексу передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту:

    • родинних відносин між фізичними особами;
    • перебування фізичної особи на утриманні;
    • каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
    • реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
    • проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;
    • належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
    • народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
    • смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
    • смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

    При цьому у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    В постанові Пленуму Верховного Суду України N 5 від 31.03.95 в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

    згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;– чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;– заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;– встановлення факту не пов’язується з наступним вирішенням спору про право.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дарія Клієнт 2 місяці тому

      дякую ! А так само свідоцтво про народження матері можна отримати через ДРАЦС ? Вона народилась в 1969 році в Макіївці Доецької

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можете спробувати, Дарія, проте, скорше за все, отримаєте відмову від ДРАЦС. З приводу свідоцтва про народження та свідоцтва про шлюб матері Вам прийдеться звертатись до суду.

    Карпенко Андрій Володимирович
    16.9%

    Вітаю!

    ВИ МОЖЕТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ ОТРИМАТИ ТІЛЬКІ СВІДОЦТВО ПРО СМЕРТЬ (Ч.2 Статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"),

    СВІДОЦТВО ПРО ШЛЮБ ВИ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМАТИ ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ (Свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені видаються особам, щодо яких складено актовий запис).

    Свідоцтво про смерть повторно видається:

    - другому з подружжя, а також дітям, у тому числі й усиновленим, та їх законним представникам, близьким родичам померлого (братам і сестрам, онукам, дідові і бабі як з боку батька, так і з боку матері);

    - особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом;

    - представникові органу опіки та піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання свідоцтва.

    Наразі маючи доступ до Порталу Дія та електронний цифровий підпис, перебуваючи у будь-якому куточку країни (вдома, на роботі, в дорозі), є можливість подати заяву про отримання документів про державну реєстрацію актів цивільного стану (свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян) через Портал Дія та швидко, без відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану, отримати відповідні документи за вказаною у заяві адресою.

    У разі якщо особа перебуває за кордоном повторно такі документи можна отримати:

    1. у дипломатичних представництвах та консульських установах України за кордоном;
    2. через Міністерство закордонних справ України за заявою або анкетою. Документ має підписати людина, яка запитує документи.

    ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/nr002323-11#Te...

    • Дарія Клієнт 2 місяці тому

      дякую ! А так само свідоцтво про народження матері можна отримати через ДРАЦС ? Вона народилась в 1969 році в Макіївці Донецької області

      • Карпенко Андрій Володимирович

        ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.9%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Я хочу отримати свідоцтво про смерть моєї матері та її свідоцтво про шлюб (офіційні копії або витяги), які мали б нотаріальну силу. Мати виходила заміж (1989 рік) та померла (2013 рік) у місті Макіївка Донецької області. Зараз це окупована територія, так звана ДНР. Оригінали документів втрачені. Жодних контактів там немає. Жодних документів у мене немає, немає паспортних даних., тільки скан її свідоцтва про народження. Я знаходжусь у Польщі, потрапити у консульство на консультацію майже неможливо. В мене є Дія та ID картка. Як мені отримати вищезазначені документи?

    Складна ситуація, відверто кажучи. Я так розумію, шо Ви не збираєтеся повертатися до України для вирішення цього питання. Відповідно для початку потрібно обрати довірену особу, яка діятиме від Вашого імені. Оформити довіреність у Вашій ситуації буде можливо лише через місцевого нотаріуса. Тепер розберемо, що каже з приводу цього чинне законодавство.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державну реєстрацію актів цивільного стану

    Стаття 19. Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану

    1. Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, та повторна видача свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

    2. Свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжя та близьким родичам померлого на підставі їх заяви та представникові органу опіки і піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва.

    ...

    У будь-якому випадку, звертатися потрібно спочатку до РАЦС. При цьому я трошки песимістично налаштований щодо того, що дані, потрібні Вам, у свій час були внесені до Реєстру актів цивільного стану. Відповідно РАЦС може відмовити, потрібно бути до цього готовим.

    Відповідно - залишиться лише один варіант - звертатися до суду та встановлювати відповідні факти в судовому порядку.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492)

    Стаття 315. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

    1. Суд розглядає справи про встановлення факту:

    1) родинних відносин між фізичними особами;

    2) перебування фізичної особи на утриманні;

    3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;

    4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

    5) проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;

    6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

    7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

    8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

    9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

    Стаття 317. Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України

    1. Заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім’ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    2. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

    3. У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

    4. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

    Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

    5. Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

    З повагою!

    Дарія Клієнт 2 місяці тому

    дякую ! А так свідоцтво про народження матері можна отримати через ДРАЦС ? Вона народилась в 1969 році в Макіївці Донецької області

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Не впевнений, що Реєстр міститиме таку інформацію, але спробувати варто. У будь-якому випадку треба для початку звертатися до РАЦС. Якщо буде відмова, тоді тільки встановлювати факт через суд.

      З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    16.9%

    Доброго дня!

    Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, стосовно відомостей про себе та про своїх родичів.

    Послуга з видачі витягів з Реєстру доступна онлайн через портал ДІЯ та офлайн у відділах ДРАЦС.

    Спочатку спробуйте оформити дані Витяги через портал ДІЯ. а саме:

    1. Витяг про народження - https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-narodzhenn...

    2. Витяг про шлюб - https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-shlyub\

    3. Витяг про смерть - https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-smert

    Також Ви можете замовити такі послуги:

    1. Повторна видача свідоцтва про смерть - https://diia.gov.ua/services/povtorna-vidacha-svid...

    2. Повторна видача свідоцтва про народження - https://diia.gov.ua/services/povtorna-vidacha-svid...

    3. Повторна видача свідоцтва про шлюб https://diia.gov.ua/services/povtorna-vidacha-svid...

    Документи органів ДРАЦС можуть повторно видаватись третій особі за наявності довіреності. Вона має бути посвідчена відповідно до Закону України «Про нотаріат», або документа, що посвідчує повноваження представника, відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Якщо довіреною особою є адвокат, йому потрібно показати ордер та завірену копію договору про надання правової допомоги.

    Якщо в Реєстрах є інформація щодо Вашої матері, тоді все дуже добре, в протилежному випадку Вам потрібно отримувати документи та встановлювати необхідні юридичні факти в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    7.7%

    Отримання документів з окупованої території є складним завданням, але існують певні кроки, які можна вжити для отримання необхідних свідоцтв про смерть та шлюб вашої матері. Ось кілька можливих варіантів:

    1. Звернення до консульства України в Польщі

    Навіть якщо важко потрапити на консультацію, спробуйте зв'язатися з консульством електронною поштою або телефоном. Консульство може надати детальнішу інформацію та допомогти у вашій ситуації.

    2. Звернення до Міністерства Юстиції України

    Міністерство юстиції України може надати інформацію про можливості отримання дубліката свідоцтва про смерть та свідоцтва про шлюб. Напишіть офіційний запит або зверніться до них через їхній офіційний сайт.

    3. Звернення до РАГСу за місцем теперішньої реєстрації

    Навіть якщо ваша мати померла на окупованій території, зверніться до РАГСу за місцем вашої теперішньої реєстрації в Україні. Вони можуть мати інформацію або допомогти з відновленням документів.

    4. Через додаток "Дія"

    Якщо у вас є доступ до додатку "Дія", ви можете перевірити, чи є можливість отримати якісь документи через електронні сервіси. Однак наразі цей спосіб може бути обмеженим для отримання документів з окупованих територій.

    5. Звернення до суду

    Якщо інші способи не дали результатів, можна звернутися до українського суду з позовом про встановлення факту смерті та шлюбу. Для цього вам знадобиться юридична допомога.

    Документи, які можуть знадобитися:
    1. Ваш паспорт або ID-картка.
    2. Скан свідоцтва про народження вашої матері.
    3. Документи, що підтверджують ваше родинне відношення (ваше свідоцтво про народження).
    4. Будь-які інші документи, які можуть допомогти встановити факти (наприклад, старі фотографії, листи).
    Підготовка запиту:
    1. Напишіть офіційний запит до Міністерства юстиції або РАГСу з поясненням вашої ситуації.
    2. Додайте копії наявних документів.
    3. Вкажіть ваші контактні дані для зворотного зв'язку.
    Пошук юридичної допомоги:
    1. Знайдіть адвоката в Україні з досвідом у питаннях сімейного права та отримання документів.
    2. Отримайте консультацію щодо подальших кроків.
    Ресурси:
    Богун Сергій Павлович
    7.7%

    Доброго дня.

    Згідно з пунктом 5 частини другої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України встановлення фактів, що мають юридичне значення, здійснюється в порядку окремого провадження. Особливістю окремого провадження є те, що воно спрямоване на з’ясування необхідних фактів за відсутності правового спору.

    Чинний ЦПК України містить чотири процедури, наслідком якої є ухвалення судового рішення, на підставі якого органами ДРАЦСу може бути видано свідоцтво про смерть:

    1. Встановлення факту смерті особи в певний час в разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті (п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України);

    2. Встановлення факту смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою внаслідок нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (п.9 ч.1 ст. 315 ЦПК України);

    3. Встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України або на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан (ст. 317 ЦПК України);

    4. Визнання фізичної особи померлою (статті 305-309 ЦПК України).

    Особливий порядок передбачено ст. 317 ЦПК України для встановлення факту народження/смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства.

    Законом України від 01 липня 2022 року № 2345-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях» (що набрав чинності 07 серпня 2022року) було внесено зміни до статті 317 ЦПК України.

    Зокрема вказаним законом:

    Розширено дію статті 317 ЦПК України для надання можливості скористатися спрощеною процедурою встановлення фактів народження або смерті жителям інших територій, що охоплені війною;

    Зазначено, що заява про встановлення факту народження/смерті особи на тимчасово окупованій території може бути подана до будь-якого суду за межами такої території України та розглядається невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

    Розширено дію статті 317 ЦПК України , щодо кола осіб, які можуть звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті особи.

    Особливість розгляду в порядку ст. 317 ЦПК:

    підсудність (заява подається до будь-якого місцевого суду України, незалежно від місця проживання);

    невідкладний розгляд;

    законодавець обмежив коло заявників: - щодо встановлення факту смерті, то це родичі померлого (їхні представники), інші заінтересовані особи; - щодо встановлення факту народження, то це батьки (їхні представники), члени сім’ї, опікуни, піклувальники, особа, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини;

    рішення суду підлягає негайному виконанню, його оскарження не зупиняє виконання.

    Копія рішення про встановлення факту передається заявникам чи надсилається до органів реєстрації актів цивільного стану.

    Для оформлення свідоцтва у разі задоволення звернення та отримання рішення суду потрібно з копією рішення та паспортом заявника звернутись до відділу реєстрації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України