Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 липня 2024, питання №114719 500₴

Риск ареста совместно нажитого имущества

Здравствуйте.
Могут ли арестовать (полностью или частично) совместно нажитое имущество, приобретённое в браке (движимое и недвижимое), если оно оформлено на жену(она является единственным собственником), в рамках нового закона о мобилизации(например, при получении штрафа и не дальнейшей неуплаты его)?

Если да, то каким образом можно юридически оформить право собственности, чтобы не было рисков ареста? Или другие возможные способы избежания риска ареста.

Если рисков для ареста нет и возникнет потребность в продаже, возможно ли будет её произвести при наличии генеральной доверенности на жену (моего согласия на распоряжение), при условии нарушения мною закона о мобилизации, уклонении?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Стягнення може бути накладено на майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя, якщо судом буде встановлено, що договір був укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї і те, що було одержане за договором, використано на її потреби (ст. 73 СК України).

    Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя (стаття 60 Сімейного кодексу України)

    Відповідно до частини 4 статті 65 Сімейного кодексу України, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.

    спільною заборгованістю подружжя може вважатися заборгованість, що виникла внаслідок спільних дій подружжя або одного з них в інтересах обох членів подружжя або всієї сім'ї в цілому.

    Згідно положень статті 73 Сімейного кодексу України, за зобов'язаннями одного з подружжя стягнення може бути накладено лише на його особисте майно і на частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка виділена йому в натурі.

    Це досить складно.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Могут ли арестовать (полностью или частично) совместно нажитое имущество, приобретённое в браке (движимое и недвижимое), если оно оформлено на жену(она является единственным собственником), в рамках нового закона о мобилизации(например, при получении штрафа и не дальнейшей неуплаты его)?

    Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати Ваші рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

    Якщо сума штрафу буде меншою за 20 мінімальних зарплат (160 тис грн) - звернення стягнення на єдине житло не здійснюється (частина 7 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження).

    Тобто якщо у Вас одна квартира, то стягнення з даного майна не дозволяється законодавством.

    Крім того, державний виконавець буде здійснювати пошук майна по Ваших даних (ПІП та РНОКПП і якщо все майно оформлено на дружину, то виконавець просто не знайде дане майно в Реєстрах речових прав на нерухоме або рухоме майно.

    Если да, то каким образом можно юридически оформить право собственности, чтобы не было рисков ареста? Или другие возможные способы избежания риска ареста.

    При необхідності можете укласти шлюбний договір, де вкажете, що все майне куплене у шлюбі належить на праві приватної власності того з подружжя, на кого дане майно зареєстроване.

    Если рисков для ареста нет и возникнет потребность в продаже, возможно ли будет её произвести при наличии генеральной доверенности на жену (моего согласия на распоряжение), при условии нарушения мною закона о мобилизации, уклонении?

    Якщо нерухомість зареєстрована на дружину - Вам не потрібно складати довіреність, Вам достатньо надати нотаріальну згоду на продаж спільного майна.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    У випадку, якщо чоловік не повідомив свої актуальні дані, то йому можуть надіслати повістку за останньою відомою державі адресою проживання, і з того часу він буде вважатися належним чином оповіщеним.

    Надалі вже запускається механізм заочних штрафів і, відповідно, відкриття виконавчого провадження і надалі – блокування рахунків та стягнення доходів і навіть майна у примусовому порядку.

    Штраф за КУпАП може складати від 17 тисяч до 25,5 тисяч грн.

    При цьому раніше передбачений законодавством протокол ТЦК відтепер вже не складається, якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК підтвердних документів про отримання особою виклику.

    Вочевидь, таким підтвердним документом буде вважатися поштове відправлення з проставленням відповідної відмітки.

    Далі ТЦК може розглянути справу і відразу винести постанову про накладення штрафу.

    Адміністративне стягнення за статтями 210, 210-1 КУпАП, може бути накладено протягом 3 місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Накладатися штраф може неодноразово, скажімо, за кожну неявку за повісткою.

    Відповідно до закону про виконавче провадження підлягають примусовому виконанню рішення на підставі такого виконавчого документів, яка постанова органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом. Тобто, і постанова ТЦК є виконавчим документом.

    Надалі ухилянт потрапить до Єдиного реєстру боржників. Так, відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження. Банки, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей у разі відкриття або закриття рахунку чи електронного гаманця фізичній або юридичній особі, внесеній до Єдиного реєстру боржників, зобов’язані у день відкриття або закриття рахунку чи електронного гаманця повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби.

    Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення зобов’язаний прийняти рішення про накладення арешту на майно або на кошти чи електронні гроші, що знаходяться на рахунках чи електронних гаманцях боржника в банках, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей.

    Загалом, заходами примусового виконання рішень є:

    1) звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;

    2) звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;

    3) вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;

    4) заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;

    5) інші заходи примусового характеру, передбачені цим законом.

    У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається виконавцем.

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження.

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 (160 т грн) розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    Виконавець проводить перевірку майнового стану боржника у 10-денний строк з дня відкриття виконавчого провадження. У подальшому така перевірка проводиться виконавцем не менше одного разу на два тижні - щодо виявлення рахунків, електронних гаманців боржника, не менше одного разу на 3 місяці – щодо виявлення нерухомого та рухомого майна боржника та його майнових прав, отримання інформації про доходи боржника.

    ОТЖЕ, СТЯГНЕННЯ НА НЕРУХОМІСТЬ МОЖЛИВА, ЯКЩО БОРГ ПЕРЕВИЩУЄ 16000 ГРН.

    З ПРИВОДУ СУМІСНОЇ ВЛАСНОСТІ:

    Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу) - В НЕЗАЛЕЖНОСТІ НА КОГО МАЙНО ОФОРМЛЕНО.

    Відповідно до Сімейного кодексу України вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Дмитро!

    Могут ли арестовать (полностью или частично) совместно нажитое имущество, приобретённое в браке (движимое и недвижимое), если оно оформлено на жену(она является единственным собственником), в рамках нового закона о мобилизации(например, при получении штрафа и не дальнейшей неуплаты его)?

    Взагалі доволі складна процедура щодо накладання арешту на спільне майно, яка передбачає виділення частки в натурі у судовому порядку.

    Кредитор співвласника майна, що є у спільній сумісній власності, у разі недостатності у нього іншого майна, на яке може бути звернено стягнення, може пред'явити позов про виділ частки із спільного майна в натурі для звернення стягнення на неї. Якщо виділ в натурі частки із спільного майна має наслідком зміну його призначення або проти цього заперечують інші співвласники, спір вирішується судом.

    У разі неможливості виділу в натурі частки із спільного майна або заперечення інших співвласників проти такого виділу кредитор має право вимагати продажу боржником своєї частки у праві спільної часткової власності з направленням суми виторгу на погашення боргу.

    У разі відмови боржника від продажу своєї частки у праві спільної часткової власності або відмови інших співвласників від придбання частки боржника кредитор має право вимагати продажу цієї частки з публічних торгів або переведення на нього прав та обов'язків співвласника-боржника, з проведенням відповідного перерахунку (стаття 366 Цивільного кодексу України).

    Если да, то каким образом можно юридически оформить право собственности, чтобы не было рисков ареста? Или другие возможные способы избежания риска ареста.

    Статею 69 СК України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності. Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    У випадку, якщо предметом поділу є нерухоме майно, набуте подружжям за час шлюбу у спільну сумісну власність, і право особистої приватної власності за результатом укладання такого договору переходить до одного з подружжя, то такий договір може бути документом, що підтверджує право власності одного з подружжя на такий об'єкт. Після укладання договору про поділ майна подружжя, відповідні відомості повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Если рисков для ареста нет и возникнет потребность в продаже, возможно ли будет её произвести при наличии генеральной доверенности на жену (моего согласия на распоряжение), при условии нарушения мною закона о мобилизации, уклонении?

    У даному випадку непотрібно оформлювати генеральну довіреність на Вашу дружину. При продажі нерухомого або рухомого майна достатньо буде Вашої присутності у нотарікса або нотаріально завіреної згоди на продаж.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Могут ли арестовать (полностью или частично) совместно нажитое имущество, приобретённое в браке (движимое и недвижимое), если оно оформлено на жену(она является единственным собственником), в рамках нового закона о мобилизации(например, при получении штрафа и не дальнейшей неуплаты его)?Если да, то каким образом можно юридически оформить право собственности, чтобы не было рисков ареста? Или другие возможные способы избежания риска ареста.Если рисков для ареста нет и возникнет потребность в продаже, возможно ли будет её произвести при наличии генеральной доверенности на жену (моего согласия на распоряжение), при условии нарушения мною закона о мобилизации, уклонении?

    Ні, арешт у даній ситуації, незважаючи на розмір штрафу та інші деталі, на майно НЕ МОЖЕ бути накладений. З точки зору контролюючих органів - це майно Вашої дружини, вони не відстежують моменту, що воно було набуто під час шлюбу та фактично вважається спільною сумісною власністю.

    Крім того, щодо вилучення нерухомості, то звертаю увагу на статтю 47 Закону України "Про виконавче провадження", зокрема частину сьому.

    "7...У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника..."

    Що це означає?

    1. Якщо сума боргу не перевищує 160 тис грн (на щастя, але мобілізаційне законодавство таких розмірів не передбачає), у Вас не мають права "забрати" єдине житло та земельну ділянку, на якому воно розташоване.

    2. Якщо Ви маєте декілька об'єктів нерухомості, ТЕОРЕТИЧНО одне з них може бути реалізоване в якості боргу. Але довести справу до цього моменту - ще треба вміти.

    Щодо переоформлення, це взагалі не проблема. Ви можете нотаріально уповноважити певну особу на вчинення дій від Вашого імені. Чесно кажучи, все таки не відкладав би цього на майбутнє.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРЫЙ ДЕНЬ, ДМИТРИЙ!

    Риск нулевой. Если читали обратное - то такие люди либо не имеют ничего общего с юридической практикой, либо провокаторы, работающие на власть и занимающиеся информационно-психологическим терроризированием населения в целях заставить сдать свои данные, боясь штрафов и прочих незаконных репрессий.

    Ваша жена не несет никакой ответственности за Ваши долги, даже если таковые будут.

    Мало того, даже нажитое имущество оформленное на Вас можно по хитрому брачному договору записать таким образом, чтоб его нельзя было даже арестовать, после переоформления по Реестрам на жену, но Вы его не теряете в таком случае... как в случае переоформления по дарственной или купле-продаже.

    Ответственность физического лица - носит персонифицированный характер. Ни дети за родителей, ни родители за детей, ни муж за жену и обратно - ответственности не несут.

    Чтоб установить, что имущество совместно нажитое, нужно подавать в суд... Но ни исполнитель, ни банк, ни ТЦК, ни иной кредитор или взыматель не является субъектом обращения в суд об установлении данного факта и разделения совместно нажитого.

    Никто кроме Вас и Вашей жены не знает все факты, свидетельствующие об совместной нажитости.

    + стоит отметить, что исполнитель не занимается реализацией имущества должников по таким штрафам, а только лишь может наложить временный арест на регистрационные действия, до выплаты штрафа.

    Я уже молчу о том, что штрафы по мобилизации наложить ооочень сложно и они подлежат обжалованию в судебном порядке с высокой долей возможности отмена по нарушению процедуры и безосновательностью наложения штрафов.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024