Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 липня 2024, питання №114754 900₴

Можливість/неможливість вступу на першу вищу освіту за наявності приписного.

Доброго дня!
Маю наступну ситуацію:
Хочу вступити на першу вищу освіту з метою отримання бронювання від мобілізації. В наявності приписне, мені 26 років. Для вступу у ВУЗ вже потрібний тимчасовий або військовий квиток.
Водночас, у мене до 18 років була інвалідність, а саме - атопічний дерматит. В період декількох років не звертався до лікарів і стаціонару. Зараз 28 червня я прийшов до лікаря в державній поліклінці з загостренням, висновок прикладаю фотографією.

Власне питання:
1) Для вступу у ВУЗ потрібно міняти приписне, чи є в мене бодай якісь гарантії з історії хворіб змінити це приписне на тимчасовий військовий квиток? Тобто мабуть чи зможу я отримати у висновку ВЛК що потребую тимчасового лікування, мені обміняють на військовий квиток і я зможу подати документи на вступн?

2) Якщо немає гарантій на вступ і все печально, чи оновлювати дані в Резерві до 16 липня? Скоріш за все ніяких даних про мене не буде. Чи зможу я протриматись до закінчення війни не оновлюючи дані? Попередньо моя справа загублена, повістки ніколи не приходили. Але, попри це, я зареєстрував на 29 серпня з дружиною акт цивільного шлюбу через Дію.

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Степане!

    1) Для вступу у ВУЗ потрібно міняти приписне, чи є в мене бодай якісь гарантії з історії хворіб змінити це приписне на тимчасовий військовий квиток? Тобто мабуть чи зможу я отримати у висновку ВЛК що потребую тимчасового лікування, мені обміняють на військовий квиток і я зможу подати документи на вступн?

    Малоімовірний сценарій у Вашому випадку. ТЦК не видасть Вам ВОД допоки не буде встановлена Ваша ступінь придатності до проходження військової служби. Тобто, Ви можете пройти ВЛК та отримати тимчасову непридатність, але при тому Вам не видадуть ВОД. Останній Ви отримаєте лише після повторної ВЛК після того, як скінчиться термін тимчасової непридатності.

    2) Якщо немає гарантій на вступ і все печально, чи оновлювати дані в Резерві до 16 липня?

    Якщо Ви не оновити дані до 16 липня, то у подальшому можлива адмінистративна відповідальність у вигляді штрафу за неоновленя даних відповідно до статті 210 КУпАП.

    Крім того, після 16 липня і у разі оновлення даних, і у разі неоновлення Вам прийде повістка рекомендованим листом або за місцем реємтрації, або за місцем фактичного проживання.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Скоріш за все ніяких даних про мене не буде. Чи зможу я протриматись до закінчення війни не оновлюючи дані?

    Ви можете не оновлювати дані, проте, Ви не убезпечені від отримання повісток, як рекомендованим листом, так і при зустрічі з групами оповіщення.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Попередньо моя справа загублена, повістки ніколи не приходили. Але, попри це, я зареєстрував на 29 серпня з дружиною акт цивільного шлюбу через Дію.

    РАЦС передає дані до електроного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Як варіант у Вашому випадку - це оновлення даних та спроба сгенерувати е-ВОД і подати його для вступу в ВНЗ. Проте, яи пітягнеться е-ВОД невідомо. Це моожливо лише за наявності достатніх даних у реєстрі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання.

    Для вступу у ВУЗ потрібно міняти приписне, чи є в мене бодай якісь гарантії з історії хворіб змінити це приписне на тимчасовий військовий квиток? Тобто мабуть чи зможу я отримати у висновку ВЛК що потребую тимчасового лікування, мені обміняють на військовий квиток і я зможу подати документи на вступн?

    Для вступу вам потрібно мати військовий квиток, вам краще домовлятись з навчальним закладом,з досвіду скажу, що деякі приймають під розписку, що після вступу ви отримаєте військовий квиток. Бо якщо ви підете не зарахованим до навчального закладу, вас можуть мобілізувати. Якщо вас стан здоров'я буде придатним до несення служби!.

    Ви не зможете згенерувати електронний військовий квиток, з той причини, що ви раніше ніколи його не мали. Для отримання квитка вам треба пройти влк отримати військову спеціальність. Для отримання квитка майте з собою кольорову фотокарточку 3на4 та ваші документи про освіту.2) Якщо немає гарантій на вступ і все печально, чи оновлювати дані в Резерві до 16 липня? Скоріш за все ніяких даних про мене не буде. Чи зможу я протриматись до закінчення війни не оновлюючи дані? Попередньо моя справа загублена, повістки ніколи не приходили. Але, попри це, я зареєстрував на 29 серпня з дружиною акт цивільного шлюбу через Дію.

    На мою думку всі штрафи за не оновлення даних можно буде оскаржити у суді, є примітка до ст.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто у нас діджетал країна, всі дані вони можуть оновити самостійно через реєстри.

    По друге

    З таких підстав

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
    2. Особа не може бути притягнена до відповідальності, тому що термін 60 днів для оновлення даних вже давно сплив. Штрафи,додаток Резерв, це є пряма маніпуляція свідомістю людини примушення до цивільних відносин, які можно охарактеризувати як шахрайство зі сторони держави.
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Власне питання:1) Для вступу у ВУЗ потрібно міняти приписне, чи є в мене бодай якісь гарантії з історії хворіб змінити це приписне на тимчасовий військовий квиток? Тобто мабуть чи зможу я отримати у висновку ВЛК що потребую тимчасового лікування, мені обміняють на військовий квиток і я зможу подати документи на вступн?

    Це небезпечно, адже гарантій того, що Вас визнають непридатним Вам ніхто не надасть.

    Для вступу до закладу освіти обов'язковим є подання військово-облікового документу. Але загалом, вступити без належного ВОД - реально, якщо заклад освіти погодиться піти на це. Зокрема Міністерство освіти і науки не забороняє цього. Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Тому ВУЗ може піти Вам назустріч у цій ситуації. Тут треба співпрацювати тільки із закладом освіти.

    Щодо стану здоров'я, то Ви потрапляєте під статтю 57Розкладу хвороб.

    Стаття 57

    Включено: інфекційні хвороби шкіри та підшкірної клітковини L00-L08 (імпетиго, абсцес, фурункул та карбункул, флегмона всіх локалізацій, гострий лімфаденіт, пілонідальна (куприкова) кіста; бульозні порушення L10-L14 (усі види пухирчатки, пемфігоїд, інші бульозні порушення); дерматит та екзема L20-L30 (дерматит себорейний, атопічний, пелюшковий, алергічний, контактний, ексфоліативний, простий хронічний лишай та свербець, свербіж); папулосквамозні порушення L40-L45 (псоріаз, парапсоріаз, пітіріаз рожевий, плоский червоний лишай)

    а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит, поширений безперервно рецидивуючий бляшковий псоріаз, універсальний псоріаз (псоріатична еритродермія)

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) поширений псоріаз, часто рецидивуючі форми обмеженої та поширеної екземи, дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, дискоїдний червоний вовчак, фотодерматити, вульгарний іхтіоз, рецидивуюча багатоформна еритема

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Таким чином, який пункт статті ("А" чи "Б") Ви отримаєте - залежить від ступеня тяжкості захворювання.

    2) Якщо немає гарантій на вступ і все печально, чи оновлювати дані в Резерві до 16 липня? Скоріш за все ніяких даних про мене не буде. Чи зможу я протриматись до закінчення війни не оновлюючи дані? Попередньо моя справа загублена, повістки ніколи не приходили. Але, попри це, я зареєстрував на 29 серпня з дружиною акт цивільного шлюбу через Дію.

    Згідно із законодавством, Ви повинні уточнити свої дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    З повагою!

    • Степан Матула Клієнт 2 місяці тому

      Доброго дня, Вячеслав.На вашу думку, після проходження ВЛК мені встановлять ВОД та я буду Придатний до служби у військових частинах забезпечення. Бойову повістку можуть зразу виписати чи вона може надійти з часом?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        50%

        Після проходження ВЛК та отримання умовно статті 57Б Вам можуть вручити повістку прямо в той же день. На жаль, але на практиці мав пересвідчення у мобілізації осіб, які отримали статтю 57Б. Мені здавалося, що все таки це нелогічно, адже лікування є доволі специфічним та потребує відповідних умов, але у наш час можливо все.

        • Степан Матула Клієнт 2 місяці тому

          Маю ще декілька запитань в приватні повідомлення, перегляньте будь ласка особисті.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    1) Для вступу у ВУЗ потрібно міняти приписне, чи є в мене бодай якісь гарантії з історії хворіб змінити це приписне на тимчасовий військовий квиток? Тобто мабуть чи зможу я отримати у висновку ВЛК що потребую тимчасового лікування, мені обміняють на військовий квиток і я зможу подати документи на вступн?

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    Якщо Ви перейдете за посиланням, то побачите, що у пункті 20 вже не вказано, які саме ВОД потрібно надати для вступу.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тому, спробуйте домовитись з ВНЗ про вступ на базі посвідчення про приписку до призовної дільниці. В разі чого можете скласти розписку про те, що оновите дані після зарахування на навчання.

    Ви можете спробувати оформити електронний ВОД в ЦНАП і надіятись, що ВОС та інша інформація підтягнеться автоматично, адже вже були випадки коли 40-річні чоловіки оновлювали дані на базі приписного і їм вдавалося оформити е-ВОД.

    2) Якщо немає гарантій на вступ і все печально, чи оновлювати дані в Резерві до 16 липня? Скоріш за все ніяких даних про мене не буде. Чи зможу я протриматись до закінчення війни не оновлюючи дані? Попередньо моя справа загублена, повістки ніколи не приходили. Але, попри це, я зареєстрував на 29 серпня з дружиною акт цивільного шлюбу через Дію.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування на території України уточнити дані можливо:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    За неоновлення даних можливий штраф за статтею 210 КУпАП.

    Проте, положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо ТЦК отримає всю необхідну інформацію з інших реєстрів - Вас не повинні притягнути до відповідальності за неуточнення даних. Поки що судової практики по цьому питанню немає, тому яку позицію займе ТЦК невідомо.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    10%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане СТЕПАН!

    Якщо вдасться оновити, то з електронним ВОД Ви маєте право вступати на навчання.

    Але гарантій ніяких. Тож може Вам дійсно краще "протриматися". Кожен це питання вирішує сам для себе. Ми не маємо право публічно закликати порушувати закон. Орієнтовно війна може закінчитися навесні 2025 року.

    Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі — військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

    1) прізвище;

    2) власне ім’я (усі власні імена);

    3) по батькові;

    4) дата народження;

    5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

    8) відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;

    9) військове звання;

    10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності);

    11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    12) відомості про виконання військового обов’язку;

    13) відомості про військовий облік;

    14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;

    15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Токмач Галина Миколаївна
    10%

    Добрий день!

    Якщо керуватися законодавством, то вступити з приписним Ви не зможете. Оскільки воно посвідчує статус призовника, а в 26 років потрібно перебувати вже на військовому обліку військовозобов'язаних. Однак, все залежить від вашого університету (можливо Вам вдасться домовитися).

    Відповідно до пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#Text)::

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    У 25 РОКІВ ОСОБА ПІДЛЯГАЄ ЗНЯТТЮ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ПРИЗОВНИКІВ ТА ВЗЯТТЮ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ. ВІДПОВІДНО ПРИПИСНЕ ТАКОЖ ПІДЛЯГАЄ ЗАМІНІ НА НАЛЕЖНИЙ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/559-2024-%D0%B... - ПОРЯДОКоформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Призовникам, військовозобов’язаним, резервістам та військовослужбовцям оформлюється та видається військово-обліковий документ, який є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Форма, порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначаються Кабінетом Міністрів України, а для військовослужбовців - відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, розвідувальними органами України, Управлінням державної охорони України та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України):

    які досягли 25-річного віку;

    ХХХ

    Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту" встановлено такі рівні освіти:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    "Додаток 5 - довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна"...

    Згідно пункту 62 Порядку № 560 здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    ОТЖЕ, для отримання відстрочки особа має особисто подати письмову заяву та довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9.

    Формується така довідка закладом освіти, в якому навчається студент (роз'яснення МОН - https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/92156/#google_vignette).

    Пишіть, якщо виникнуть питання.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України