Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 липня 2024, питання №115314 350₴

Оновлення даних обмежено придатним

Добрий день. Через травми в дитинстві я від самого початку мав "білий квиток" - обмежено придатний у військовий час. Зараз у свої 42 з документів я маю приписне посвідчення, це все що є. Зараз оновив дані в Резерв+, отримав повідомлення що дані оновлені, категорія обліку "не на обліку", інформація в Оберіг не повна, потрібно звернутися в ТЦК.
Чи потрібно мені йти самому в ТЦК, чи потрібно це робити до 16.07, і як реагувати на перевірку документів з таким статусом в Резерві, що казати/відповідати щоб на нарватися на можливі неприємності?

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня .

    Норму закону щодо оновлення облікових даних Ви виконали.

    Сформулюйте Е -ВОД.

    Йти самому до ТЦКСП не варто.

    Майте на увазі, що згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    На ВЛК Вас мають викликати повісткою.

    Володимир Клієнт 3 місяці тому

    Дякую! А що потрібно посилатися/що відповідати якщо при перевірці документів якщо мені будуть казати що "не на обліку" чи "інформація в Оберіг не повна, потрібно звернутися до ТЦК" це привід для штрафу чи термінової поїздки в ТЦК?

    • Богун Сергій Павлович

      В ідеалі, при такому записі, Ви повинні відвідати ТЦКСП.

      В Вашому випадку це ВЛК.

      Це не привід для штрафу. Ви закон виконали.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Володимире!

    Чи потрібно мені йти самому в ТЦК, чи потрібно це робити до 16.07, і як реагувати на перевірку документів з таким статусом в Резерві, що казати/відповідати щоб на нарватися на можливі неприємності?

    Ви виконали вимогу щодо оновлення даних. Наразі Вам потрібно йти до ТЦК тільки у разі, якщо отримаєте повістку на уточнення даних або ж на проходження ВЛК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "II. Прикінцеві та перехідні положення

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Будь які повідомлення у Резерв+ не прирівнюються до отриманної повістки, тому не зобов'язують Вас звертатись до ТЦК самостійно.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    29. У повістці зазначаються:

    • прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;
    • найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;
    • мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;
    • місце, день і час явки за викликом;
    • підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;
    • реєстраційний номер повістки;
    • роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки".

    Отже, я не бачу у Вашому випадку підстави щодо притягнення Вас до адмінистративної відповідальності за неоновлення даних. Можете не хвилюватись з цього приводу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так як Вас визнали свого часу обмежено придатним Вам повинні були видати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, якщо у Вас лише приписне, то при зустрічі з представниками ТЦК на вулиці Вам з імовірністю 100% видадуть повістку на уточнення даних. За відмову від повістки - представники поліції, які знаходяться разом з ТЦК, мають повноваження провести адміністративне затримання (скласти протокол, повідомити Ваших родичів і адвоката) та доставити до ТЦК

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560

    Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте у Вас є обов'язок це зробити протягом 9 місяців.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Найпоширенішими підставами для відстрочки є здобуття послідовної освіти, визнання доглядальником родичів з інвалідністю. Можливо є сенс пройти додаткові медичні обстеження та претендувати на виключення з військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Володимир Клієнт 3 місяці тому

      Дякую. Тобто в разі зустрічі з ТЦК в моєму випадку так чи інакше варіант 1 - я 100% отримаю повістку, питання в тому чи я сам прийду за повісткою, чи мене туди привезуть)) підстав для відстрочки поки ніяких немає,тому напевно будь-яка відмова просто ускладнить життя??

      достатньо пред'явити сам додаток Резерв, чи там таки має бути к'юар код,чи виписка? Я окрім головної сторінки з повідомленням про те що треба йти в ТЦК нічого більше не знайшов в Резерві - це може бути через те що "дані не повні"?

      • Дерій Владислав Олегович
        28.6%
        Дякую. Тобто в разі зустрічі з ТЦК в моєму випадку так чи інакше варіант 1 - я 100% отримаю повістку, питання в тому чи я сам прийду за повісткою, чи мене туди привезуть)) підстав для відстрочки поки ніяких немає,тому напевно будь-яка відмова просто ускладнить життя??

        Так, Вам в будь-якому випадку вручать повістку , тому простіше її взяти та не ускладнювати собі життя.

        При необхідності можете оформити лікарняний.

        Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

        • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
        • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

        У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

        достатньо пред'явити сам додаток Резерв, чи там таки має бути к'юар код,чи виписка? Я окрім головної сторінки з повідомленням про те що треба йти в ТЦК нічого більше не знайшов в Резерві - це може бути через те що "дані не повні"?

        Якщо в додатку не формується е-ВОД з QR-кодом, тоді його немає сенсу пред'являти

      • Дерій Владислав Олегович

        Затримувати мають право лише представники поліції. Якщо це роблять представники ТЦК - це перевищення службових повноважень.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Володимире, як Ваш стан здоров'я наразі? Чи залишилась хвороба в такому ж самому стані? Чи, можливо, виникли ускладенення?

    Крім того, Ви впевнені, що маєте приписне свідоцтво, а не тимчасове посвідчення?

    • Володимир Клієнт 3 місяці тому

      так, у сене саме приписне, інших військових документів у мене ніколи не було. Останній раз у військкомату років 15 тому був коли змінював прописку.

      Проблеми зі здоров'ям звісно є, але зараз мобілізувати і з гіршим станом здоров'я... Зараз найбільш реальним здається хіба винання придатним для певних робіт через зір -7/7,5 і гіпертонію, але кажуть і з гіршим відправляють куди завгодно... напевно, все буде залежати від того коли і на кого попаду на ВЛК

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Дивно, як у Вас приписне, якщо Ви були визнані обмежено придатним. Приписне видавалось придатним до строкової служби призовникам.

        Яка стадія гіпертонії?

        • Володимир Клієнт 3 місяці тому

          Якось так... після 30 цьому питанню уваги не приділяв, як і багато хто напевно. Зараз як раз проходжу обстеження у кардіолога, ще немає остаточного діагнозу

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це вірне рішення. Потрібно пройти всі обстеження, аби мати реальну картину. Після того можна буде спрогнозувати рішення ВЛК. По зору, поки що, це пункт "б", але також потрібно обстеження, інформація про гостроту зору тощо.

            Є в Вас підстава для відстрочки?

    Карпенко Андрій Володимирович
    13.1%

    Вітаю!

    ВСЯ ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО У ВАС СТОЇТЬ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ.

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ І ВАМ ТРЕБА ОНОВИТИ ОБЛІКОВІ ДАНІ, ЩОБ НЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИМ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ, ПОВИННІ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».

    Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку:

    на підставі отриманої інформації про місце реєстрації (перебування) громадянина на території яку обслуговує Р(М)ВК і який повинен за віком перебувати на військовому обліку, військовий комісар Р(М)ВК здійснює його виклик за допомогою повідомлення до Р(М)ВК;

    перевіряє наявність військово-облікових документів, вилучає з архіву особову справу та обліково-послужну картку офіцера запасу (облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу) та уточнює підстави виключення з військового обліку (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється) і робить запис у військово-облікових документах про постановку громадянина на військовий облік військовозобов`язаних;

    направляє громадянина для проходження військово-лікарської комісії для встановлення його придатності до військової служби за станом здоров`я;

    за умови встановлення придатності громадянина за станом здоров`я до військової служби здійснюється оформлення військового квитка та облікових документів. Після оформлення військово-облікових документів військовий квиток повертається його власникові, а особову справу офіцера запасу та обліково-послужну картку або облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу долучається до відповідних діючих картотек Р(М)ВК;

    якщо за результатами військово-лікарської комісії було встановлено, що громадянин визнаний непридатним для проходження військової служби зі зняттям з військового облік, у військово-облікових документах робляться відповідні записи стосовно виключення даного громадянина з військового обліку за станом здоров`я.

    НАКАЗ МОУ 342 ВІДМІНЕНИЙ.

    ОСЬ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ:

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87...

    Статті Наказу МОУ 402 (2008) кажуть наступне про обмеження придатних:

    "Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено здатні у воєнний час".

    В Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців вони мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

    Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

    У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

    Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України