Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 вересня 2024, питання №119118 340₴

Мобілізація виключеного з обліку

У 1995 році мого знайомого було ВИКЛЮЧЕНО з військового облік. Його військовий квиток зразка ссср, але виданий за Незалежної України у 1996 році.

У військовому квитку у нього запис:

** листопада 95г призывной (врачебной) комиссией при *********** военном комисариате м. ******* признан негодным к военной службе с исключением с военского учета по гр. 1 ст 20а расписания болезней (приказ МО ссср 1994 г №2) и исключен с воинского учета.

Для одержання цього запису він проходив обстеження у обласній психіатричній лікарні. Про що ще є виписка.


1. Чи можуть його мобілізувати зараз у 2024 році
2. Чи можуть його примусити повторно проходити медичну комісію
3. Чи може він одержати якийсь свіжий витяг із військового реєстру, де було б вказано, що він виключений із обліку. Можливо через ЦНАП.

Відповіді юристів (8)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ОСОБА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОЮ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ НА ВЛК НЕ НАПРАВЛЯЮТЬСЯ.

    Виключені з військового обліку за станом здоров’я та через досягнення граничного віку вже не є військовозобов'язаними і на них не розповсюджуються правила щодо військового обліку та мобілізації військовозобов'язаних. Проте жоден нормативно-правовий акт не встановлює, чи треба таким чоловікам прийти в ТЦК тільки для отримання відмітки, і не змушує їх повторно проходити для цього ВЛК.

    Також, законом не передбачено, що виключені з військового обліку за станом здоров’я мають оновлювати дані ― правила щодо військовозобов'язаних таких людей не стосується, хоча, вони й зберігають свій військово-обліковий документ за новими правилами.

    3. ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ПРО ТЕ ЩО ОСОБА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ В ТЦКСП.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Чи можуть його мобілізувати зараз у 2024 році

    Ні, не мають права мобілізувати.

    Поновити чоловіка на військовому обліку, направити на ВЛК та мобілізувати не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а чоловік є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Крім того, військовий квиток чоловіка є чинним ВОД, адже згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    2. Чи можуть його примусити повторно проходити медичну комісію

    Направлення на ВЛК буде неправомірним.

    Адже згідно пункту 81 постанови КМУ 560 перед направленням на ВЛК чоловіка повинні взяти на військовий облік, а як я зазначив вище, то процедури взяття на облік ВИКЛЮЧЕНИХ з нього законодавством не передбачено.

    В разі неправомірних дій ТЦК потрібно звертатись до поліції про перевищення службових повноважень працівниками ТЦК.

    3. Чи може він одержати якийсь свіжий витяг із військового реєстру, де було б вказано, що він виключений із обліку.

    Чоловік має право отримати ВОД нового формату та внести відомості про виключення до Реєстру.

    Згідно пункту 14 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом за місцем виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Якщо чоловік зареєструвався в РЕЗЕРВ+, але про нього немає відомостей в Реєстрах, то можна звернутися до ТЦК (військомату), який виключив чоловіка з обліку, щоб вніс відповідні відомості до Реєстру.

    Проте, в реаліях сьогодення із внесенням змін можуть виникнути складнощі, адже в ТЦК можуть здійснювати психологічний тиск та направляти чоловіка на ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Ольго!

    У військовому квитку у нього запис:** листопада 95г призывной (врачебной) комиссией при *** военном комисариате м. *** признан негодным к военной службе с исключением с военского учета по гр. 1 ст 20а расписания болезней (приказ МО ссср 1994 г №2) и исключен с воинского учета.Для одержання цього запису він проходив обстеження у обласній психіатричній лікарні. Про що ще є виписка.1. Чи можуть його мобілізувати зараз у 2024 році

    Чесно кажучи, питання доволі складне. Відношення ТЦК до даної ситуації ї зрозумілим - чоловік має пройти переогляд ВЛК за новим Розклом хвороб, після чого прийматиметься рішення про його мобілізацію або НЕ мобілізацію та можливо виключення з військового обліку. Втім, з точки зору громадянина ситуація виглядає дещо інакше.

    Почнемо з того, що у 1995 році поняття "виключення" з військового обліку за наказом МО від 1994 року № 2 не існувало. Наказ передбачав поняття "зняття" з військового обліку, що скоріше за все і відбулося у даній ситуації.

    Якщо чоловік був знятий з військового обліку - він став невійськовозобов'язаний. Те, що на той момент поняття "виключення" з обліку не існувало, не робить незаконним або таким, що підлягає скасуванню, запис про визнання його непридатним зі зняттям з обліку.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити знятих (виключених) з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    2. Чи можуть його примусити повторно проходити медичну комісію

    На жаль, але ТЦК буде це робити. Їх бачення ситуація вище я описав. Ви повинні бути готовими до відстоювання своїх прав у суді.

    На прикладі хотів би обговорити рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 12.01.2023 (справа № 500/4141/2). Короткий виклад суті:

    "...До Тернопільського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 (далі позивач) з позовною заявою до ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі відповідач, ІНФОРМАЦІЯ_3 ), в якій просить:

    визнати протиправними дії ІНФОРМАЦІЯ_4 з взяття на військовий облік та призову на військову службу під час мобілізації ОСОБА_1 ;

    зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_4 виключити із військового обліку ОСОБА_1 .

    В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 07.03.2000 ОСОБА_1 було визнано "непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку" відповідно до додатку №1 "Розклад хвороб, станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби у Збройних Силах України" Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міноборони України від 04.01.1994 N 2. У зв`язку із вищевикладеним, 06.06.2000 Київським райвійськоматом м.Харкова позивачу було видано довідку № 4/14 про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Вказану довідку, як у ній зазначено, було видано замість військового білету. При цьому у довідці зауважено, що позивач: не проходив військову службу та службу в запасі, йому не присвоєно військове звання, а також, що позивач не має військово-облікової спеціальності та посадової кваліфікації.

    Позивачу 29.06.2022 вручено повістку про необхідність з`явлення 30.06.2022 ІНФОРМАЦІЯ_5 (далі ІНФОРМАЦІЯ_6) та, 07.07.2022, як це підтверджується довідкою військово-лікарської комісії, було проведено медичний огляд, за результатами якого його було визнано придатним до військової служби на підставі ст.836, 42г, 74в, 62в графи II Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток № 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Міністром оборони України 14.08.2008 № 402). Відповідачем 12.07.2022, відповідно до штампу (без підпису) на звороті виданої 06.06.2000 Київським райвійськоматом м. Харкова Позивачу довідки № 4/14, було повторно взято позивача на військовий облік. Однак, оскільки ОСОБА_1 з 2000 року є невійськовозобов`язаним та не є резервістом, він не є особою, котра відповідно до ч.1 ст. 39 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу", Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", та Указу Президента України № 69/2022 від 24.02.2022 "Про загальну мобілізацію" підлягає призову.

    Позивач вважає дії відповідача з взяття на військовий облік та призов на військову службу під час мобілізації протиправними, що і зумовило звернення до суду з даним позовом.

    ДОВОДИ СУДУ:

    У ст. 1 Закону №3543-ХІІ визначено, що мобілізація - комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.

    Відповідно до ч.8 ст.4 Закону №3543-ХІІ, з моменту оголошення мобілізації (крім цільової) чи введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях настає особливий період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

    На час особливого періоду дія будь-яких прийнятих до настання цього періоду нормативно-правових актів, що передбачають скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України, інших військових формувань чи правоохоронних органів спеціального призначення, зупиняється.

    Згідно з абз.2 ч.1 ст.22 Закону №3543-ХІІ громадяни зобов`язані з`являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов`язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов`язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов`язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

    Відповідно до ч.3 ст.22 Закону №3543-ХІІ під час мобілізації громадяни зобов`язані з`явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов`язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов`язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов`язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    З матеріалів справи видно, що позивач у 2000 році проходив приписну призовну комісію при Київському райвійськоматі м. Харкова з метою взяття його на військовий облік та визначення придатності за станом здоров`я до військової служби.

    Згідно з довідкою №4/14 від 06.06.2000, виданою Київським райвійськоматом м. Харкова, (а.с.20-21) ОСОБА_1 18.04.2000 визнано "непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку" за графою І, статтею 38 "в" Розкладу хвороб, станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби у Збройних Силах України (Додаток № 1 до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міноборони України від 04.01.1994 N 2).

    Вказану довідку, як у ній зазначено, було видано замість військового білету. При цьому у довідці зауважено, що позивач: не проходив військову службу та службу в запасі, йому не присвоєно військове звання, а також, що останній не має військово-облікової спеціальності та посадової кваліфікації.

    Той факт, що позивач дійсно був визнаний "непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку" підтверджується також відповіддю ІНФОРМАЦІЯ_9 від 20.10.2022 № 2950, а також наданими зазначеним ІНФОРМАЦІЯ_14 завіреними копіями облікової картки позивача від 06.06.2000 та виписки з книги протоколів по приписці № 38 від 07.03.2000. Інші документи, за повідомленням ІНФОРМАЦІЯ_9 , відсутні у зв`язку із закінченням строків зберігання.

    Аналогічного змісту відповідь ІНФОРМАЦІЯ_9 від 05.01.2023 №70 було надано на ухвалу суду про витребовування доказів.

    Суд відзначає, що на момент призову на військову службу ІНФОРМАЦІЯ_3 мав інформацію про проходження позивачем військово-лікарської комісії та про непридатність його до військової служби з виключенням з військового обліку, проте не взяв до уваги, про що свідчить штамп, зроблений 12.07.2022 відповідачем на звороті виданої 06.06.2000 Київським райвійськоматом м. Харкова довідки № 4/14, про взяття ОСОБА_1 на військовий облік.

    Стосовно доводів позивача про наявність розбіжності у військово-облікових документах позивача, яка полягає у зазначені дати (Київським райвійськоматом м. Харкова 18.04.2000, а ІНФОРМАЦІЯ_10 07.03.2000) та номеру статті (Київським райвійськоматом м. Харкова стаття 38 "в", а ІНФОРМАЦІЯ_10 стаття 86 "а") Розкладу хвороб, станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби у Збройних Силах України (Додаток № 1 до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міноборони України від 04.01.1994 N 2), то суд вважає за необхідне наголосити, що можливість описки щодо пункту правової норми не спростовує визнання ОСОБА_1 непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

    При цьому, за правовими висновками Верховного Суду у постанові від 12.06.2020 у справі № 810/5009/18 до повноважень суду не належить надання оцінки діагнозу на предмет того, чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби з посиланням на п.3.13 глави 3 розділу II Положення №402.

    До того ж із наданої завіреної копії облікової картки позивача підтверджується факт видання ОСОБА_1 взамін військового квитка довідки № 14 про непридатність від 06.06.2000. Дата видачі цієї довідки та складення облікової картки співпадає із датою проставлення 06.06.2000 штампу в паспорті позивача громадянина України Київським райвійськоматом м. Харкова про те, що він є "невійськовозобов`язаним".

    З приводу ж твердження відповідача про те, що за доцільно брати до уваги результати останньої військово-лікарської комісії, а саме довідку ВЛК за №37/5949 від 07.07.2022, то суд враховує, що відповідно до приписів п.3.3 глави 3 розділу II Положення №402, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів лише військовозобов`язані, визнані непридатними до військової служби, яким позивач не являється.

    В контексті спірних правовідносин, що склались між сторонами, суд вважає за необхідне вказати, що у постанові Верховного Суду від 25.07.2019 у справі №826/13000/18 зазначено, що правова процедура ("fair procedure" - справедлива процедура) є складовою принципу законності та принципу верховенства права і передбачає правові вимоги до належного прийняття актів органами публічної влади.

    Керуючись ст.139, 241-246, 250 КАС України, суд

    ВИРІШИВ:

    Позов задовольнити.

    Визнати протиправними дії ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо взяття на військовий облік та призову на військову службу під час мобілізації ОСОБА_1 .

    Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_15 виключити із військового обліку ОСОБА_1 .

    3. Чи може він одержати якийсь свіжий витяг із військового реєстру, де було б вказано, що він виключений із обліку. Можливо через ЦНАП.

    Ось це також велика проблема. Інформацію про зняття його з обліку ТЦК повинен внести в "Оберіг", далі чоловік може завантажити Резерв + та отримати відповідну інформацію. Однак ТЦК точно не ВНЕСЕ цих даних без санкції суду.

    У Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    1. Чи можуть його мобілізувати зараз у 2024 році.

    Якщо так станеться, то це буде незаконо, оскільки виключена з обліку особа вже не є військовозобов'язаною та не підлягає призову за мобілізацією.

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    2. Чи можуть його примусити повторно проходити медичну комісію.

    Це також буде незаконо, оскільки проходження ВЛК невійськовозобов'язаними особами не передбачено нормами чинного законодавства. Тобто, Ви не знайдете у жодному нормативно-правовому акті про "визначення ступеня придатності, проходження, направлення на ВЛК невійськовозобов'язаного".

    Наказ МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    1.2. Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Військово-лікарська експертиза - це:

    медичний огляд призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби); військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти та закладах фахової передвищої військової освіти (далі - ВВНЗ), ліцеїстів військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеїв (далі - ліцеїсти); осіб, звільнених з військової служби;

    Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності:

    до військової служби призовників, військовозобов'язаних, резервістів (кандидатів у резервісти);

    військовослужбовців до військової служби;

    військовослужбовців до військової служби за військовою спеціальністю;

    військовослужбовців, призовників, військовозобов’язаних та резервістів до служби в Десантно-штурмових військах, на підводних човнах, надводних кораблях, у морській піхоті, підрозділах спеціального призначення;

    кандидатів на навчання у ВВНЗ, ліцеїстів;

    кандидатів до військової служби за контрактом;

    кандидатів до участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі - МО) та у складі національного персоналу;

    військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для роботи з джерелами іонізуючого випромінювання (далі - ДІВ), компонентами ракетного палива (далі - КРП), джерелами електромагнітних полів (далі - ЕМП), лазерного випромінювання (далі - ЛВ) та мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова КМУ "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    3. Чи може він одержати якийсь свіжий витяг із військового реєстру, де було б вказано, що він виключений із обліку. Можливо через ЦНАП.

    Чоловік зможе отримати такий витяг тільки зареєструвавшись у Резерв+, проте можуть виникнути певні складності з тим, що інформаціїї не буде у наявності в Єдиному реєстрі, оскільки з обліку виключили ще у 90-х роках.

    У такому випадку прийдеться звертатись до ТЦК із заявою про внесення відповідних даних до реєстру. Це можна буде зробити письмово, направивши документи рекомендованим листом з описом вкладення.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Взагалі, на практиці, таких осіб часто намагаються поставити на облік та направити на проходження ВЛК, мотивуючи дане рішення тим, що вже змінився розклад хвороб, Наказ МОУ того часу втратив чинність тощо. То ж Ви повинні бути готові захищати свої права у суді в разі незаконих дій із боку ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 8 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, спробую відповісти на Ваші запитання

    1. Чи можуть товариша мобілізувати зараз у 2024 році?

    Якщо Ваш знайомий був визнаний непридатним до військової служби та виключений з військового обліку на підставі медичного висновку, він не підлягає мобілізації, відповідно до чинного законодавства України.

    Проте слід враховувати, що рішення про придатність до служби може бути переглянуте, особливо якщо документи були видані за старими нормативами або є сумніви щодо стану його здоров'я.

    2. Чи можуть його примусити повторно проходити ВЛК?

    Так, його можуть направити на повторне проходження медичної комісії для підтвердження або спростування попередніх висновків. Згідно з нинішніми нормами, ТЦК мають право вимагати оновлену інформацію щодо стану здоров'я громадян, особливо якщо рішення щодо їхнього стану здоров'я було ухвалене багато років тому або за старими нормативами.

    3. Чи може він одержати свіжий витяг із військового реєстру?

    Так, він може звернутися до відповідного ТЦК та СП (колишній військкомат) для отримання витягу з військового реєстру або підтвердження, що він виключений з військового обліку. Також у деяких випадках таку інформацію можна отримати через ЦНАП або слід зареєструватив додатку Резерв +.

    Я також рекомендую та мати при собі всі документи, які підтверджують його стан здоров'я та причини виключення з обліку.

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

    з військового обліку військовозобов’язаних:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    з військового обліку резервістів:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;
    • які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.
    Хто підлягає виключенню з військового обліку

    Так, відповідно до цієї ж статті закону, яка згадувалася вище, виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

    • померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;
    • припинили громадянство України;
    • визнані непридатними до військової служби;
    • досягли граничного віку перебування в запасі.

    Важливо. У громадянина, якого виключено з військового обліку, військово-обліковий документ не вилучається. До нього просто вносяться дані про таке виключення.

    Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію в Україні чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані носити з собою військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу ТЦК, поліцейського або представника Держприкордонслужби.

    Висновок: Тому Вам потрібно зясувати виключений чи знятий з обліку Ваш товариш,якщо знятий то його можуть мобілізувати, якщо Він виключений, то його не повинні мобілізувати.

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Ваш чоловік був визнаний непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку по гр.I ст. 20а наказу Міністра оборони України від 4 січня 1994 року № 2, який втратив чинність 28.11.2008 на підставі наказу МО України від 14.08.2008 № 402 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text).

    При цьому, наказ МО України № 402 скасовує лише чинність наказу МО України № 2. Однак, не скасовує чинність рішень ВЛК, прийнятих на підставі наказу МО України № 2. Тому рішення, згідно якого Ваш чоловік були визнаний непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку по гр.I ст. 20а, є ДІЙСНИМ.

    Статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього знятий/виключений згідно рішення ВЛК.

    У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

    "2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"...

    При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу).

    ВИСНОВОК: враховуючи вищезазначене, Ваш чоловік не належить до жодної категорії військового обов'язку (призовники, військовозобов’язані, резервісти). Відповідно на нього не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку (зокрема в частині взяття на військовий облік військовозобов'язаних, проходження ВЛК та оновлення персональних даних), і він не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

    Тобто, Ваш чоловік не повинен оновлювати свої дані та оформлювати відстрочку від мобілізації.

    При цьому, вся процедура надання відстрочки врегульована Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...).

    У разі зупинки для перевірки ВОД можна сміливо показувати військовий квиток старого зразка. Він є дійсним і не підлягає заміні.

    Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 563 "Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" було виключено абзаци другий - п’ятий пункту 20, згідно яких:

    "Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток."...

    При цьому, пунктом 2 постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа" передбачено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    Відповідно до пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n407):

    "12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;".

    Всього найкращого!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 8 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, спробую відповісти на Ваші запитання

    1. Чи можуть товариша мобілізувати зараз у 2024 році?

    Якщо Ваш знайомий був визнаний непридатним до військової служби та виключений з військового обліку на підставі медичного висновку, він не підлягає мобілізації, відповідно до чинного законодавства України.

    Проте слід враховувати, що рішення про придатність до служби може бути переглянуте, особливо якщо документи були видані за старими нормативами або є сумніви щодо стану його здоров'я.

    2. Чи можуть його примусити повторно проходити ВЛК?

    Так, його можуть направити на повторне проходження медичної комісії для підтвердження або спростування попередніх висновків. Згідно з нинішніми нормами, ТЦК мають право вимагати оновлену інформацію щодо стану здоров'я громадян, особливо якщо рішення щодо їхнього стану здоров'я було ухвалене багато років тому або за старими нормативами.

    3. Чи може він одержати свіжий витяг із військового реєстру?

    Так, він може звернутися до відповідного ТЦК та СП (колишній військкомат) для отримання витягу з військового реєстру або підтвердження, що він виключений з військового обліку. Також у деяких випадках таку інформацію можна отримати через ЦНАП або слід зареєструватив додатку Резерв +.

    Я також рекомендую та мати при собі всі документи, які підтверджують його стан здоров'я та причини виключення з обліку.

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

    з військового обліку військовозобов’язаних:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    з військового обліку резервістів:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;
    • які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.
    Хто підлягає виключенню з військового обліку

    Так, відповідно до цієї ж статті закону, яка згадувалася вище, виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

    • померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;
    • припинили громадянство України;
    • визнані непридатними до військової служби;
    • досягли граничного віку перебування в запасі.

    Важливо. У громадянина, якого виключено з військового обліку, військово-обліковий документ не вилучається. До нього просто вносяться дані про таке виключення.

    Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію в Україні чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані носити з собою військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу ТЦК, поліцейського або представника Держприкордонслужби.

    Висновок: Тому Вам потрібно зясувати виключений чи знятий з обліку Ваш товариш,якщо знятий то його можуть мобілізувати, якщо Він виключений, то його не повинні мобілізувати.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з ч.6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Ваш знайомий виключений з військового обліку за станом здоров'я (визнаний непридатним до військової служби). Тобто наразі - не має статусу військовозобов'язаного. Як наслідок не підлягає проходженню повторного медичного огляду та мобілізації,

    Згідно Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024