Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 10 вересня 2024, питання №119145 350₴

Чи можливо щоб одна людина володіла двома 1.2 частками одного будинку?

Питання таке: будинок куплений в шлюбі, в договорі стояло 100% належить ПІБ мого чоловіка. Зараз робили дарування будинку від чоловіка мені, займалися цим батьки, так як ми за кордоном.
По факту від нотаріуса отримали на моє ім.я 2 витяги ( з різними номерами, з різними номерами відомостей про речове право) де в кожному вказано: вид власності - спільна часткова, розмір частки 1.2, власник: моє ПІБ.
В одному витягу написано: документи подані для реєстрації - свідоцтво про право власності, в другому витягу документи подані для реєстрації - договір дарування.
Окрім цих двох витягів отримала свідоцтво про право власності, де написано що мені належить 1.2 частка у праві спільної сумісної власності на майно. Нотаріус звісно говорить все ок, але хочу проконсультуватися з незалежною стороною:
1. чи дійсно тепер мені належить 100% майна, не буде проблем з продажем будинку? Бо я не можу зрозуміти як може бути в мене спільна власність з самою собою
2. Чи можна якось зробити тепер щоб мені нормально належало 100% будинку а не дві півчастки
3. Які потенційні проблеми можуть виникнути при продажу будинку з такими документами. Насторожує що св-во про власність лише одне на 1,2 будинку

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НОТАРІУС АБСОЛЮТНО ПРАВИЙ.

    1. ВАМ НАЛЕЖИТЬ 100 % БУДИНКУ, АЛЕ КОЖНА 1/2 БУДИНКУ ВАМ НАЛЕЖИТЬ НА РАЗНИХ ПІДСТАВАХ :

    1/2 СПІЛЬНА СУМІСНА ВЛАСНІСТЬ З ЧОЛОВІКОМ;

    1/2 ПО ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ.

    2. ВАМ ЗАРАЗ І НАЛЕЖАТЬ 100% БУДИНКУ. ПО ІНШОМУ ОФОРМИТИ НЕМОЖЛИВО.

    3. НІЯКИХ ПРОБЛЕМ ПРИ ПРОДАЖУ БУДИНКА НЕ ВИНИКНЕ - НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лілія!

    Так, це можливо!

    оскільки будинок був придбаний Вами у період шлюбу, то вважається таким, що є спільною сумісною власністю подружжя. Тобто, половина будинку належить Вам, а інша половина чоловіку, незважаючи на те, що власником будинку належить Вашому чоловіку.

    Отже, чоловік може подарувати Вам тільки ту частину будинку, яка належить йому на праві спільної сумісної власності, оскільки інша частина будинку і так вже є Вашою власністю.

    Нотаріус не могла б зробити у інший спосіб, оскільки чоловік мав право подарувати Вам лише свою половину будинку, так як інша належить Вам на праві спільної сумісної сласності.

    1. чи дійсно тепер мені належить 100% майна, не буде проблем з продажем будинку? Бо я не можу зрозуміти як може бути в мене спільна власність з самою собою.

    Так, Вам дійсно належить 100% майна.

    У Вас спільна власність не з самою собою, а з чоловіком. Тобто, Ви володієте другою половиною будинку на підставі того, що це майно є спільною сумісною власністю.

    2. Чи можна якось зробити тепер щоб мені нормально належало 100% будинку а не дві півчастки.

    Вам і так нормально належить 100% будинку, тому не бачу підстав для хвилювання.

    3. Які потенційні проблеми можуть виникнути при продажу будинку з такими документами. Насторожує що св-во про власність лише одне на 1,2 будинку.

    Ніяких проблем в Вас не виникне. Обидві частини будинку знаходяться у Вашій власності. Просто це право власності набуте Вами за різних підстав.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    1. чи дійсно тепер мені належить 100% майна, не буде проблем з продажем будинку? Бо я не можу зрозуміти як може бути в мене спільна власність з самою собою

    Все вірно, Ви маєте 100 % власності будинку, але якщо аналізувати їх - Ви отримували частки у різний спосіб, саме тому маєте по суті два правовстановлюючі документи. Але не хвилюйтеся, загалом все вірно, Ви дійсно єдина власниця. Враховуючи різні способи набуття часток, Ви маєте два витяги.

    2. Чи можна якось зробити тепер щоб мені нормально належало 100% будинку а не дві півчастки

    Вам і так належить 100 % будинку, які складаються з двох часток по 50 %. Не хвилюйтеся, все нормально, це стандартна практика.

    3. Які потенційні проблеми можуть виникнути при продажу будинку з такими документами. Насторожує що св-во про власність лише одне на 1,2 будинку

    Ніяких проблем не буде, не хвилюйтеся.

    Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    4. Власність зобов'язує.

    5. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

    6. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

    7. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    8. Особливості здійснення права власності на культурні цінності встановлюються законом.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. чи дійсно тепер мені належить 100% майна, не буде проблем з продажем будинку? Бо я не можу зрозуміти як може бути в мене спільна власність з самою собою

    Так, Вам належить 100% майна

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Чоловік подарував Вам свою частку (50%) шляхом оформлення договору дарування.

    Тепер будинок перейшов у Вашу власність, але у вигляді часток.

    2. Чи можна якось зробити тепер щоб мені нормально належало 100% будинку а не дві півчастки

    Вам і так нормально належить 100% будинку. Зайвих дій вчиняти не потрібно.

    3. Які потенційні проблеми можуть виникнути при продажу будинку з такими документами. Насторожує що св-во про власність лише одне на 1,2 будинку

    Ніяких ризиків немає, адже у Вас є два правовстановлюючих документа: на першу половину будинку Ви маєте свідоцтво про право власності, а на другу половину - договір дарування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви володієте 100 % нерухомого майна.

    Жодних дій вчиняти не потрібно.

    Правом власності визнається право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону, незалежно від волі третіх осіб. Це право передбачає для власника можливість на свій розсуд володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном.

    Згідно з ст. 70 Закону України «Про нотаріат» нотаріус на підставі спільної письмової заяви подружжя видає одному або кожному з них свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, набутому ним за час шлюбу. Таке свідоцтво може бути видано кожному з подружжя під час перебування у шлюбі або після розірвання шлюбу. Свідоцтво про право власності на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, земельну ділянку та інше нерухоме майно видається нотаріусом за місцезнаходженням такого майна. Свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя видається за умови подання документів, що підтверджують право власності на таке майно, або за наявності державної реєстрації права власності на таке майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Згідно статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Для офіційного визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав необхідно внести відповідні відомості про речові права до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Надані Вам документи відповідають вимогам встановленим Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого, ПКМУ від 25 грудня 2015 р. № 1127.

    Іншими словами 1/2 за свідоцтвом про право власності, 1/2 за договором дарування, що загалом складає 1/1.

    Жодних проблем при продажі не буде.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024