Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 вересня 2024, питання №119542 650₴

Отримання Військового квитка за відсутності прописки

Наступна ситуація:
-Оновив дані через резерв+
-На роботі отримав бронювання
-В резерв+ відображало прив'язку до Голосіївського ТЦК тому записався для отримання Військового квитка
-В ТЦК відмовились надавати послуги надання військового квитка, які будь які інші силаючись на те що я в них на обліку не перебуваю і перебувати не можу, а те що написано в резерві їх не цікавить, навіть попри постанову про те що в резерв+ також військово обліковий документ.
-На питання "як тоді на їхню думку я маю вирішувати питання ", мене відправили в ТЦК де я знятий з обліку, яке знаходиться в іншій області.


Як це питання правильно вирішувати і які у мене є варіанти ?
Чи можу я звернутися до іншого ТЦК ?
Якщо я зміню в резерв+ місце проживання чи зміниться ТЦК до якого я маю звертатись?

*Власного житла у мене не має, як і варіантів де отримати прописку

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Як це питання правильно вирішувати і які у мене є варіанти ?

    У першу чергу потрібно з'ясувати, де Ви зареєстровані ("прописані")? Як правило, особа перебуває на військовому обліку за місцем її реєстрації або перебування в якості внутрішньо переміщеної особи. Принцип простий: Ваш ТЦК той, де Ви перебуваєте на обліку. Якщо на обліку не перебуваєте, звертаєтеся до ТЦК за місцем реєстрації.

    При цьому, на підставі чого Ви були зняті з обліку? Я так розумію, Ви не маєте паперового ВОД?

    Чи можу я звернутися до іншого ТЦК ?

    Як правило - ні. Звертатися потрібно до ТЦК за місцем обліку або за місцем реєстрації.

    Якщо я зміню в резерв+ місце проживання чи зміниться ТЦК до якого я маю звертатись?

    Не думаю, що місце військового обліку у такій ситуації зміниться.

    *Власного житла у мене не має, як і варіантів де отримати прописку

    Ось в чому проблема. Ви не маєте актуального місця реєстрації? За таких умов Ви повинні звертатися до того ТЦК, де плануєте зареєструватися. Якщо вони не приймають Вас, отримайте від власника квартири письмову заяву про те, що Ви будете зареєстровані за певною адресою. За таких умов ТЦК не має ні повноважень, ні навіть права відмовити Вам у постановці на військовий облік.

    Потрібно розбиратися детальніше, адже є деякі додаткові питання.

    З повагою!

    • Любомир Клієнт 2 дні тому

      Втратив прописку коли сім'я продала квартиру. Власники квартир не дають згоду для отримання прописки.

      Мені 25, і з фізичних військових документів тільки приписне.ВПО у мене немає.

      Голосіївський ТЦК підтягнувся в резерв+ одразу після оновлення даних. Ще до отримання бронювання.

      За останні 4 роки не був ніде прописаний.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Тобто наразі питання щодо надання дозволу на Вашу реєстрацію не вирішено, я вірно все розумію?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Любомире!

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова".

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    "1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік".

    Можливо прив'язка до Голосіївського ТЦК відображається тому що Ваш роботодавець надіслав повідомлення про бронювання до ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються. Хоча це дуже дивно, оскільки у реєстрі повинен відображатись ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку.

    Згідно із статтею 25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    3. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

    Як це питання правильно вирішувати і які у мене є варіанти ?

    З якої причини Ви були зняті з обліку в ТЦК за місцем реєстрації? Який ВОД Ви маєте і чому питання стоїть саме про видачу нового ВОД? Ви написали заяву в Голосіївський на отримання ВОД або ж на постановку на облік?

    Чи можу я звернутися до іншого ТЦК ?

    Ви повинні перебувати на обліку за задекларованим або зареєстрованим місцем проживання. Отже, якщо Ви фактично проживаєте у іншому місті, то саме у останньому повинні стати на облік. Проте для того Вам потрібно підтвердження проживання: ВПО, договір оренди житла тощо. Чи є в Вас можливість оформити ВПО? Ви знімаєте квартиру?

    Якщо я зміню в резерв+ місце проживання чи зміниться ТЦК до якого я маю звертатись?

    Ні, за таких обставин ТЦК не зміниться.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Любомир Клієнт 2 дні тому

      Втратив прописку коли сім'я продала квартиру. Власники квартир не дають згоду для отримання прописки.

      Мені 25, і з фізичних військових документів тільки приписне.ВПО у мене немає.

      Голосіївський ТЦК підтягнувся в резерв+ одразу після оновлення даних. Ще до отримання бронювання.

      За останні 4 роки не був ніде прописаний.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Дуже дивна ситуація. У якому ТЦК Ви перебували на обліку відповідно до даних у приписному свідоцтві?

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви отримали офіційну відмову? Якщо ні - то ще раз зверніться до Голосіївськового ТЦК із заявою про заміну старого військово-облікого документа на ВОД нової форми, надайте розрукований е-ВОД та фотокартку. Зареєструйте заяву. Новий ВОД Вам повинні видати протягом 5 робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Якщо Вам відмовляють - вимагайте письмову відмову і оскаржуйте у судовому порядку або шляхом звернення до Міноборони.

    І. Згідно пункту 9 Постанови КМУ 559 Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.
    ІІ. Згідно пункту 4 Постанови КМУ 559

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    ІІІ. Згідно пункту 14 Постанови КМУ 559

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.
    ІV. Ваше бронювання через ДІЮ є дійсним та не підлягає анулюванню. Підтвердженням того, що Ви маєте бронювання є інформація у електронному військово-обліковому документі, який можна сформувати через Резерв+ або ДІЮ, адже згідно постанови КМУ 650:

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    V. Вас не мають права направляти на ВЛК

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки (бронювання)

    VІ. Ви можете оформити договір оренди нерухомості і стати за новим місцем проживання на облік.

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
    • особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Любомир Клієнт 2 дні тому

      Доброго дня, дякую за роз'яснення, але власники квартир відмовляються давати прописку. З того що ви написали я так розумію я не маю можливості отримати якісь документи від ТЦК поки в мене немає прописки ?

      Чи можу я десь купити прописку?

      І якщо в резерв+ показує що я стою на обліку в Голосіївському ТЦК ,але вони сказали що я в них не перебуваю на обліку і перебувати не можу, то виходить ТЦК праві ?

      Я можу прописатися в міському приміщені, або МАФі ? Які вимоги до приміщення ?

      • Дерій Владислав Олегович
        Доброго дня, дякую за роз'яснення, але власники квартир відмовляються давати прописку. З того що ви написали я так розумію я не маю можливості отримати якісь документи від ТЦК поки в мене немає прописки ?

        Якщо у Вас є договір оренди квартири - надайте його ТЦК, для підтвердження Вашого фактичного місця проживання.

        Власникам квартири можете повідомити, що приписка не впливає на їхнє право власності на квартиру і Ви вони через ЦНАП можуть спокійно виписати Вас без Вашої присутності.

        Чи можу я десь купити прописку?

        Якщо домовитесь з іншими власниками іншої квартири або укладете письмовий договір оренди нерухомості, де вкажете, що маєте право на реєстрацію місця проживання.

        Проте, згідно вимог щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідному підрозділу розвідувального органу про взяття призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідному підрозділу розвідувального органу для взяття його на військовий облік.

        Тобто, для прописки Вам потрібно домовитись з іншими влсасниками нерухомості щоб Вам дали згоду на прописку, звернутись в ЦНАП та надати е-ВОД, де вказано, що Ви вже перебуваєте наобліку.

        І якщо в резерв+ показує що я стою на обліку в Голосіївському ТЦК ,але вони сказали що я в них не перебуваю на обліку і перебувати не можу, то виходить ТЦК праві ?

        Якщо Ви по Реєстрах перебуваєте на обліку - то вимагайте від них видачу ВОД на бланку. Якби Ви не стояли на обліку - Вас би не забронювали. Проте, варто визнати, що з електронними ВОД такі ситуації часто бувають.

        Я можу прописатися в міському приміщені, або МАФі ? Які вимоги до приміщення ?

        Ви можете приписатися лише в жилому приміщенні.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ВАМ ПОТРІБНО ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ ЗА АДРЕСОЮ ЗАКЛАДУ ДЛЯ БЕЗДОМНИХ ОСІБ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#Text

    Стаття 13. Особливості реєстрації місця проживання (перебування) бездомних та інших осіб, які не мають постійного місця проживання (перебування)

    1. Бездомні та інші особи, які не мають постійного місця проживання (перебування), реєструють своє місце проживання (перебування) за адресою закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням, створеного відповідно до Закону України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей".

    2. Подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування), зняття із зареєстрованого місця проживання (перебування) таких осіб у порядку і строки, встановлені цим Законом, покладається на відповідну уповноважену особу спеціалізованої соціальної установи, закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням, в яких зазначеним особам надаються соціальні послуги відповідно до Закону України "Про соціальні послуги".

    3. Про внесення інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) особи до реєстру територіальної громади за поданою заявою орган реєстрації у день внесення відповідної інформації повідомляє уповноважену особу, визначену частиною другою цієї статті, засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою.

    ххх

    Місце перебування - житло або спеціалізована соціальна установа для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, у якому особа, яка отримала довідку про звернення за захистом в Україні, проживає строком менше шести місяців на рік або отримує соціальні послуги (абзац четвертий частини першої статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

    Місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), у яких особа отримує соціальні послуги.

    Реєстрація місця проживання (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи (пункт 12 частини першої статті 2 Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (далі - Закон).

    2.

    ПІСЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ ВИ ПОВИННІ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ДЕ ВИ ЗНАХОДИТЕСЯ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ЗМІНУ МІСЦЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ЗАРАЗ ВИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ТОМУ ТЦКСП ДЕ ВИ ОТРИМУВАЛИ ПРИПИСНЕ.

    ТІЛЬКИ В ЦЬОМУ ТЦКСП ВИ МОЖЕТЕ ЗАРАЗ ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ ТА СТАТИ НА СПЕЦОБЛІК ЗАБРОНЬОВАНИХ.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

    Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

    Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає.

    ЦЕ ЧАСТО ТРАПЛЯЄТЬСЯ, КОЛИ ПІДПРИЄМСТВО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОДНОГО ТЦКСП, А ОСОБА ЗАРЕЄСТРОВАНА ТА СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ІНШОМУ ТЦКСП.

    Через такі "нестиковки" і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі "Оберіг" про них немає.

    Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

    Найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система щодо спецобліку не зовсім нормально працює.

    Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто.

    Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес.

    У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження.

    ххх

    Є ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ З РЕЗЕРВ+.

    16 березня 2017 року було прийнято відповідний Закон. З 2017 року розпочався експеримент щодо розробки та впровадження дослідної програми, а у 2019 році автоматизовану систему з шифром «Оберіг» офіційно було прийнято на постачання та введення в експлуатацію Збройних Сил України.

    Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів», Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів (далі - Реєстр) - інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов`язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

    Основним завданням Реєстру є ідентифікація призовників, військовозобов`язаних, резервістів та забезпечення ведення військового обліку громадян України (п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів».

    Але, законодавство України не містить згадки про реєстр "Оберіг" і про "Резерв+" і тому як докази інформація з них надаватись не може.

    У Міноборони та Кабміні пояснили, що відповідна постанова про порядок ведення реєстру "Оберіг" засекречена. Однак тоді незрозуміло, чому в інших, вже опублікованих постановах про військовий облік, жодним чином не згадують ані про "Резерв+", ані про реєстр "Оберіг".

    Частиною 2 статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Уряд вирішив не публікувати постанову, якою регулюється питання юридичної сили застосунку Резерв+. При цьому відповідна постанова про затвердження у новій редакції Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів №523 була прийнята ще 10 травня 2024 року.

    Прикметно, що через неопублікування нової редакції Порядку органи влади фактично повинні орієнтуватися на попередній документ, який в базах законодавства має статус «чинний», але фактично чинним бути не може, адже Кабмін 10 травня виклав його у новій редакції.

    Цим попереднім документом є Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який було затверджено Наказом Міністерства оборони від 28 березня 2022 року №94.

    Фактично це є певним правовим нонсенсом. Адже нова постанова №523 стосується прав широкого кола осіб і на неї в подальшому, безперечно, будуть посилатися громадяни, які оновили дані через Резерв+.

    ФОРМАЛЬНО ТЦКСП ПРАВИЙ - ДОКУМЕНТИ В РЕЗЕРВ + НЕОФІЦІЙНІ.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Я рекомендую звернутися з офіційною заявою до ТЦКСП, що відображається у Вас в Резерв+

    У разі офіційної відмови - оскржити в суді.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024