Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 вересня 2024, питання №119672

Підвищення за посадою

Добрий день! Працюю бухгалтером вже 40 років. Головний бухгалтер хоче мене підвищити до посади зам. главного бухгалтера. Але в відділі кадрів сказали,що по закону я не маю на це право тому, що в мене не має вищої освіти а тільки середня спеціальна(технікум, диплом бухгалтер)Чи можу я бути замом головного бухгалтера, чи це передбачено законодавством? Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Рачковская Алина Алексеевна
    Рачковская Алина Алексеевна 7 днів тому

    Юрист, м. Черкаси, 10 років досвіду

    Назва посади "Заступник головного бухгалтера" утворена від базової назви "Головний бухгалтер" шляхом додання похідного слова "заступник" (додаток В чинного Класифікатора професій ДК 003-95). Відповідно до примітки 1 Класифікатора професій похідні слова до назв професій (професійних назв робіт) можуть застосовуватися за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної назви професії.

    Крім того, пунктом 25 Загальних положень випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 16 лютого 1998 р. N 24, передбачено, що похідні професії, назви яких утворено за допомогою додаткових ознак типу "заступник", "старший", "змінний" тощо, мають такі ж самі кваліфікаційні характеристики, що й базові професії.

    Разом з тим, слід зазначити, що на основі кваліфікаційних характеристик роботодавець розроблює та затверджує посадові інструкції для керівників, професіоналів, фахівців, враховуючи конкретні завдання та обов'язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

    Таким чином, назви посад "Заступник головного бухгалтера" та "Головний бухгалтер" мають однакові кваліфікаційні характеристики, код Класифікатора 1231 і відносяться до підкласу "Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів".

    Рачковская Алина Алексеевна
    Рачковская Алина Алексеевна 7 днів тому

    Юрист, м. Черкаси, 10 років досвіду

    відповідно до ЗУ "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"

    Головним бухгалтером підприємства, що становить суспільний інтерес, може бути призначена особа, яка має повну вищу економічну освіту, стаж роботи у сфері фінансів, бухгалтерського обліку та оподаткування не менше трьох років, не має непогашеної або незнятої судимості за вчинення кримінального правопорушення проти власності та у сфері господарської діяльності.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA