Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 19 вересня 2024, питання №119691 500₴

Відправлення грошей закордон

В Україні зараз існує ліміт на відправлення грошей закордон (100 000 гривень в день). А чи існують якісь ліміти транзакцій за місяць? Чи можно навіть щодня відправляти гроші на рахунок в іншій країні? Які існують на сьогодншшній день легальні, безпечні і вигідні методи переведення великих сум закордон?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Національний банк України ввів ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (P2P).

    Обмеження вводиться з 1 жовтня 2024 року на 6 - ть місяців.

    Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб".

    Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

    Також ліміт не діє у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

    Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до постанови Національного банку України від 24.02.2022:

    • Заборонено переказувати валюту за кордон, але є винятки:
      • дозволено міжнародні перекази , які призначені для оплати навчання, лікування, аліментів, а також пов'язаних зі смертю витрат.
    • Є обмеження щодо переказів з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків:
      • дозволено здійснювати перекази у межах 100 тисяч гривень на місяць (або в еквіваленті цієї суми у валюті).
      ПОРАДА ЄДИНА - КРИМ ТА.
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У 2024 році існує кілька основних методів для легального виведення коштів з України. Кожен з них має свої особливості, які потрібно враховувати при плануванні фінансових операцій. Це може включати використання SWIFT-переказів, P2P-платежів, криптовалют або спеціалізованих обмінних сервісів.

    SWIFT-перекази залишаються найбільш надійним способом безготівкових міжнародних грошових переказів. SWIFT забезпечує високу надійність і безпеку транзакцій, що робить їх ідеальними для великих грошових сум. Глобальне охоплення SWIFT дозволяє здійснювати перекази в більшість країн світу, що забезпечує зручність і універсальність цього методу.

    Фізичне вивезення готівки за межі території України залишається робочим варіантом у багатьох випадках але має свої обмеження. Без декларування можна вивезти готівку в еквіваленті до 10 000 євро на одну особу.

    Під P2P-переказами зазвичай маються на увазі перекази з картки на картку між фізичними особами. P2P переказ коштів за кордон також можливий через міжнародні платіжні системи, такі як PayPal або Western Union. Загалом це зручний і швидкий спосіб переказу грошей за кордон. Цей метод дозволяє відправляти кошти безпосередньо між фізичними особами, що робить його ідеальним для особистих потреб і невеликих транзакцій. Зазвичай, P2P-платформи забезпечують швидку обробку переказів, що є важливою перевагою для багатьох користувачів.

    Однак, на даний час в Україні існують обмеження на суму таких переказів. Місячний ліміт для P2P-переказів складає 100 000 грн та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

    Криптовалюти стають дедалі популярнішим інструментом для переведення коштів за кордон. Вони дозволяють швидко і без посередників здійснювати міжнародні транзакції, що робить цей метод дуже привабливим. Відносно низькі комісії порівняно з традиційними банківськими переказами є значною перевагою, особливо для великих сум.

    В Україні регулювання криптовалют ще розвивається, але вже існують певні обмеження на їх використання для фінансових операцій. Відсутність чітких правил може створювати певні труднощі для користувачів, особливо щодо безпеки та законності транзакцій. Волатильність курсів криптовалют також додає ризиків для користувачів.

    Деталі: https://zjc.life/2024/05/21/transfer-of-funds-abro...

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, ТимуреІ

    Мова йде не про день, а про 100К на місяць.

    Сьогодні для фізичних осіб діють певні обмеження НБУ на переказ коштів за кордон згідно з Постановою Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18. Головна мета цих обмежень — зберегти стійкість валютного ринку України, знизити ризик спекуляцій на ньому, а також запобігти відтоку капіталу з країни.

    З гривневих платіжних карток громадяни можуть переказувати кошти на картки фізичних осіб за кордоном в межах ліміту 100 тисяч гривень на місяць.

    Крім того, українці мають змогу здійснювати перекази на картки за кордоном зі своїх валютних платіжних карток у межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць (це більше $3 тис.)

    Отже, загалом людина, яка має кошти на гривневій і валютній картці, може переказати до 200 тис. гривень на місяць (до 100 тис. гривень зі своєї гривневої картки та до 100 тис. гривень зі своєї валютної картки) на картку родичам або близьким, які тимчасово перебувають за межами України через війну.

    Ліміт для переказу 100 тис. грн з валютних карток спільний для P2P-переказів та операцій «quasi cash». Тобто, якщо ви вже переказали зі своєї української валютної картки на картку за кордоном 100 тис грн в еквіваленті, то здійснити у цей місяць операції «quasi cash» ви вже не зможете. І навпаки, якщо ви вичерпали ліміт у 100 тис. грн за операціями «quasi cash», то в цей місяць ви не зможете робити Р2Р-перекази.

    До операцій «quasi cash», зокрема, належать такі: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

    Приклад такої операції – це поповнення за допомогою платіжної картки гаманця криптобіржі.

    Волонтери та фізичні особи також можуть переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті.

    Також деякі обмеження стосуються юридичних осіб. Вони можуть переказувати за кордон кошти для оплати імпорту товарів та послуг, виконання інших зобов’язань за наявності відповідних документів для підтвердження. Юридичним особам заборонено переказувати за кордон кошти для виплати роялті, дивідендів та інших доходів на користь нерезидентів.

    Чинні обмеження стосуються переказів у всіх валютах та здійснених через будь-які канали, зокрема банківські перекази, онлайн-перекази, перекази через міжнародні грошові системи. Серед інших обмежень НБУ:

    • встановлено ліміт на зняття готівкової валюти з рахунків в іноземній валюті — до 30 000 гривень на день;
    • заборонено купівлю іноземної валюти для подальшого переказу за кордон;
    • встановлено граничний курс продажу готівкової іноземної валюти банками — не вище офіційного курсу НБУ + 10%.

    Обмеження на перекази фізосіб, які діятиме з жовтня.

    З 1 жовтня 2024 року Національний банк України на пів року встановлює ліміт у 150 тисяч грн на місяць (замість 100 тисяч, анонсованих раніше) для переказів фізосіб "з карти на карту".

    Зазначається, що ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

    Водночас ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

    Також перекази не обмежують у разі пересилання коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тимур Клієнт 9 днів тому

      А якщо йдеться про валютні карти? І загалом якщо гроші вже в готівці в валюті? Тоді найкращий спосіб це перетинати кородон з сумою не більшою ніж 10 000 євро чи є краще? Не існує компаній котрі легально переводять валюту закордон?

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Суми готівкових коштів, яку сьогодні можна вивезти за кордон.

    Це питання регулює ст. 8 Закону України «Про валюту і валютні цінності». Так, у відповідності з цією нормою, транскордонне переміщення фізособами валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує 10 тисяч євро за офіційним курсом НБУ на день переміщення через митний кордон України, підлягає письмовому декларуванню митним органам.

    Без письмового декларування та підтверджуючих документів можна вивезти лише суму, меншу 10 тисяч євро.

    Таким чином, якщо людина письмово задекларувала суму та надала, визначені НБУ підтверджуючі документи, вона може вивезти з України будь-яку суму коштів (як в національній, так і в іноземній валюті).

    Питання пакету документів, які потрібно надати для того, щоб вивезти готівкові кошти у сумі понад 10 000 євро, регулює п. 18 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 № 5.

    Фізособи-резиденти можуть вивезти за кордон суму, що перевищує 10 000 євро, на підставі документів, що підтверджують:

    - зняття фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;

    - придбання цією особою банківських металів у банках виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

    У цьому контексті варто відмітити, що документи, які підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків.

    Усі інші різновиди документів, як то декларації про майновий стан та доходи, декларації платників єдиного податку, розписки про отримання грошей в борг, договори купівлі-продажу (навіть якщо в них зафіксовано, що покупець отримав оплату в день підписання договору) тощо, не дають право на вивезення суми у розмірі еквіваленту 10 000 євро і більше.

    Тобто, для переміщення суми, що перевищує 10 000 євро, варто розмістити відповідну суму коштів (в тому числі, в разі їх отримання внаслідок продажу об’єкту нерухомості, автомобіля чи іншого цінного майна) на рахунку у гривні, доларах США, євро чи іншій валюті і використовувати їх за кордоном шляхом здійснення безготівкових операцій.

    Крім того, у такому випадку можна буде зняти відповідну суму коштів з рахунку для підтвердження наявності правових підстав для їх вивезення.

    Ця процедура не складна, але у цьому випадку клієнту доведеться пройти ідентифікацію та верифікацію у банку, а також підтвердити законність походження коштів. Тут якраз згодяться декларації про майновий стан та доходи, декларації платників єдиного податку, договори купівлі-продажу (навіть якщо в них зафіксовано, що покупець отримав оплату в день підписання договору), дарування, позики тощо.

    Крім того, при знятті великої суми коштів в подальшому можуть бути складнощі через обмеження, встановлені Нацбанком на період дії воєнного стану.

    Своєю чергою питання вивезення цінних речей за кордон регулює Митний кодекс України.

    У відповідності до ст. 369 Кодексу, особисті речі, які перевозяться у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі, не оподатковуються митними платежами та звільняються від проведення заходів офіційного контролю і не потребують наявності підтверджувальних документів.

    Так, згідно зі ст. 471 Митного кодексу України недекларування валютних цінностей, що переміщуються громадянами через митний кордон України, в сумі що перевищує дозволену законодавством України для їх переміщення без письмового декларування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену законодавством України для переміщення валютних цінностей без письмового декларування, згідно з офіційним курсом НБУ на день вчинення порушення.

    Приміром, у разі спроби вивезення без письмового декларування 100 000 євро, на особу буде накладено штраф у розмірі гривневого еквіваленту 18 000 євро (20 % від 90 000 євро, що становлять різницю між дозволеною до вивозу сумою і сумою, яку намагались вивезти).


Схожі питання

Чи можуть конфіскувати облігації або акції у випадку штрафних санцій?

Вітаю! Маю певну кількість облігації через Монобанк, а також через міжнародного брокера https://ffin.ua/. В подальшому планую купити через брокера ще й акції міжнародних компан...

24 вересня 2024 Олександр, м. Запоріжжя

3 відповідi

Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA