Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 23 вересня 2024, питання №119854

Різні підписи в документах

Доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи можу я як ФОП розписуватись в документах іншим підписом, який відрізняється від підпису в ID картці, чи буде він мати силу? Якщо ні, як я можу зісвідчити новий підпис?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Жоден нормативно-правовий акт, у т. ч. Положення про паспорт громадянина України, затверджене постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-XII, не встановлює, що особистий підпис на паспорті (за його отримання) є зразком підпису громадянина для всіх наступних підписуваних ним документів, у т. ч. інших сторінок самого паспорта.

    Коли громадянин отримує паспорт, він своїм підписом лише підтверджує правильність внесених до паспорта відомостей, відміток і записів (положення Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС від 13.04.2012 № 320).

    Згідно з чинним законодавством паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України (п. 1 Положення про паспорт), а не документом, що засвідчує зразок підпису особи.

    Тобто паспорт не є документом, що зберігає зразок підпису громадянина. Підпис у паспорті лише означає, що громадянин згоден з даними, внесеними до паспорта за його отримання, вклеювання до паспорта нового фото тощо. Особа може розписуватися у паспорті та інших документах, як того бажає. Чинне законодавство цього не забороняє.

    Винятки — це підписування документів шляхом накладення ЕЦП та підписування розрахункових документів. Останні, зокрема, слід візувати підписом, який внесено у картці із зразками підписів осіб. Позаяк саме такий підпис дає право розпорядження банківським рахунком та підписання розрахункових документів.

    Отже, навіть якщо підписи в документі(ах) різнитимуться, вони однаково будуть дійсними. Важливо лише те, щоб ці підписи поставила одна людина, а не різні особи. У крайньому разі встановити цей факт можна шляхом проведення почеркознавчої експертизи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 5 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Вітаю.

    Це Ваше право.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.

    Хегай Олег Борисович
    Хегай Олег Борисович 3 дні тому

    Адвокат, м. Черкаси, 13 років досвіду

    Вітаю!

    Підпис використовується у діловому обороті, для ідентифікації особи, за допомоги графологічної експертизи. Для графологічної експертизи має значення, особа, яка поставила підпис, а не зовнішній вигляд самого підпису.

    З повагою, адвокат Хегай О.Б.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA