Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

24 вересня 2024, питання №119920 600₴

Відстрочка по догляду для онука

Доброго дня!
В кінці весни оформив догляд за бабцею яка є інвалідом першої групи, чи можливо якимось чином отримати відстрочку якщо в неї наявний чоловік, пенсіонер 73 роки, який має проблеми з серцем, та двоє синів які вже більше 20-ти років знаходяться за кордоном?
Проблема в тому що чоловік не має можливості здійснювати догляд, так як сам хворіє (не є інвалідом), та й власне просто відмовляється.

Діти (двоє синів) знаходяться за кордоном довгий час, збиратися не повертаються і тому здійснювати чи утримувати маму (мою бабцю) через фінансові та інші труднощі просто не мають можливості.

Я сам проживаю з бабцею практично все життя, так як батьки були позбавлені батьківських прав вона була моїм опікуном. Зараз же коли їй потрібен догляд є ризик того що я можу бути мобілізованим, і вона просто може залишитись сама без догляду та утримання. Чи існує якесь можливе вирішення цього питання враховуючи нові правки в законі про мобілізацію, як в такому випадку подавати документи на відстрочку? Чи існують вже якісь подібні випадки на практиці? Дякую!

Відповіді юристів (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, ТЦК може Вам відмовити у наданні відстрочки. Насамперед, це пов'язано з тим, що Ваша бабуся має членів сім'ї першого ступеня споріднення і той факт, що вони проживають за кордоном - не звільняє її від обов'язку утримувати бабусю. Тому щоб не бути мобілізованим Вам доведеться в судовому порядку оскаржувати відмову у відстрочці і доводити, що рідні сини бабусі не мають змоги приїхати до України.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею ( не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я ). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умовами для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    З огляду на те, що сини бабусі не мають інвалідності та не потребуть постійного догляду - згідно статті 23 Ви не маєте право на відстрочку саме по цій підставі.

    КМУ затвердив перелік документів, які необхідно надати для оформлення відстрочки за пунктом 14:

    для військовозобов’язаного, який зайнятий постійним доглядом за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю I чи II групи, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із таких документів, що підтверджує неможливість членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік (дружина), діти, у тому числі усиновлені) здійснювати постійний догляд за особою з інвалідністю I чи II групи: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу члена сім’ї першого ступеня споріднення в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ, а також документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток 8);

    для особи, за якою здійснюється догляд, - один із таких документів, що підтверджує інвалідність особи: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Згідно постанови КМУ 930 Акт встановлення здійнення догляду можна отримати відразу звернувшись до управління соцзахисту.

    Ви можете спробувати оформити документи про компенсацію за догляд або АКТ, але якщо в ньому не підтвердиться факт здійснення постійного догляду за бабусею - тоді Ви 100% не оформите відстрочку без суду.

    Інший варіант - це спробувати формити відстрочку за пунктом 10 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно якого не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Але, для отримання відстрочки за цим пунктом Вам потрібно звернутися суду та отримати рішення, де бабусю визнано недіздатнлю, а Вас визнано опікуном. У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клієнт 2 дні тому

      Дякую за вашу відповідь! Акт встановлення постійно догляду я вже також отримав. Тобто всі документи які по суті можуть підтвердити догляд, необхідність догляду, та підтвердження інвалідності у нас є. Цікаво як саме діяти в такій ситуації, звертатись напряму до ТЦК чи до якихось судових органів?

      • Дерій Владислав Олегович
        75%

        Спочатку відправте рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів , що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

        Зачекайте 15-30 днів на відповідь ТЦК.

        Якщо отримаєте відмову у відстрочці - звертайтесь до суду та оскаржуйте її.

        Якщо взагалі не отримаєте відповіді від ТЦК - можете звернутись до суду та оскаржити бездіяльність ТЦК та зобов'язати їх розглянути Ваші документи.

        • Андрій Клієнт 2 дні тому

          Зрозуміло, дякую! Чи має ТЦК право і можливість індивідуально розглядати такі випадки і виносити рішення, не зважаючи на певні пункти в законі?

            • Андрій Клієнт 2 дні тому

              Підкажіть ще будь ласка, які саме документи варто надіслати рекомендованим листом окрім тих що підтверджують відстрочку, можливо потрібні якісь додаткові витяги і тому подібне?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Андрію!

    На жаль, Вам буде складно оформити відстрочку, якщо не неможливо. Справа втім, що відсутність родичів першого ступеня споріднення (в буквальному сенсі цього слова), або потреба таких родичів у постійному догляді - це головна умова для надання відстрочки за пунктом 14 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї другого ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд.

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для військовозобов’язаного, який зайнятий постійним доглядом за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із таких документів, що підтверджує неможливість членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік (дружина), діти, у тому числі усиновлені) здійснювати постійний догляд за особою з інвалідністю I чи II групи:

    • довідка до акта огляду медикосоціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу члена сім’ї першого ступеня споріднення в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ,
    • а також документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток8);

    для особи, за якою здійснюється догляд, — один із таких документів, що підтверджує інвалідність особи:

    • довідка до акта огляду медикосоціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики”.

    Чи існує якесь можливе вирішення цього питання враховуючи нові правки в законі про мобілізацію, як в такому випадку подавати документи на відстрочку?

    Можливі вирішення цього питання - це або сподіватись на те, що ТЦК оформить відстрочку, незважаючи на те, що є три родича першого ступеня споріднення, які не потребують самі постійного догляду, а отже мають обов'язок та можуть здійснювати догляд за Вашою бабусею. Тобто, прийняття до уваги ТЦК того факту, що чоловіку Вашої бабусі вже 73, а сини 20 років знаходяться за кордоном.

    Або ж, після відмови ТЦК - оскарження останньої до адмінистративного суду.

    Інших варіантів, на жаль, немає.

    З приводу документів, то Вам обов'язково потрібно буде надати підтвердження того, що обидва сини знаходяться вже довший час за кордоном та документи про стан здоров'я чоловіка Вашої бабусі.

    Якщо Ви налаштовані отримати відстрочку, то подавайте заяву до ТЦК, а далі вже будете відштовхуватись від рішення, яке прийме комісія.

    Чи існують вже якісь подібні випадки на практиці?

    Поки що судової практики з цього питання немає. Щодо практики з ТЦК, то доволі не розповсюджена підстава для відстрочки, враховуючи вимоги пункту 14.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клієнт 2 дні тому

      Дякую за вашу відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу, Андрію! Я сподіваюсь, що в Вас все вийде. Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA