Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 24 вересня 2024, питання №119958 340₴

Пропадёт ли у девушки статус укр, если она приедет на неделю (к примеру) в Украину, или не пропадёт и можно спокойно приезжать?

Прикрепляю документ для уточнения.
с 25.10 по 26.10 меня не будет на связи. Буду очень признателен, если вы напишите мне в телеграмм.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Андрію!

    На жаль, юристам сайту не доступні Ваші контакти, у тому числі, номер телефону та адреса телеграм. Тому, надаю Вам відповідь тут. Якщо дівчина приїде в Україну на тиждень, то вона не втратить статус UKR. Якщо ж строк перевищить 30 днів, то тоді це можливо.

    Повторний в’їзд з України до Польщі залежить від наявності документів:

    • якщо громадянин України має біометричний паспорт, але не має електронного документа diia.pl, можна буде повторно перетнути кордон на підставі закордонного паспорта за умови, що особа, яка перетинає кордон, ще не користувалася візою або безвізовим періодом перебування в Шенгенській зоні в протягом 90 днів кожні 180 днів,
    • якщо громадянин України має електронний документ diia.pl та дійсний паспорт, то такій особі можна буде повторно в’їхати на підставі вищевказаного електронної посвідки на проживання з дійсним проїзним документом (паспортом) – У такій ситуації можна вільно перетинати кордон протягом періоду захисту в Польщі (тобто до 30 червня 2024 р. або в окремих випадках до 31 серпня або 30 вересня 2024 року).
    • якщо жоден із зазначених вище випадків не не підходить (наприклад, громадянин України має звичайний паспорт і не має права на електронний документ diia.pl), тоді – хоча теоретично особа, на яку поширюється спеціальний акт, повинна мати можливість вільно перетинати кордон, ми знаємо, що на практиці з цим виникають проблеми, тому найбезпечнішим варіантом для перетину кордону є звернення за дозволом на в’їзд до начальника прикордонної служби з гуманітарних причин.

    Цей дозвіл надається без спеціальної процедури, а умови є певною мірою загальними правилами (вони дуже широкі і дозволяють велику свободу тлумачення), а характер дозволу є факультативним, тобто комендант може дати або не дати свою згоду. Тому не можна однозначно стверджувати, що комендант щоразу видаватиме такий дозвіл і можна буде в’їхати на територію Республіки Польща.

    Проте, існує обмеження – виїзд громадянина України з території Республіки Польща на термін понад 30 днів позбавляє його права всіх привілеїв закону). Тобто, за один раз можна виїхати в Україну на термін не більше 30-ти днів. У разі порушення цього правила людина втрачає статус укр, а разом з ним і соціальні виплати. Досить часто трапляється так, що людина перебувала за межами Польщі значно менше, аніж 30 днів, проте статус все одне зняли.

    Але положення передбачають можливість переоформлення PESEL з приміткою UKR, якщо особа, яка виїхала з Польщі в Україну на термін більше 30 днів, знову повертається через війну в Україні, і її в’їзд підтверджено документально або зареєстровані в журналі, який веде Головнокомандувач Прикордонної служби. Датою відновлення статусу UKR буде дата повторного в’їзду.

    Якщо цей в’їзд відбувся через польський кордон, який є зовнішнім кордоном Шенгенської зони, повторне надання статусу UKR відбувається автоматично.

    Повторне надання статусу також може відбутися в результаті повторної подачі заяви про надання номера PESEL. Органом, уповноваженим реєструвати вищезазначені дані, є будь-який виконавчий орган ґміни, як це було у випадку з першою заявою про надання номера PESEL. Після повторної подачі заявки на номер PESEL згідно зі спеціальним законом вже наявний номер буде оновлено шляхом повторного додавання до нього статусу UKR.

    Виїзд за межі території Польщі на термін понад 30 днів не призводить до втрати права користуватися захистом передбаченим спеціальним законом, і не позбавляє статусу UKR особи, яка має підстави для виконання робіт чи послуг за межами території Республіки Польща суб’єктами, які діють на території Республіки Польща.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до норм p.2, ust.17a, art.4 Specustawy, Статусу УКР позбавляються особи, які отримали:

    постійний дозвіл на проживання (постійний побит);

    карту довгострокового резидента ЄС;

    тимчасовий дозвіл на проживання (з будь-яких підстав);

    статус біженця або додаткового захисту;

    згоду на допустиме перебування;

    карту побиту з гуманітарних причин.

    Будь-якій особі, яка має статус УКР і виїжджає за межі Польщі, тимчасовий захист припиняється. Тим, хто повернеться протягом 30 днів, статус поновлюється. Хтось затримається за межами РП на більший термін, втратить тимчасовий захист.

    https://poland-consult.com/uk/europa/polska/bizhentsi/povidomlennya-sg-status-ukr.html

    Якщо при в’їзді в Польщу (при поверненні в термін менше 30 днів) не сповістити Страж граничну про статус УКР, прикордонники можуть оформити в’їзд з інших підстав (наприклад, за безвізовим режимом). У такій ситуації в базах даних буде відмітка про виїзд, але не буде припинення відліку 30-денного терміну. Статус буде анульовано.

    https://poland-consult.com/uk/europa/polska/bizhentsi/vtrata-status-ukr.html

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    PESEL UKR – це документ, який дає можливість перебування у Польщі терміном на 18 місяців з можливістю виїхати з країни на строк до 30 днів. Він дозволяє шукачам притулку з України отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, офіцій‌но працювати та навчатися.

    Анулювання статусу PESEL UKR можливе, якщо:

    – українець залишив територію Польщі (основне місце законного проживання) на строк більше 30 днів (при цьому можливе поновлення статусу при поверненні в Польщу)

    – українець отримав статус вимушеного переселенця й соціальну допомогу в іншій країні ЄС (мати такий статус водночас у двох країнах ЗАБОРОНЕНО)

    Наявність статус UKR в Польщі не означає, що вимушені мігранти з України повинні постійно перебувати на польській території.

    Проте, аби не втратити передбачені спецзаконом Польщі виплати та інші пільги, при перетині кордонів слід обов’язково використовувати електронний документ Diia.pl.

    Саме польський електронний документ Diia.pl (при наявності чинного українського проїзного документа – закордонного паспорта) дає право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання польської візи.

    Щоб у дівчини не було проблем з PESEL UKR вона повинна:

    • завжди показувати електронний документ Diia.pl при перетині кордону, адже непред’явлення вищезгаданого документа може призвести до втрати статусу UKR!
    • не перебувати за межами Польщі більше 30 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Прикрепляю документ для уточнения.с 25.10 по 26.10 меня не будет на связи. Буду очень признателен, если вы напишите мне в телеграмм.

    Якщо дівчина має статус PESEL UKR, вона може приїхати до України на строк до 30 календарних днів. Тому якщо планується поїздка до України строком на 1 тиждень, її статус від цього не буде скасованим.

    Стаття 11 Закону року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України від 12 березня 2022 року наголошує, що виїзд громадян України з Польщі на термін понад 30 діб автоматично позбавляє їх статусу тимчасового захисту, що підтверджується отриманням PESEL UKR. Втратити статус можна як під час виїзду до України, так і до країн ЄС.

    Можливий виняток – українці, яким було доручено виконання певних трудовий функцій за межами країни, наприклад, у відрядженні.

    https://visitukraine.today/uk/blog/1344/why-pesel-...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA