Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 25 вересня 2024, питання №120003 650₴

Варіанти передачі відповідальності та мінімізація шахрайства - догляд за родичкою

Добрий день.

Ситуація:
Є тітка, вже 2 раза була в реанімації. Попросила спасти бо вмирала - спас.
Зараз потребує догляду - лежача 130 кг + треба процедури в лікарні 2-3 рази на тиждень кожного тижня (діаліз).
Перебуває в будинку літніх. Бригада її возить в лікарню. За це сплата переважно з ПриватБанку на ФОП та картку (просто).
Тітка бажає в село та померти чи звідти їздити.
Це теоретично можливо, практично майже не реально, бо немає транспорту, та підстраховки по транспорту. Треба машина аналогічна швидкій (лежача + 130 кг.)
Плюс доглядальниця(медсестра), діабет інсулінозалежний.
Ризики:
- доглядальниця збіжить / не проконтролює цукор (дуже поганий характери) були прецеденти.
- проблема з транспортом, в Києві є багато фірм які перевозять лежачих, там в селі немає жодної.

Тітка знайшла когось по телефону хто її забере відвезе в село і можливо буде возити на процедури.

Я не проти, якщо ця людина підпише якийсь договір (що бере відповідальність) і в мене буде екземпляр.

Ще у тітки деменція, але довідки немає.

Тітка має майно, заповіт на сестрі (не в Україні зараз).
Документи у мене.

Варіанти на мою думку
1. Поспілкуватись з людиною, якщо вона підпише договір (треба його шаблон).
То відаю паспорт + код, ключі від будинку.
Ризики - тітка помре, людина оформить на себе майно.

2. Якщо людина просто її забере з лікарні. Які мої дії (заява в Соц.захист, заява в поліцію на можливі шахрайські дії)?


Питання:
Які в мене варіанти?
До кого звертатись, яка це специфіка права?
Чи можна буде виставити рахунок цій людині (пансіонат, ліки, перевезення), якщо вона це проверне і на себе зробить заповіт чи дарчу?
Як швидко людина зможе відновити її документи та це оформити?
Чи є сенс записувати на відео чи голос тітки при спілкуванні, в неї деменція і є провали з пам'яттю плюс в неї всі все крадуть, тобто варіант, що напише на мене, лікарню чи ще когось заяву - запросто?

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЄДИНИЙ ВИХІД - ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ.

    ВСЕ ІНШЕ НЕ ДІЄВЕ.

    ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ) - домовленість двох сторін, за якою одна сторона (відчужувач) передає у власність другій стороні (набувачеві) житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно (ст. 744 ЦК України).

    ХТО Є СТОРОНАМИ ДОГОВОРУ?:

    ВІДЧУЖУВАЧ - особа, яка потребує догляду та передає своє майно у власність іншій особі.

    Відчужувачем може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я.Договір довічного утримання (догляду) може бути укладений відчужувачем на користь третьої особи.У такому разі набувач зобов’язаний виконати свій обов’язок щодо догляду (утримання) на користь третьої особи, вказаної в договорі (доглядати за особою, що вказана у договорі).НАБУВАЧ - особа, яка зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно та набуває у власність передане їй майно.Набувачем може бути повнолітня дієздатна фізична особа фізична (кілька фізичних осіб) або юридична особа.Якщо набувачами є кілька фізичних осіб, вони стають співвласниками майна, переданого їм за договором довічного утримання (догляду), на праві спільної сумісної власності.

    ЯКЕ МАЙНО МОЖЕ БУТИ ПЕРЕДАНЕ У ВЛАСНІСТЬ ЗА ДОГОВОРОМ?

    • Житловий будинок або його частина.
    • Квартира або її частина.
    • Інше нерухоме майно ( гараж, дача, земельна ділянка, садовий будинок тощо).
    • Рухоме майно, що має значну цінність (його вартість не визначена за законом, тому це може бути автомобіль, коштовності тощо).

    Набувач та відчужувач можуть домовитися про заміну речі, яка була передана за договором довічного утримання (догляду), на іншу річ (ст. 753 ЦК України).У ЯКІЙ ФОРМІ МАЄ БУТИ УКЛАДЕНИЙ ДОГОВІР?

    Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов’язковій державній реєстрації.ЧИ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ЗА ВІДЧУЖУВАЧЕМ (ПЕНСІОНЕРОМ) ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЖИТЛО?

    Відповідно до ст. 749 ЦК України, з урахуванням ч. 4 с. 334 ЦК України, право власності на житло переходить від відчужувача до набувача в момент державної реєстрації договору довічного утримання.З моменту державної реєстрації договору довічного утримання відчужувач (особа, яка потребує утримання) перестає бути власником будинку, квартири.

    Отже, у разі укладення договору ВІДЧУЖУВАЧ (пенсіонер) втрачає можливість розпоряджатись своїм житлом (продавати, дарувати т.п.), так як більше не є його власником.

    ЧИ МАЄ ПРАВО НАБУВАЧ ПРОДАВАТИ, ДАРУВАТИ ЧИ ІНШИМ ЧИНОМ ВІДЧУЖИТИ НАБУТЕ ЗА ДОГОВОРОМ МАЙНО?

    Набувач за таким договором обмежений у праві розпорядження житлом до моменту смерті відчужувача.

    Набувач НЕ має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину.На майно, передане набувачу за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернене стягнення протягом життя відчужувача.Втрата (знищення), пошкодження майна, яке було передане набувачеві, не є підставою для припинення чи зменшення обсягу його обов'язків перед відчужувачем.ЧИ ВТРАЧАЄ ВІДЧУЖУВАЧ ПРАВО НА КОРИСТУВАННЯ ТА ПРОЖИВАННЯ У ЖИТЛІ, ЯКЕ ПЕРЕДАНЕ ЗА ДОГОВОРОМ?

    Все залежить від умов самого договору.Відповідно до ст. 750 ЦК України набувач може бути зобов'язаний забезпечити відчужувача або третю особу житлом у будинку (квартирі), який йому переданий за договором довічного утримання (догляду).У цьому разі в договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач має право проживати.Тобто, для того, щоб відчужувачу (пенсіонеру) не втратити право на проживання у квартирі, будинку, який йому належав, ЗОБОВ'ЯЗАННЯ щодо забезпечення житлом, правом на проживання в ньому, слід чітко прописувати в умовах договору.

    ЯКІ ОБОВ'ЯЗКИ ПОКЛАДАЮТЬСЯ НА НАБУВАЧА ЗА ДОГОВОРОМ?

    У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення (може бути вказана конкретна щомісячна грошова сума), а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача (вид та кількість харчування, порядок отримання медичної допомоги, послуг перукаря т.п.).Набувач зобов'язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).У ЯКИХ ВИПАДКАХ ПРИПИНЯЄТЬСЯ ДІЯ ДОГОВОРУ?

    1. Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

    • на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;
    • на вимогу набувача.

    У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню.У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

    2. Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

    ПРАВОВІ НАСЛІДКИ СМЕРТІ НАБУВАЧА

    Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду) переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане відчужувачем.

    Якщо спадкоємець за заповітом відмовився від прийняття майна, що було передане відчужувачем, право власності на це майно може перейти до спадкоємця за законом.Якщо у набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого відчужувачем, відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється.ЧИ МОЖЛИВО ЗМІНИТИ НАБУВАЧА?

    У разі неможливості подальшого виконання фізичною особою обов'язків набувача за договором довічного утримання (догляду) з підстав, що мають істотне значення, обов'язки набувача МОЖУТЬ бути передані за згодою відчужувача члену сім'ї набувача або іншій особі за їхньою згодою.Відмова відчужувача у наданні згоди на передання обов'язків набувача за договором довічного утримання (догляду) іншій особі може бути оскаржена до суду. У цьому разі суд бере до уваги тривалість виконання договору та інші обставини, які мають істотне значення.ПІДСУМОВУЮЧИ, звертаю вашу увагу на те, що завжди слід уважно ознайомлюватися з умовами договору, який ви підписуєте, оскільки вони можуть суттєво відрізнятися від попередніх усних домовленостей.Договір довічного утримання (догляду) може бути альтернативою договору дарування, але власник майна отримуює взамін гарантії догляду та (або) довічного утримання, поховання.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Ваша ситуація, яку описуєте, є дуже складною, бо йдеться про догляд за хворою тіткою, ризики шахрайства, та питання спадкування і можливі юридичні наслідки. Тому я постараюсь пояснити Вам деякі правові аспекти та можливі варіанти дій:

    Юридична відповідальність осіб, які будуть доглядати за Вашою тіткою

    Якщо стороння особа, з якою домовиться Ваша тітка планує доглядати за нею, дуже важливо укласти з нею письмовий договір, в якому чітко визначте її обов'язки та відповідальність. В договорі може бути прописано наступне:

    Догляд за тіткою (щоденний догляд, контроль за рівнем цукру тощо).Транспортування тітки на процедури (кількість разів, умови). Фінансові зобов'язання (включення витрат на догляд, перевезення ).Права і відповідальність за невиконання цього договору.

    Ризик: навіть з договором є деяка вірогітність того, що така особа може не виконувати свої зобов'язання. Оскільки у вашої тітки деменція, то її здатність самостійно укладати такі угоди викликає в мене великі сумніви.

    Договір на відповідальність. Якщо ви бажаєте передати тітку на догляд іншій особі, то можна підписати договір, в якому буде чітко прописано, що ця особа бере на себе відповідальність за її транспортування, догляд та всі пов'язані з цим ризики. Втакому випадку вам потрібно також зберігати 1 примірник цього договору. Якщо тітка захоче виїхати в село, особа, яка доглядатиме за нею, повинна забепечити її транспортування і догляд.

    Ризик: як ви вже зазначили, щоє ризик, що ця особа може спробувати отримати майно шляхом вчинення шахрайства різними способами.

    Можливі шахрайські дії щодо такого майна. Якщо доглядальниця, яка доглядає за тіткою, спробує змусити її підписати договір дарування або змінити заповіт, ви можете подати заяву про вчинення злочину до поліції та соціальних служб, вказавши на можливе шахрайство. Але всеодно врахоівуйте деменцію, тітка може бути не здатна повноцінно усвідомлювати свої дії, що може стати підставою для оскарження будь-яких документів, які вона підпише під впливом таких шахраїв.

    Що жВам раджу зробити то це подати заяву до органів соціального захисту або відділу охорони здоров'я, щоб захистити права вашої тітки. Якщо у Вас є якісь підозри на шахрайські дії то слід звернутися до поліції.

    Як можна виставити рахунок за витрати? Маєте маєте право вимагати компенсацію за витрати, якщо доглядальниця порушить договірні зобов'язання або завдасть якоїсь шкоди. Вимога про компенсації залежить від укладеного договору.

    Відновлення документів та оформлення майна Якщо ви виявили втрату паспорта чи інших документів то можна швидко відновити документи, звернувшись до державних органів, якщо має доступ до ідентифікаційного коду і відбитків пальців (як це є у системі оформлення паспорта). Якщо ж шахрай захоче оформити заповіт або договір дарування то це може зайняти трохи більше часу, але для цього йому потрібні відповідні нотаріальні послуги.

    Оскарження: заповіт або договір були оформлені на людину під час її недієздатності (наприклад, через деменцію), це можна оскаржити у суді. У такому випадку варто отримати медичний висновок про стан здоров'я тітки та її здатність ухвалювати самостійні рішення.

    Запис розмов нана телефонем Якщо у тітки деменція та є підозри до інших людей, відео- або аудіозапис може бути корисним для захисту ваших інтересів у майбутньому. Ви можете також проконсультуватися з юристом щодо правомірності запису таких розмов, оскільки в деяких випадках потрібно попередити особу про запис.

    Тому я би радив Вам укладсти з тіткою договір довічного утримання чи спадковий договір, і вже від свого імені укладсти договір про утримання з відповідною службою чи доглядальницею

    Відповідно до ст.744 ЦКУ за договором довічного утримання (догляду) одна сторона(відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок,квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

    Згідно договору довічного утримання право власності на нерухоме майно переходить у власність опікуна одразу, натомість набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину.

    Відповідно до ст. 1302 ЦКУ визначено, що за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони(відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача.

    Тому слід зазначити, що до спадкового договору не застосовуються норми спадкового права. Згідно з цивільним кодексом України сутність спадкового договору полягає втому, що за таким договором відбувається розпорядження належним відчужувачеві майном ще за життя, але із набуттям набувачем права власності на майно після смерті відчужувача.

    Істотною умовою спадкового договору є його предмет, яким виступає майно відчужувача.

    Основна відмінність між цими договорами така, що згідно договору довічного утримання право власності на нерухоме майно переходить у власність опікуна одразу, а спадкового договору – вже після смерті особи, котру він доглядає. Разом з тим, за договором довічного утримання та спадковим договором, опікун зобов’язаний утримувати відчужувача до смерті.

    В кожному конкретному договорі має бути чітко прописане утримання, яке повинен надавати опікун літній людині взамін на її житло.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    1. Поспілкуватись з людиною, якщо вона підпише договір (треба його шаблон).То відаю паспорт + код, ключі від будинку.Ризики - тітка помре, людина оформить на себе майно.

    Людина не зможе оформити на себе майно, оскільки немає документу, який би наділяв її відповідним правом. Тобто, наприклад, договір купівлі-продажу, дарча, договір довічного утримання, заповіт. Паспорт, РНОКПП та ключи від будинку не надають особі право власності на останній та не наділяють її можливістю оформити будинок на себе після смерті Вашої тітки.

    Проте, є ризик того, що знаходячись із Вашою тіткою (без Вашого постійного нагляду та контролю), дана особа може вплинути на неї та це призведе, як раз до підписання якогось документу або укладання угоди. Якщо тітка офіційно не визнана недієздатною, то така угода може пройти у нотаріуса.

    Відповідно до статті 44 Закону України "Про нотаріат":

    "Під час посвідчення правочинів визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь.

    Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи здійснюється за паспортом громадянина України або іншими документами, передбаченими статтею 43 цього Закону (крім посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, виданого за місцем роботи фізичної особи), які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії. У разі потреби нотаріусу надається довідка про те, що особа не страждає на психічний розлад, який може вплинути на її здатність усвідомлювати свої дії та (або) керувати ними.

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов’язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    При перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з її установчими документами, інформацією про таку особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності.

    У разі наявності у нотаріуса сумнівів щодо поданих документів він може витребувати від цієї юридичної особи, державного реєстратора, податкових органів, інших органів, установ та фізичних осіб додаткові відомості або документи".

    2. Якщо людина просто її забере з лікарні. Які мої дії (заява в Соц.захист, заява в поліцію на можливі шахрайські дії)?

    Ви можете звернутись і до соцзахисту, і до поліції. Проте, врахуйте, що Ваша тітка є особою з повною цивільною дієздатністю, а тому має право самостійно обирати доглядача та розпоряджатись своїм майном.

    Які в мене варіанти?

    Як варіант, спробувати позбавити тітку дієздатності у судовому порядку з призначенням Вас офіційним опікуном. В такому випадку будь які операції із нерухомим майном будуть відбуватись тільки з дозволу органу опіки та піклування. Тобто, жоден правочин нотаріус не посвідчить. Проте, це доволі довготривала процедура, як також успіх останньої залежить від ступеня тяжкості хвороби тітки.

    Фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а відтак над нею встановлюється опіка, що призводить до втрати можливості укладення правочинів. Односторонні правочини (наприклад, заповіт, видача довіреності укладені до визнання особи недієздатною, втрачають чинність. У разі одужання чи значного покращання здоров'я особи, яку визнано недієздатною, суд поновлює її в дієздатності.

    Інший варіант - укласти договір з тіткою саме Вам, наприклад, договір довічного утримання. В такому випадку Ви набудете право власності на майно ще за життя тітки. Звісно, за умови, що остання піде на укладання такої угоди.

    Відповідно до ст. 748 ЦК України, з урахуванням ч. 4 с. 334 ЦК України, право власності на житло переходить від відчужувача до набувача в момент державної реєстрації договору довічного утримання. З моменту державної реєстрації договору довічного утримання відчужувач (особа, яка потребує утримання) перестає бути власником будинку, квартири.

    Набувач за таким договором обмежений у праві розпорядження майном до моменту смерті відчужувача.

    Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину так як при посвідченні договору довічного утримання (догляду) нотаріус накладає заборону їх відчуження згідно вимог ст. 73 ЗУ "Про нотаріат".

    На майно, передане набувачу за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернене стягнення протягом життя відчужувача. Втрата (знищення), пошкодження майна, яке було передане набувачеві, не є підставою для припинення чи зменшення обсягу його обов'язків перед відчужувачем (ч. 3 ст. 754 ЦК України).

    До кого звертатись, яка це специфіка права?

    Це цивільно-правові відносини.

    Чи можна буде виставити рахунок цій людині (пансіонат, ліки, перевезення), якщо вона це проверне і на себе зробить заповіт чи дарчу?

    Тільки якщо дані умови будуть викладені у договорі із цією особою та, якщо особа погодиться підписувати такий договір. Шаблону такого специфічного договіру Ви не знайдете у публічному простірі. Останній потрібно готувати, враховуючи саме Вашу ситуацію.

    Як швидко людина зможе відновити її документи та це оформити?

    По-перше, потрібна буде довіреність від Вашої тітки на представництво її інтересів щодо відновлення правовстановлюючих документів. Потім - правочин, який наділить дану особу правом продажу будинку або ж, який наділить її правом власності.

    За загальним правилом, лише суб'єкт, що видавав документ, може видати його дублікат. Такими документами, які посвідчують право власності, можуть бути:

    • договір купівлі-продажу;
    • договір дарування;
    • договір міни;
    • свідоцтво про право власності;
    • свідоцтво про право на спадщину тощо.

    Для того, щоб його отримати необхідно подати письмову заяву до відповідного органу особисто або через представника за дорученням. Подати заяву на отримання копії заявник може особисто.

    Статтею 53 Закону України “Про нотаріат” встановлено, що у разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування, за письмовою заявою осіб, видається дублікат втраченого документа. Видача дубліката втраченого або зіпсованого документа здійснюється державним нотаріальним архівом. До передачі в архів примірників документів, посвідчених або виданих нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування, дублікат втраченого документа видається відповідно нотаріусом чи посадовою особою виконавчого комітету за місцем його зберігання. Дублікати втрачених заповітів та довіреностей підлягають обов’язковій реєстрації у Спадковому реєстрі, Єдиному реєстрі довіреностей. Дублікат документа повинен містити весь текст посвідченого або виданого документа, оригінал якого вважається таким, що втратив чинність. У разі відсутності інформація щодо особи, яка видавала документ, необхідну інформацію можна отримати, зробивши інформаційну довідку (при наявності електронного цифрового підпису для входу до системи) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, через Кабінет електронних сервісів.

    Тобто, якщо втрачено оригінал документа, що встановлював право власності на будинок, квартиру чи іншу нерухомість, варто в першу чергу звернутися до нотаріуса, який посвідчував такий документ, або до органу місцевого самоврядування, який такий документ видавав, із заявою про видачу його дубліката.

    Функцію з видачі дублікатів свідоцтв про право власності взамін загублених або пошкоджених реалізують центри надання адміністративних послуг. Послуга є безкоштовною. Для отримання дублікату свідоцтва про приватизацію в ЦНАП необхідно надати:

    • заяву зі згодою всіх повнолітніх співвласників житла, які брали участь в приватизації (заповнюється в присутності адміністратора);

    • копії паспортів або свідоцтв про народження для осіб, що не досягли 16-річного віку, які є співвласниками житла та оригінали документів для посвідчення;

    • документ з поліції про те, що оригінал свідоцтва про право власності на житло був викрадений або втрачений;

    • оголошення про втрату свідоцтва в друкованих засобах масової інформації.

    Чи є сенс записувати на відео чи голос тітки при спілкуванні, в неї деменція і є провали з пам'яттю плюс в неї всі все крадуть, тобто варіант, що напише на мене, лікарню чи ще когось заяву - запросто?

    Можете записувати, у будь якому випадку всі можливі докази зайвими не будуть, враховуючи те, що Ваша тітка має проблеми зі здоров'ям та, як я зрозумів, не завжди відповідає за свої дії у зв'язку із хворобою.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA