Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 26 вересня 2024, питання №120044 650₴

Виїзд за кордон депутатів селищної ради

Моя мати є депутатом селищної ради, яка окупована на даний час. Сама вона знаходиться на підконтрольній території і працює онлайн. Сам депутатський корпус не працює. Більшість депутатів залишилась на окупованій території. Була створена військова адміністрація, яка не передбачає роботу депутатів.
В мене питання, чи може вона виїхати за кордон, бо за законом виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих за відповідними органами працівників та інших категорій осіб може здійснюватись виключно у службове відрядження.
Де можна точно дізнатися чи виїзна вона чи ні, і як вирішити проблему з виїздом?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Якщо на кордоні стане відомо, що Ваша мати є депутатом - то їй не дозволять виїхати з України, адже уряд заборонив місцевим депутатам незалежно від віку, статі, наявності інвалідності чи інших підстав перетинати кордон.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    У разі введення в Україні воєнного стану члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники, Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники, Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств, Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники, Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники, Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники, судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники, депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Вже неодноразово були випадки, коли жінкам забороняли перетинати кордон в разі виявлення інформації про те, що вони є депутатами місцевої ради. В ідеалі - потрібно скласти мандат, але так як це буде крайнє важко зробити, то потрібно надіятись, що інформація про Вашу матір відсутня в ДПСУ.

    Проте, остаточне Рішення про надання дозволу на перетинання державного кордону (відмову у перетинанні державного кордону) прийматиметься безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон України відповідно до вимог законодавства України.

    На пункті пропуску потрібно пояснити ситуацію, адже фактично Ваша мати вже не є депутатом.

    Ви можете звернутись на гарячу лінію ДПСУ - 1598 або подати письмове звернення щодо можливого існування стосовно матері тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон. https://dpsu.gov.ua/ua/Elektronne-zvernennya/

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №69 було заборонено перетин кордону всім депутатам місцевих рад, незалежно від їх військового обов’язку, зокрема жінкам, особам з інвалідністю, пенсіонерам.

    Указом Президента України від 23.01.2023 № 27 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2023 року «Про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану» введено в дію рішення РНБО про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану, згідно з яким Кабінету Міністрів України доручено внести зміни до Правил щодо перетину державного кордону посадовими особами державних органів, органів місцевого самоврядування, державних підприємств.

    Відповідно до пункту 2-14 Правил члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники, Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники, Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств, Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники, Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники, Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники, судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники, депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Прессекретар прикордонного відомства Андрій Демченко надав коментар стосовно внесених Урядом змін, на виконання рішення РНБО, введеним в дію Указом Президента України, до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою №57.

    Зміни передбачають, що виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих за відповідними органами працівників та інших категорій осіб, може здійснюватися виключно у службове відрядження.

    «Прикордонники як і раніше, так і зараз, керуються нормами законодавства, які регламентують перетин державного кордону України, в тому числі це і норми, які прописані в постанові Уряду № 57 про Правила перетину державного кордону громадянами України. І як відомо, після рішення Ради національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України вніс зміни до цієї Постанови, які передбачають, що урядовці, народні депутати та низка інших посадовців, а також прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати державний кордон України виключно з метою службового відрядження», - зазначив Андрій Демченко.

    Крім того, прессекретар Держприкордонслужби зауважив, що Уряд визначив керівникам відповідних організацій в триденний термін надати до Адміністрації Держприкордонслужби список тих осіб, яких стосуються зміни до Постанови.

    «Зазначимо, що ці особи перетинатимуть кордон тільки з метою службового відрядження, проте є відносно них і певний перелік винятків, а саме – у разі коли жінка або чоловік, який є одиноким батьком, можуть у виняткових випадках прослідувати до своїх дітей віком до 18 років (включно), які знаходяться за кордоном, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України, при цьому під час перетину кордону такі особи повинні мати з собою підтвердження того, з якою метою вони слідують», - додав Андрій Демченко.

    Також Урядом передбачено ще низку винятків із загального правила, а саме – коли такий виїзд здійснюється для лікування за кордоном, за наявності документів, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, та листа Міністра охорони здоров’я, а також на підставі окремого рішення Голови Державної прикордонної служби України, у разі якщо за кордоном помер один із членів сім’ї особи першого або другого ступеня споріднення.

    «Привілеїв не має. Зміни стосуються і жінок і чоловіків. Всі норми чітко прописані в змінах до Постанови №57 і прикордонники ними керуватимуться», - наголосив прессекретар Держприкордонслужби.

    Андрій Демченко також зазначив, що це питання не тільки контролю Держприкордонслужби і безпосередньо інспекторів на кордоні, це і особиста відповідальність посадових осіб, які підпадають під норми Постанови №57 та їх керівників.

    «Якщо раніше посадовцям дозволялося виїжджати і у відпустку, це не заборонялося нормами правил перетину державного кордону України, то тепер, і таку оцінку дав Президент України, якщо ти державний службовець, то маєш працювати на Державу, а не відпочивати. Тому зміни внесені для того, щоб посадовці мали можливість виїжджати за кордон виключно з метою службового відрядження для вирішення питань, які необхідні саме для Україні», - сказав прессекретар Андрій Демченко.

    ххх

    Чинний Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон) передбачає виключний перелік підстав для дострокового припинення повноважень місцевих рад. Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 78 Закону повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках:

    1) якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом;

    2) якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання;

    3) передбачених законами України "Про військово-цивільні адміністрації", "Про правовий режим воєнного стану".

    При цьому в умовах воєнного стану заборонено проведення будь-яких референдумів, у т.ч. й щодо припинення повноважень відповідних органів місцевого самоврядування.

    ФОРМАЛЬНО ВАША МАМА НЕ МАЄ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA