Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 02 жовтня 2024, питання №120452 340₴

Контракт на півроку закінчується, як забрати відпускні.

Потрібна порада моїй дитині.

Уклала контракт на роботу, з МакДональдс, з 25 березня 2024 року по 18 жовтня 2024 року (пiвроку).
Вчора повідомили, що контракт продовжувати не будуть (без пояснень, хоча була найкращим співробітником місяця) і працюватиме до 14 жовтня, потім можна не виходити.

Питання №1: Як уберегти себе від поганого запису у трудовому? (Директор франшизи, за відгуками неадекватний);
Питання №2: Як досягти відпускних? (У відпустку не ходила)

Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Питання №1: Як уберегти себе від поганого запису у трудовому? (Директор франшизи, за відгуками неадекватний);

    Роботодавець не має права писати нічого погано у зв'язку зі звільненням по закінченню контракту. Головне читати наказ про звільнення та що там написано.

    Після закінчення дії строкового трудового договору працівник підлягає звільненню на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору.

    Для звільнення працівника достатньо лише наказу роботодавця, заява від самого працівника не вимагається. Мінсоцполітики в листі від 31.01.2012 № 30/13/133-12 зазначає, що працівник свою волю на укладення строкового трудового договору вже виразив, коли писав заяву про прийняття на роботу за строковим трудовим договором. Одночасно він виразив і волю на припинення такого трудового договору по закінченні строку, на який він був укладений.

    Роботодавець повинен видати свій наказ про звільнення в останній день дії строкового договору. Важливо, щоб працівник був ознайомлений з наказом під підпис.

    Коли працівника будуть ознайомлювати з наказом про звільнення, то він обов'язково повинен звернути увагу за якою статтею КЗпП його звільняють. Якщо це не пункт 2 статті 36 КЗпП, то потрібно не підписувати такий Наказ і оскаржувати протиправні дії роботодавця.

    Можна звернутись зі скаргою до Держпраці, а разі крайньої необхідності - до суду.

    Питання №2: Як досягти відпускних? (У відпустку не ходила)

    Згідно зі ст. 47 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (ст. 116) та провести з ним розрахунок у строки, визначені ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 116 КЗпП). Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова зарплата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у т. ч. при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

    У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен у визначений ст. 116 КЗпП строк виплатити не оспорювану ним суму.

    Якщо роботодавець не виплачує відпускні - працівник може звернутись зі скаргою до Держпраці або до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ігоре!

    Вопрос №1: Как уберечь себя от плохой записи в трудовой? (директор франшизы, по отзывам неадекватный);

    Чому Ви вирішили, що у трудовій повинен бути поганий запис? Ваша донька уклала контракт на певний термін, той факт, що роботодавець вирішив не продовжувати останній зовсім не говорить про те, що запис буде поганий. Тим паче, що Ваша донька була кращим працівником. Тож про який поганий запис може йти мова?

    Строковий трудовий договір — це один з видів трудових договорів який, на відміну від безстрокового, укладається на певний визначений строк.

    Строковий трудовий договір укладається лише у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчо.

    Законом встановлено особливості припинення трудових відносин після закінчення строку трудового договору:

    • підставою звільнення є п. 2 ст. 36 КЗпП;
    • звільнення здійснюється за наказом власника, при цьому заява працівника не потрібна;
    • днем звільнення є останній день роботи, що визначається відповідно до умов строкового трудового договору — як визначатиметься день звільнення, залежить від того, яким чином визначено строк трудового договору. У трудовому договорі (наказі про прийняття на роботу) може бути вказано, що його укладено строком, скажімо, на три місяці. Тоді останній день роботи визначається за правилами обчислення строків: якщо працівника було прийнято з 20 жовтня, то останнім днем його роботи, тобто датою звільнення, має бути 19 січня. Якщо такий працівник був допущений до роботи 20 січня, то, відповідно до частини першої ст. 391 КЗпП України, трудовий договір вважається продовженим на невизначений строк. Якщо ж у трудовому договорі передбачено, що його укладено на термін, скажімо, до 30 грудня 2005 року, день 30 грудня і буде останнім днем роботи. Також строк дії трудового договору можна визначати вказівкою на певну подію, що має статися. У цьому разі останнім днем роботи вважатиметься день настання такої події;
    • оскільки встановлення трудових відносин на визначений строк вважається таким, що здійснюється за погодженням сторін трудового договору, немає потреби попереджати працівника про наступне звільнення;
    • звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (до шести, якщо дитина за медичним висновком потребує домашнього догляду), одиноких матерів, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда, допускається тільки з обов’язковим працевлаштуванням.
    Вопрос №2: Как добиться отпускных? (в отпуск не ходила)

    КЗпП України для сезонних та тимчасових працівників передбачені такі ж трудові права та гарантії, як і для постійних робітників. Відповідно до статті 6 Закону сезонним працівникам, а також тимчасовим працівникам відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджується Кабінетом Міністрів України.

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про відпустки” , у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Отже, якщо Вашій донці буде відмовлено у виплаті грошової компенсації за невикорастані дні щорічної основної відпустки, вона має право звернутись до Держпраці зі скаргою, а у разі неможливості вирішити питання у такий спосіб - за захистом своїх прав до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України