Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 08 жовтня 2024, питання №120744 650₴

Проблема с Овердрафт ПУМБ (Нужен человек который территориально в Днепре)

2 года назад была история с банком пумб. Мне прислали деньги на их евро карту. Я их вывел. И спустя пару дней они заблокировали все карты и начал присылать уведомления о том что на карте отрицательный баланс якобы за ошибки в курсах валют случился овердрафт. Хоть карта и дебетовая (кредитки не было и договор про овердрафт не заключался) Тогда на их желания и хотелки забил и банком их не пользовался.
Сейчас же спустя 2 года увидел в "ДИЕ" что у меня суд на 22 октября.
Узнав что долг по карте 800 евро решил погасить и закрыть карту до суда что бы не получить арест на авто и прочих хлопот.

После того как оплатили на кассе всю сумму названую оператором карту, так и не закрыли. А сегодня говорят что насчитали процентов уже больше 1000 евро сверху и карту закрыть естественно не могут. Доступ к приложению не дают и за что проценты и как считались не понятно.

Нужен человек который территориально в Днепре и сможет работать на результат, писать им письма и сопровождать в суде. Мало того что в целом этот овердрафт не понятно на каких основаниях осуществили. Так еще и хотят стянуть эти неадекватные проценты.

Изначально я так понимаю нужно написать им запрос о том на каких основаниях они требуют эти деньги и проценты и явиться со мной 22 октября на суд.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    Мова йде не про малагасійський аріарі? Дуже багато відповідних справ за 2022 рік і не тільки за позовами від АТ "ПУМБ". Свого часу стався збій у багатьох банківських установах внаслідок помилки в Програмі ІТМ.

    Одне із судових рішень з цього приводу № 206/4804/23:

    "Помилка в розрахунках була обумовлена тим, що в програмному компоненті Integrated Transaction Management версії 4.5, який є частиною програмного забезпечення процесингового центру AT «ПУМБ», було неправильно визначено «параметр експоненти», який визначає кількість цифр у кінці суми переказу, який підлягає зарахуванню отримувачу, мають бути відокремлені комою. У «параметрі експоненти» замість значення «2» було вказано значення «0», що призвело до того, що програмне забезпечення ІТМ не ставило кому перед двома останніми цифрами суми транзакції для позначення останніх двох цифр як сантими".

    Необхідність відокремлення двох останніх цифр суми транзакції комою від решти суми валютної транзакції MGA позивачем пояснюється тим, що мінімальною одиницею MGA є один сантим, що становить одну соту (1/100) валюти малагасійський аріарі (MGA). Якби програмні компоненти, що визначають «параметр експоненти», були реалізовані належним чином, останні дві цифри були б позначені як сантими, в результаті чого на рахунки отримувачів були б зараховані коректні суми транзакцій. Натомість, до моменту виявлення та усунення проблеми, на рахунки отримувачів були зараховані суми, що в сто разів перевищували фактичні суми, які мали б бути зараховані.

    Наявність вищевказаної помилки в Програмі ІТМ, що використовується AT «ПУМБ» для управління транзакціями за платіжними картками, яка належить компанії Euronet USA, LLC та підтримується нею, підтверджується листом компанії Euronet.

    Таким чином, внаслідок помилки в Програмі ІТМ, яка полягала у неправильно визначеному «параметрі експоненти», за одним переказом, що був зарахований на рахунок відповідача, за базу розрахунку при його конвертації у валюту рахунку (долар США) було використано загальну суму у валюті малагасійський аріарі, збільшену в 100 разів.

    При цьому, проведення конвертацій валют за переказами з-за кордону відбувалось виключно за курсами, встановленими МПС Visa, що направлялися банку, на встановлення яких банк не впливав.

    Крім того, згідно з інформацією, наведеною МПС Visa у своєму листі-відповіді від 02 лютого 2023 року на лист - запит АТ «ПУМБ» щодо реквізитів платіжних операцій з переказу коштів з використанням платіжних інструментів (платіжних карток) Visa International у валюті малагасійський аріарі (MGA), що були виконані з конвертацією у валюту розрахунку з МПС Visa International (USD).

    Наведені дані, отримані від МПС Visa, достеменно підтверджують, що один переказ з використанням реквізитів платіжної картки відповідача № НОМЕР_2 ініційовані платником 21 вересня 2022 року о 4:19:02 на загальну суму 412431,9 MGA, а не на загальну суму 41243185,00 MGA, що є помилковою. Використання помилкових розмірів по переказу на загальну суму 41243185,00 MGA при розрахунку суми до зарахування на рахунок отримувача (відповідача) підтверджується випискою по рахунку.

    Таким чином від МПС Visa AT «ПУМБ» за вказаним переказом було отримано лише 99,92 доларів США, що значно менше загальної суми 9992,23 доларів США, яка зарахована на рахунок відповідача внаслідок рахункової помилки".

    Всі рішення судів по даним справам на користь банківських установ. Тобто відстояти 800 євро Вам не вдасться. Що стосується процентів, то з цим питанням потрібно розбиратись. Наприклад у Приват Банку проценти від суми неповернутого в строк несанкціонованого овердрафту становлять 81,6 % річних від суми простроченої заборгованості. Потрібно дивитись Ваш договір із АТ ПУМБ, в останньому повинні бути викладені всі умови щодо процентної ставки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Богдан Клієнт 8 днів тому

      Да. Это история именно про малагасийский ариари. То что 800 евро отстоять не выйдет я уже понял. Вот и решили закрыть вопрос дабы не получить арест на всё имущество.

      Но вот проценты списывать с дебетовой карты без оформления овердрафта это не нормально. Овердрафт это отдельная услуга на которую нужно заключать договор. Да и сумма овердрафта не резиновая а должны быть ограничения с их стороны. А у меня с ними не было кредитных карт даже. Исключительно дебетовые. Даже в самом отделении пумба оператор сказала что не поймет за что проценты если карта дебетовая.

      Вот интересно если я погасил долг который они требуют (ведь через суд они требуют именно эти 800 евро без процентов) чем закончится суд и стоит ли туда приходить вовсе?

      И второй вопрос есть ли у них успешные судебные дела именно за стягивание этих процентов по овердрафту. Все дела что видел это суммы без доп. процентов. И почему же они тогда через суд не снимают сразу сумму с процентами которые нарисовали, а именно ту сумму которая была 2 года назад на отрицательном балансе.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Богдане!

        Вот интересно если я погасил долг который они требуют (ведь через суд они требуют именно эти 800 евро без процентов) чем закончится суд и стоит ли туда приходить вовсе?

        Вам однозначно потрібно повідомити суд про те, що Ви сплатили борг. В іншому випадку суд, як і зазвичай, винесе рішення про стягнення з Вас боргу. Тобто, банк самостійно робити нічого не буде, так само, як і суд.

        Щодо процентів, то як я і зазначив, мова йде про технічний овердрафт. Тому потрібно розбиратись із банком та дивитись умови договору.

        Справ щодо стягування відсотків за овердрафт я не бачив, так само, як і не бачив справ щодо стягування заборгованості разом із відсотками. У судових рішеннях мова йде лише про суму помилково зарахованих коштів та судовий збір.

        Тому, з приводу відсотків потрібно звертатись за роз'ясненнями із відповідною заявою до АТ ПУМБ.

        • Богдан Клієнт 8 днів тому

          В суде нужно непосредственно 22 числа в назначенное время прийти на суд и предоставить квитанцию об оплате? Или же можно сделать это заранее?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Можете написати до суду клопотання із зазначенням того, що Ви сплатили борг.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Тут важливо розібратись, на підставі чого і за рахунок яких дій виникла така заборгованість. Блокування картки не означає блокування рахунку. Можливо щодо Вашого рахунку були вчинені шахрайські дії, а тому без подання заяви про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів справу не вирішити.

    Я б загалом порадив би зробити наступне:

    1. Дійсно відвідати відділення банку та встановити підстави та причини виникнення такої заборгованості.

    2. По мірі отримання нової інформації або звертатись до поліції, або на гарячу лінію банку.

    ТРЕБА МАТИ ПОВНУ ІНФОРМАЦІЮ ЩОДО ЗАБОРГОВАНОСТІ: ПІДСТАВА, ДАТА, ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ І ТАК ДАЛІ. БЕЗ ВІДВІДАННЯ ВІДДІЛЕННЯ ЦЕ БУДЕ СКЛАДНО ВСТАНОВИТИ.

    Вам потрібно формувати доказову базу.

    Раджу зробити такий алгоритм дій:

    1. Подання письмового запиту до Банку із вимогою обгрунтування їх дій.

    2. Звернення на гарячу лінію.

    3 Звернення до суду (крайній випадок).

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, потрібно ознайомитися з матеріалами справи, бо так важко сказати на підставі чого виник овердрафт, яка сума відсотків у зв'якуз з тим була нарахована. Більш того, після ознайомлення потрібно було б написати відзив на позовну заяву, щоб викласти свої заперечення проти доводів викладених в позовній заяві. Враховуючи суму заборгованості справа була скоріш за все призначена до слухання в спрощеному провадженні, а тому потрібно діяти як найшвидше. Також Вам мали б направляти на адресу Вашого місця проживання копію позовної заяви з додатками. Враховуючи дану ситуацію скажу, що все нетак погано, оскільки враховуючи знову таки ж завантаженість судів, можна подати клопотання про витребування в ПУМБ доказів, і тим самим затягнути розгляд справи, що в свою чергу значить, що поки справа не буде розглянута в суді, то не буде ніяких арештів на рахунки та майно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України