Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 жовтня 2024, питання №120799 500₴

Консультация по делу о дорожно-транспортном происшествии

Здравствуйте,

Мой отец, пенсионного возраста, работал водителем на гос предприятии.
Недавно на служебном автомобиле у него отказали тормоза, в результате чего он врезался в фонарный столб. Пострадавших нет.
Ему назначен суд.

Вопросы:

1) Какие последствия могут быть применены к нему в данной ситуации?
2) Стоит ли нанимать адвоката для защиты его интересов?
3) Какие обвинения и санкции могут быть предъявлены?

Буду признателен за консультацию и рекомендации.

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. СУД БУДЕ ВИРІШУВАТИ ЧИ ВИНЕН ВАШ БАТЬКО В ДТП, А ЯКЩО ТАК, ТО БУДЕ ВИРІШЕНО ПИТАННЯ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ЙОГО ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    2. Я РАХУЮ, ЩО ВАШОМУ БАТЬКОВІ ПОТРІБНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА, ТОМУ ЩО, ЯКЩО ВІН БУДЕ ВИЗНАНИЙ ВИННИМ, ЙОМУ НЕОБХІДНО БУДЕ КОМПЕНСУВАТИ ЗБИТКІ ЗАВДАНІ ПІДПРИЄМСТВУ.

    ТРЕБА ДОВОДИТИ, ЩО ДТП СТАЛОСЯ НЕ З ВИНИ ВАШОГО БАТЬКАЮ А З ВИНИ ПІДЕРИЖМСТВА (НЕНАЛЕЖНЕ ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ АВТО).

    За збиток, заподіяний підприємству під час виконання трудових обов'язків, працівники (крім посадових осіб), з вини яких його заподіяно, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямого дійсного збитку, але не більше ніж їхній середній місячний заробіток. Матеріальну відповідальність понад середній місячний заробіток допускають лише у випадках, визначених у законодавстві (ст. 132 КЗпП).

    Ситуації, у яких працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі збитку, заподіяного з їхньої вини підприємству, перелічено в ст. 134 КЗпП. Зокрема, це можливо, якщо:

    – між працівником і підприємством згідно зі ст. 1351 КЗпП укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілісності майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей (з водієм зазвичай такий договір не укладають, оскільки цю посаду не внесено в Перелік № 447/24);

    – збиток нанесено діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;

    – збиток нанесено працівником, який був у нетверезому стані;

    – збиток нанесено не під час виконання трудових обов'язків.

    Якщо підприємство має право стягнути з водія збиток у повному обсязі, який перевищує розмір його середньомісячного заробітку, йому доведеться звертатися з позовом до суду за місцем проживання водія (ст. 136 КЗпП). Строк позовної давності для подання такого позову становить 1 рік від дня виявлення заподіяного збитку (ст. 233 КЗпП).

    Збиток у розмірі, який не перевищує середнього місячного заробітку працівника, роботодавець має право стягнути самостійно. Для цього необхідно видати відповідне розпорядження (наказ) не пізніше ніж через два тижні від дня виявлення заподіяного працівником збитку, про що його треба повідомити. На підставі такого наказу через 7 днів після його видання й підписання працівником можна здійснювати утримання із заробітної плати (ст. 136 КЗоТ).

    Однак під час кожної виплати заробітної плати загальний розмір усіх утримань не може перевищувати 20 %, а в разі відрахування за декількома виконавчими документами – 50 % зарплати (ст. 128 КЗоТ).

    3. ПРИТЯГНЕННЯ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕМОЖЛИВО.

    МОЖЛИВО ПРИТЯГНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    1) Какие последствия могут быть применены к нему в данной ситуации?

    За якою статтею батька притягають до відповідальності? 124 КУпАП?

    Щодо наслідків, то мова йде про останні із боку роботодавця за пошкоджене службове авто чи за інші наслідки у зв'язку із судовим розглядом справи та притягненням до адмінистративної відповідальності?

    2) Стоит ли нанимать адвоката для защиты его интересов?

    Хто був відповідальний за технічний стан авто? Якщо підприємство, то притянення Вашого батька до відповідальності неправомірне.

    Роботодавець заявляв вимоги до батька щодо відшкодування збитків?

    За збиток, заподіяний підприємству під час виконання трудових обов'язків, працівники (крім посадових осіб), з вини яких його заподіяно, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямого дійсного збитку, але не більше ніж їхній середній місячний заробіток. Матеріальну відповідальність понад середній місячний заробіток допускають лише у випадках, визначених у законодавстві(ст. 132 КЗпП).

    Ситуації, у яких працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі збитку, заподіяного з їхньої вини підприємству, перелічено в ст. 134 КЗпП. Зокрема, це можливо, якщо:

    • між працівником і підприємством згідно зі ст. 1351 КЗпП укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілісності майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей;
    • збиток нанесено діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;
    • збиток нанесено працівником, який був у нетверезому стані;
    • збиток нанесено не під час виконання трудових обов'язків.
    3) Какие обвинения и санкции могут быть предъявлены?

    Якщо мова йде про статтю 124 КУпАП, то батька очікує штраф на суму 850 грн або ж позбавлення права керування ТЗ на строк від шести місяців до одного року:

    Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

    Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1) Какие последствия могут быть применены к нему в данной ситуации?

    Скоріш за все батька притягнуть до адміністративної відповідал ності за статтею 124 КУпАП - Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    Питання, пов'язані з відшкодуванням збитку в разі ДТП, регламентує Закон № 1961. Згідно з п. 21.3 ст. 21 Закону № 1961 під час використання транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов'язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). На території України заборонено експлуатацію транспортного засобу без поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, що діє на території України (п. 21.1 ст. 21 Закону № 1961).

    Отже, водій будь-якого автомобіля, у тому числі й службового, повинен мати поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, за яким більшу частину збитку постраждалій особі відшкодовує страховик.

    У випадках, визначених у п. 38.1 ст. 38 Закону № 1961, після виплати страхового відшкодування страхова компанія має право подати регресний позов до страхувальника або водія транспортного засобу, що спровокував ДТП. Зокрема, це право є в ситуації, коли ДТП визначено в установленому порядку безпосереднім наслідком невідповідності технічного стану та обладнання транспортного засобу вимогам Правил дорожнього руху (пп. "г" пп. 38.1.1 ст. 38 Закону № 1961).

    2) Стоит ли нанимать адвоката для защиты его интересов?

    В майбутньому від батька можуть вимагати відшкодування збитків за пошкоджене авто, тому було б не зайвим залучити адвоката.

    Ознайомтесь з корисним матеріалом за посиланням https://ips.ligazakon.net/document/BZ011020?an=0

    3) Какие обвинения и санкции могут быть предъявлены?

    Зайдіть на сайт судової влади https://court.gov.ua/fair/, введіть ПІП Вашого батька та дізнайтесь номер справи. Скоріш за все батька лише притягнуть до адміністративної відповідальності (850 грн або позбавлення право керування авто).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    1) Какие последствия могут быть применены к нему в данной ситуации?

    По-перше, як я розумію, факт ДТП вже трапився. У зв'язку з цим питання до Вас: чи викликалася на місце поліція? Чи було складено протокол за статтею 124 КУпАП?

    По-друге, роботодавець для фіксації даної події має скласти відповідний Акт, для чого має створити комісію. Чи відбувалися вже такі дії?

    По-третє, хтось з'ясовує причини такої події, які зокрема полягають у відмові гальм? Чи передався ТЗ на експертизу?

    2) Стоит ли нанимать адвоката для защиты его интересов?

    На мій погляд - ТАК. Можливо не прямо зараз, але в найближчій перспективі скоріше за все доведеться. Не виключаю того, що роботодавець спробує все звалити на працівника.

    3) Какие обвинения и санкции могут быть предъявлены?

    Обвинувачень точно ніяких, тому що склад злочину тут відсутній. Все залежить від протоколу, чи він складався. Зі сторони роботодавця може бути майнова вимога про сплату відшкодування. Але зі всім потрібно розбиратися по порядку.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    Згідно з ст. 273 КУпАП, експерт призначається органом, в провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, у разі коли виникає потреба в спеціальних знаннях.

    Для з'ясування питань щодо технічного стану автоу, наявності у водія можливості виявити технічні несправності автомобіля та можливості запобігти ДТП можете клопотати про призначення по справі судово-автотехнічної експертизи.

    Якщо за наслідками експертизи буде підтверджений факт технічної несправності в роботі гальмівної системи, не можливості водієм самостійно виявити технічні несправності в роботі гальмівної системи чи відсутності технічної можливості запобігти ДТП - можливе виправдальне рішення суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України