Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 20 жовтня 2024, питання №121478 800₴

Подача до суду про невидачту документа від ДП документ

Доброго дня.

Уже більше як пів року ДП документ не видає закордонний паспот. Друзі та коллеги уже подавали схожі заяви тож їм паспорти видали.


Написав заяву подібного характеру

Зміст наступний я ФІО такого-то числа подався на такий-то паспорт. Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 10 червня 2022 р. № 678 строк доставки документів в ДП Документ повинен не перевищувати 3-х місяців. Подавався такого-то числа і року, такого числа і року спливає строк доставки( 3 місяці). Прошу надати відповідь на підставі чого затримується доставка моїх документів, чітко посилаючись на Закони та нормативно правові Акти України! Прошу провести службове розслідування, встановити винних осіб в порушенні норм чинного законодавства, винних осіб притягнути до відповідальності відповідно до Законів України!Відповідь прошу надати на електронну адресу:….

Надіслав на пошту hotline@dmsu.gov.ua

Яким чином я ще можу витребувати свої документи у Польщі окрім заяви до dmsu.gov.ua Державної Міграційної Служби?

Тільки спираючись на постанову Кабінету Міністрів від 10 червня 2022 р. № 678 та подати заяву до суду на ДП документ?

Порадьте будь-ласка які можуть бути мої дії далі?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Яким чином я ще можу витребувати свої документи у Польщі окрім заяви до dmsu.gov.ua Державної Міграційної Служби?

    Перш за все, треба дізнатися, яка причина неоформлення паспорту з боку ДП "Документ" або міграційної служби.

    Для того треба було б подати два письмових запити: один до підприємства, а другий до ДМСУ (частково Ви вже це зробили) та дочекатись пісьмових відповідей. Для прискорення цієї процедури звернутись до правника в Україні, який за Вашим дорученням зробив би адвокатський запит з приводу порушення строків ДП "Документ" або ДМСУ. Після того, можна буде обрати правильний алгоритм дій щодо оскарження бездіяльності ДП "Документ" або ДМСУ. Для порівняння зауважу:

    для відповіді Вам Закон України "Про звернення громадян" передбачає строк 30 днів, а у разі ускладнень - 45 днів;

    для відповіді адвокату Закон України "Про адвокатуру" передбачає термін відповіді не більше 5 днів з моменту отримання запиту.

    Варіанти можуть бути різними в залежності від змісту та характеру відповідей. Наприклад, подання скарги до вищих органів влади, яким підпорядковані згадані установи, звернення до суду тощо.

    Тільки спираючись на постанову Кабінету Міністрів від 10 червня 2022 р. № 678 та подати заяву до суду на ДП документ?

    Очевидно позовна заява до суду з одним тільки відповідачем ДП "Документ" мало що дасть. Бо насправді таким відповідчачем може бути Державна міграційна служба. Знову ж таки, треба чітко розуміти, які саме причини порушення строків виготовлення паспорту.

    Порадьте будь-ласка які можуть бути мої дії далі?

    Мені здається, що на це питання я Вам вже коротко відповів. Для більш повної та предметної відповіді треба було б мати більше інформації щодо обставин звернення Вами до ДП "Документ" для отримання паспорту, наприклад:

    Чи подали Ви всі необхідні документи?

    Чи були вони Вами правильно оформлені?

    Як пояснюють несвоєчасну видачу паспорту менеджери ДП "Документ" тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    У держпідприємстві «Документ» Державної міграційної служби станом на середину жовтня не видали вже виготовлені закордонні паспорти громадянам, які звернулися з відповідними пакетами документів на початку весни.

    Відповідно до положень статті 25 Конституції України держава гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами. При цьому однією з основних проблем, з якими стикаються громадяни України за кордоном, є оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (деякі громадяни переміщувались за кордон з населених пунктів, де велися бойові дії, і окремі їхні документи в багатьох випадках були втрачені, пошкоджені або знищені; у деяких громадян закінчується термін дії паспортних документів, в інших - діти досягли відповідного віку, з якого необхідно оформлювати паспорт тощо).

    У квітні 2024 року перед прийняттям закону про посилення мобілізації було призупинено видачу закордонних паспортів громадянам України, які звернулися до закордонних філій держпідприємства «Документ» Державної міграційної служби. З проблемою стикнулися не лише чоловіки, але й жінки з дітьми. Після прийняття змін до законодавства ДП «Документ» заявило, що відновило видачу за кордоном готових паспортів.

    Втім, як повідомили «Судово-юридичній газеті» читачі, на практиці ДП «Документ» станом на 16 жовтня затягує більш, ніж на півроку, з доставкою і видачею через відповідні центри за кордоном вже готових паспортів – причому громадянам, які виїхали з України на законних підставах, зокрема пенсіонерам, які подали заявки наприкінці березня-початку квітня.

    Так, за заявами, поданими ще на початку весни 2024 року, вже готові паспорти просто не доставляються до центрів видачі за кордоном.

    Разом з тим, Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг громадянам України», у тому числі за кордоном №3709-IX, який набув чинності 19 серпня 2024 року, передбачає, що у разі оформлення заяви-анкети паспортним сервісом ДП «Документ», розміщеним за кордоном, паспорт громадянина України видається особі у строк, що не може перевищувати трьох місяців.

    Як вказували автори відповідного закону, його метою є зокрема «скорочення строків надання адміністративних послуг», адже на теперішній час тільки в країнах ЄС статус тимчасового захисту мають близько 4 млн українців.

    Аналогічну норму про присічний строк у 3 місяці для видачі закордонного паспорту містив і Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання адміністративних послуг громадянам України у сфері міграції за межами України, затверджений постановою КМУ від 4 червня 2024 р. № 648, який діяв до цього.

    Вочевидь, за порушення відповідних правил та строків видачі готових паспортів в подальшому посадові особи ДП «Документ» і ДМС будуть нести відповідальність. Адже, по суті, своїми діями вони порушують права громадян, гарантовані Конституцією, у тому числі осіб, які на законних підставах виїхали за кордон, та через це є заблокованими у будь-яких діях.

    Також очевидно, що у таких обставинах досить важко говорити про стимули повернення громадян назад до України, коли держоргани демонструють явну зневагу та ігнорують закон.

    Таким чином, держпідприємство Державної міграційної служби в особі його керівництва здійснює незаконне обмеження прав і свобод громадян України. Як стало відомо нашому виданню, з приводу таких дій вже подані відповідні заяви про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів.

    Відповідно до закону про адміністративні послуги шкода, заподіяна фізичним або юридичним особам посадовими особами, уповноваженими відповідно до закону надавати адміністративні послуги, адміністраторами внаслідок їх неправомірних діянь, відшкодовується у встановленому законом порядку.

    Цей закон передбачає і те, що держава, відшкодувавши шкоду, заподіяну посадовою особою, уповноваженою відповідно до закону надавати адміністративні послуги, чи адміністратором внаслідок дій чи бездіяльності, мають право зворотної вимоги до винної особи згідно із законом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ "

    Стаття 19. Відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг

    1. Посадові особи, уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги, адміністратори несуть дисциплінарну, цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законом, за порушення вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг.

    2. Дії або бездіяльність посадових осіб, уповноважених відповідно до закону надавати адміністративні послуги, адміністраторів можуть бути оскаржені в порядку адміністративного оскарження та/або до суду в порядку, встановленому законом.

    3. Шкода, заподіяна фізичним або юридичним особам посадовими особами, уповноваженими відповідно до закону надавати адміністративні послуги, адміністраторами внаслідок їх неправомірних діянь, відшкодовується у встановленому законом порядку.

    4. Держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, відшкодувавши шкоду, заподіяну посадовою особою, уповноваженою відповідно до закону надавати адміністративні послуги, чи адміністратором внаслідок незаконно прийнятих ними рішень, дій чи бездіяльності, мають право зворотної вимоги до винної особи згідно із законом.

    РАДЖУ:

    1. СКАРЖТИСЯ УПОВНОВАЖЕНОМУ З ПРАВ ЛЮДИНИ

    https://ombudsman.gov.ua/

    2. ЗВЕРНІТЬСЯ В ПОЛІЦІЮ ІЗ ЗАЯВУ ПРО ЗЛОЧИН

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    Стаття 367. Службова недбалість

    1. Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, -

    карається штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

    3. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, якщо воно спричинило загибель людини, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

    {Стаття 367 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1508-VI від 11.06.2009 , № 2808-VI від 21.12.2010 ; в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2617-VIII від 22.11.2018 , № 3442-IX від 08.11.2023 }

    3. ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО СУДУ ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, пане АНДРІЙ! А Ви точно знаєте, що Вам паспорт не видають? Смс-повідомлення не отримували? Багатьом паспорти видають. Щоправда з військово-обліковими документами.

    Минуло майже пів року з часу, коли державне підприємство «Документ» призупинило видачу паспортів військовозобов’язаним чоловікам за кордоном. У відомстві це пояснювали «технічними несправностями». На тому тижні оформлені документи врешті почали видавати. Однак поки лише у «тестовому режимі» і за умови наявності у заявників військово-облікових документів.

    Офіційно про усунення «технічних несправностей» і відновлення видачі документів за умови, що заявник оновив дані, наприклад, у застосунку «Резерв+», у ДП «Документ» не повідомляли. Однак отримати нові документи справді можна. Про це свідчать численні листи із практично ідентичним формулюванням, які отримують ті, хто очікує на документи в Чехії.

    «Наразі видача готових документів здійснюється в тестовому режимі всім категоріям чоловіків за наявності електронного військово-облікового документа (qr-кода з «Резерв+»)», – йдеться у листах, які чеська філія ДП «Документ» почала надсилати заявникам, які від 23 квітня очікують на отримання паспортів.

    Відновили видачу паспортів і в Польщі.

    Детальніше про це у статті сайту "Радіо Свобода" за посиланням

    https://www.radiosvoboda.org/a/ty-iak-dp-dokument-...

    Українці, які перебувають за кордоном, мають оновити свої дані протягом 60 днів з моменту ухвалення закону – до 16 липня. Для цього їм треба повідомити ТЦК свої актуальні особисті дані – адресу проживання, місце роботи, номер телефону, адресу електронної пошти тощо.

    Ви були зобов"язані оновити дані до 16 липня 2024 року, якщо перебуваєте на обліку.

    Для цього за кордоном ДВА шляхи.

    - Електронною поштою

    - Через застосунок для смартфонів та інших платформ (планшетних комп"ютерів) на базі Android або Apple.

    Як користуватись:
    1. Завантажте мобільний застосунок Резерв+ з App Store або Google Play
    2. Відкрийте застосунок та увійдіть у свій акаунт через Bank ID
    3. Після входу ви зможете оновити свої дані та переглянути інформацію про свій статус.

    Застосунок "Резерв+" сумісний з операційними системами Android версії 7 та вище та iOS 13 та вище. Попередні версії операційних систем не підтримуються.

    https://reserveplus.mod.gov.ua/

    https://apps.apple.com/ua/app/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D...

    https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.g...

    Якщо на обліку не перебуваєте - обов"язку оновлення даних не виникло, однак - виникло порушення правил військового обліку, за що Вас може бути оштрафовано на 17 тисяч гривень. При цьому, поки не оплатите штраф - в Резерв+ може висіти статус "Порушення законодавства про мобілізацію та військовий облік". З цим статусом паспорт теж ніхто Вам не видасть.

    Другий варіант краще, бо тоді штраф у разі його формування - можна оскаржити. Якщо дані не оновили, то шансів небагато. Треба буде доводити, що держава могла дізнатися про Ваші дані через Реєстри, доступ до яких їм забезпечує закон.

    Відповідно до пудпункту 1 пункту 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    У разі оновлення даних через електронну пошту - раджу підписати документи кваліфікованим електронним підписом. Кожний ТЦК та СП має офіційну електронну пошту (принаймні, обласні ТЦК точно мають). У листі вказати обов'язкові реквізити - кому він адресований (відповідний ТЦК), від кого (Ваше П.І.Б., дата народження, податковий код, місце реєстрації), суть звернення (уточнення даних), прохання надати відповідь, дата.

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
    • у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    ОТЖЕ, Ви могли уточнити свої дані на вказаним шляхом. Чи стане ТЦК слухати підстави для того, щоб це не робити - не знаю.

    В будь-якому разі без встановлення Резерв+ Вам не вдасться оформити консульські послуги, бо Вам банально їх не нададуть без інформації, що в ТЦК немає до Вас претензій з Резерв+ у формі електронного ВОД.

    Ідентифікація в Резерв+ іде через Банк-ІД. Якщо у Вас немає Банк-ІД, то можна відкрити банківський рахунок дистанційно. Найпростіша система дистанційного відкриття рахунку у Монобанк.

    Якщо дані про Вас в ТЦК відсутні, не внесені або Ви не перебуваєте на обліку - це вже можна намагатися вирішувати дистанційно.

    Принаймні моїм клієнтам на їх електронні повідомлення відповідали належним чином.

    Генеральне консульство України у Мюнхені надає наступну інформацію з приводу найпоширеніших питання оновлення даних.

    https://munich.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/poshi...

    Сенсу в суд подавати не бачу. Це політичне рішення влади. А судді адміністративних судів у нас на жаль маріонеточні і проти влади в своїх рішеннях не йдуть.

    Щасти Вам !

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви взагалі не отримували повідомлень від ДП "Документ?

    1. Закордонний паспорт видається при наявності військово-обліковиого документу ( можна гадати е-ВОД з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...)

    Згідно пункту 12 постанови КМУ 932 . Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які звернулися до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон з 25 квітня 2024 р. до набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, можуть отримати у такому відокремленому підрозділі оформлені документи у разі пред’явлення військово-облікового документа.

    У разі отримання з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про недійсність пред’явленого військово-облікового документа отримання такими особами паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. У такому разі пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

    2. Перевірте стан оформлення документів за посиланням https://pasport.org.ua/solutions/checkerабо https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html
    3. Згідно пункту 11 постанови КМУ 678. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідка оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    У разі необхідності проведення додаткових перевірок для ідентифікації особи, зокрема проведення процедури встановлення особи, строк розгляду такої заяви-анкети продовжується до двох місяців, про що територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС повідомляє відокремленому підрозділу з метою подальшого інформування заявника засобами телефонного, електронного або поштового зв’язку.

    Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі НЕ здійснюється.

    Вимоги абзацу четвертого цього пункту не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються положення пунктів 2-1-2-3, 2-7 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; Офіційний вісник України, 2010 р., № 65, ст. 2239).

    Обставини, зазначені в абзаці п’ятому цього пункту, підтверджуються документами, оформленими в установленому законодавством порядку.

    Відокремлений підрозділ інформує заявника засобами телефонного, електронного або поштового зв’язку про оформлений на його ім’я паспорт громадянина України/паспорт громадянина України для виїзду за кордон і необхідність прибуття до територіального органу/територіального підрозділу ДМС на території України для його/їх отримання.

    Тобто, згідно постанови КМУ 678 за кордоном чоловіки 18-60 років зможуть отримати закордонний паспорт лише в тому випадку, якщо у них буде наявний військово-обліковий документ та вони перетинали кордон за пунктами 2-1-2-3, 2-7 Правил.

    4. Порадьте будь-ласка які можуть бути мої дії далі?

    1. Зверніться особисто до відокремленого підрозділу ДП "Документ" та дізнайтесь безпосередньо в них інформацію щодо готовності Вашого паспорта.

    2. Можете направити адвокатський запит до ДП "Документ"

    3. Подавайте скаргу та/або адвокатський запит до ДМС

    4. Подавайте позовну заяву до суду. Вже є ухвали про відкриття судових справ:

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    100%

    Вітаю!

    Ситуація з затримкою видачі закордонних паспортів у ДП «Документ» дійсно викликає багато проблем, особливо для українців за кордоном. Хочусказати, що Ви вже зробили перший крок, звернувшись до Державної міграційної служби з офіційною заявою. Давайте спробуємо розглянути наступні кроки, які ви можете здійснити для витребування свого закордонного паспорта в Польщі.

    Звернення до консульства України в Польщі

    Якщо ви перебуваєте у Польщі, ви можете звернутися до українського консульства чи посольства з письмовою заявою щодо вашої ситуації. Консульство має можливість надавати правову допомогу громадянам України за кордоном і може сприяти в пришвидшенні отримання закордонного паспорта. Також консульство може допомогти оформити тимчасові документи для подорожей у разі крайньої потреби.

    2. Звернення до Державної міграційної служби через інші канали

    Окрім електронної пошти (hotline@dmsu.gov.ua), спробуйте також:

    Зателефонувати на гарячу лінію ДМС і проконсультуватися щодо статусу вашого паспорта.

    Зареєструвати звернення через сайт https://dmsu.gov.ua/services/zvernennya.html, де можна перевірити статус заявки онлайн.

    Звернутися через Урядовий контактний центр за номером телефону 1545, та можна подати скаргу на дії ДП «Документ».

    Подання скарги до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, якщо затримка видачі паспорта є тривалою, і ви вважаєте, що це порушує ваші права ви можете звернутися. Він має повноваження реагувати на порушення прав громадян, зокрема на бюрократичні затримки з боку державних установ. Заяву можна подати онлайн або поштою.

    Звернення до суду на ДП «Документ» може бути доцільним, якщо всі інші дії не принесли результатів. Ось ключові моменти щодо подачі позову:

    Посилайтесь на постанову КМУ від 10 червня 2022 р. № 678, яка регулює строки видачі паспортів, і факт порушення цих строків з боку ДП «Документ». Ви можете вимагати в суді зобов'язати ДП «Документ» видати вам закордонний паспорт у найкоротший термін, а також, можливо, вимагати відшкодування моральної шкоди за невиконання державним підприємством своїх зобов'язань. Позов подається за місцем знаходження відповідача або за вашим місцем проживання.

    Звернення до інших компетентних органів, якщо ви в Польщі, ви також можете звернутися до польських адвокатів, які спеціалізуються на міжнародному праві та правах українських біженців.

    У своїй заяві ви вже попросили провести службове розслідування та притягнути винних осіб до відповідальності. Спробуйте додатково уточнити у ДМС терміни проведення такого розслідування та контролюйте процес розгляду Вашої заяви (строк розгляду звернення 1 місяць).

    Якщо ваші попередні дії не дали результату, ви можете звертатися до консульства, подавати скаргу до Уповноваженого з прав людини або подавати позов до суду. Паралельно з цим раджу продовжувати контактувати з ДП «Документ» через всі доступні канали, щоб прискорити видачу вашого паспорта.

    Також слід зазначити, що на даний час ДП «Документ» майже через пів року після припинення видачі паспортів військовозобов’язаним чоловікам за кордоном нарешті відновило цей процес. Однак видача документів відбувається лише у тестовому режимі і за певних умов, що викликає запитання та певні юридичні суперечки.

    Раніше, у квітні 2024 ДП «Документ» призупинило видачу закордонних паспортів чоловікам віком від 18 до 60 років через так звані «технічні несправності». Проте зараз документи почали видавати, хоча і з деякими нюансами.

    Зокрема, щоб отримати паспорт, заявник має надати військово-облікові документи, такі як електронний qr-код із додатку «Резерв+». Тільки після пред’явлення цих документів можна забрати паспорт. Важливо зазначити, що це стосується не лише чоловіків, які подали документи після 25 квітня, але й тих, хто замовляв їх раніше

    Наразі цей процес відбувається у «тестовому режимі», а саме отримання паспортів залежить від військового обліку. Під час призупинення видачі документів під обмеження потрапляли майже всі чоловіки віком від 18 до 60 років. Після відновлення видачі документів ця вимога зберігається, однак чоловіки, які не підлягають мобілізації, віком від 18 до 25 років, також можуть отримати паспорти без затримок.

    Основна суперечка стосується чоловіків, які подали заявки на оформлення паспортів до 25 квітня.

    Незважаючи на це, деякі чоловіки вже отримали паспорти після пред’явлення «Резерв+».


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA