Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 04 березня 2020, питання №12728 100₴

Можно ли купить авто с отложеной перерегистрацией автомобиля

Собираюсь купить автомобиль, но продавец, по ряду причин, не может сразу переоформить на меня автомобиль.
Предлагает сейчас оформить договор купли-продажи или генеральную доверенность, а через месяц уже перерегистрировать на меня.
Подскажите, пожалуйста, на сколько безопасной есть такая сделка и какие есть варианты?

Відповіді юристів (6)

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    По-перше, договір купівлі-продажу авто без реального зняття з реєстрації, перереєстрації транспортного засобу не породжує правових наслідків у вигляді переходу права власності від продавця до покупця.

    Аби в законний спосіб отримати права і не стати власником автомобіля з підробленими номерами кузова чи двигуна, варто звертатись саме до сервісного центру МВС для оформлення договору купівлі-продажу в присутності продавця і покупця та перереєстрації транспортного засобу на нового власника.

    Для укладання договору достатньо надати оригінали паспортів, довідок про присвоєння ідентифікаційних кодів, а також оригінал свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорта).

    Процедура оформлення угоди купівлі-продажу транспортного засобу – безплатна. Вам доведеться лише заплатити за послуги сервісного центру, за державний номерний знак у разі його зміни та за бланк техпаспорту.

    Договір купівлі-продажу оформляється сторонами безпосередньо в приміщенні сервісного центру МВС у присутності адміністратора.

    Важливою процедурою в цьому процесі є проведення працівниками Експертної служби МВС огляду, мета якого – звірити ідентифікаційні номери та перевірити реєстраційні документи. Такий візуальний огляд не потребує окремої сплати – його ціна вже врахована у вартості послуги перереєстрації транспортного засобу.

    Враховуючи зазначене, не погоджуйтесь на купівлю-продаж авто без перереєстрації.

    Адже все це можна оформити відразу у сервісному центрі МВС України.

    Всього доброго.

    Нешик Татьяна
    20%
    Нешик Татьяна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    вариантов как себя юридически обезопасить много. Обращайтесь, проконсультируем

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    30%
    Хандрыга Татьяна Вадимовна 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Із законодавчого визначення понять договору купівлі-продажу та довіреності це різні за змістом правові відносини. За договором купівлі-продажу до покупця переходить право власності автомобіль, а за довіреністю – право представляти права «продавця» автомобіля перед іншими особами.

    Отже, генеральна довіреність – це письмовий документ, який не тягне за собою перехід права власності на автомобіль, а лише надає повіреному право керувати автомобілем, знімати його з обліку, здійснювати реєстрацію, розпоряджатися автомобілем та інші правомочності, передбачені нею.

    Таким чином, за генеральною довіреністю ви не купуєте автомобіль, а просто берете його у користування.

    Ризик укладання генеральної довіреності в тому , що той, хто дав довіреність у будь - який момент може її скасувати. І Ви не зможете користуватися авто.

    Звертаємо увагу, що на автомобіль, придбаний за генеральною довіреністю, за боргами довірителя може бути накладено арешт та звернено стягнення в рахунок погашення боргу. Також автомобіль може бути конфіскований за правопорушення або ж злочини, вчинені довірителем. За таких обставин автомобіль примусово вилучають.

    Автомобіль можу бути визнаний судом спільною сумісною власністю подружжя (довірителя та його дружини/чоловіка), або взагалі при розлученні право власності на авто переходить за рішенням суду до другого з подружжя. При таких обставинах автомобіль підлягає поверненню. Ще однією підставою для повернення авто може стати також шлюбний договір, за яким в разі припинення шлюбу саме це авто переходить у спільну власність подружжя.

    Також немає жодних гарантій, що після отримання від вас грошових коштів і оформлення довіреності, довіритель не продасть або не подарує транспортний засіб іншій особі. Оскільки довіритель (він же продавець) юридично залишається власником авто, робити з ним він може що завгодно і без вашої згоди.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    30%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    1. Якщо оформляти нотаріальну довіреність на розпорядження автомобілем.

    Переваги: швидко та дешево.

    Недоліки для покупця: ризик скасування довіреності, втрати права користування автомобілем після смерті його власника.

    Недоліки для продавця: усі претензії подаються до власника автомобіля. А тому, незважаючи на те, що оформлення генеральної довіреності на автомобіль виглядає досить привабливим способом оформлення купівлі-продажу автомобіля, до подібного рішення треба підходити вкрай обережно (лише при наявності абсолютної довіри між продавцем та покупцем).

    Недолік генеральної довіреності для покупців проявляється в тому, що «генералка» не тягне за собою перехід права власності на автомобіль, тобто, з юридичної точки зору, ви не купуєте автомобіль, а просто берете його у користування. А відтак, власник автомобіля має право в будь-який момент скасувати довіреність в односторонньому порядку. Так, згідно зі ст. 249 Цивільного кодексу України, особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною.

    Крім того, у разі смерті власника автомобіля, право власності на нього переходить до спадкоємця. Таким чином, особа якій передано автомобіль за довіреністю може втратити реальну можливість користуватися ним.

    Ще одна проблема полягає в тому, що у випадку оформлення довіреності ніхто не перевіряє, чи закладений автомобіль як застава в банку чи в іншій кредитній установі. В будь-якому випадку, намагатися доводити свої права на володіння автомобілем, та факт його придбання за допомогою довіреності, можна буде лише у судовому порядку. Цей процес може затягнутись на декілька років, і немає жодної гарантії позитивного рішення суду.

    Як зазначалося вище, при оформленні генеральної довіреності на автомобіль ризикує не тільки покупець, але і продавець. Зокрема, при оформленні генеральної довіреності на автомобіль довіритель не застрахований від незаконних дій з боку покупця. Всі штрафи за порушення ПДР, повістки до суду будуть приходити на адресу власника автомобіля. У разі зникнення покупця автомобіля з місця аварії, всі претензії направляються його господареві.

    Таким чином, у разі скоєння злочину чи правопорушення за участю автомобіля його продавець може стати відповідачем у справі. Це попри те, що за кермом автомобіля перебувала особа, якій він переданий за довіреністю.

    Отже, єдиною гарантією при використанні довіреності на авто, є порядність учасників домовленості.

    Разом з тим, варто зазначити, що оформлення нотаріальної довіреності на розпорядження автомобілем, це досить простий та дешевий спосіб оформлення купівлі – продажу.

    2. Оформлення договору купівлі-продажу автомобіля

    Переваги: надійність.

    Недоліки/переваги: у нотаріуса – дорого і швидко, в сервісному центрі – дешево і довго.

    Оформити купівлю-продаж автомобіля можна одним з нижченаведених способів:

    1. Підписати договір купівлі-продажу (дарування) між продавцем і покупцем особисто в будь-якому сервісному центрі МВС України в присутності адміністратора центру з пред'явленням документа, що посвідчує особу. Вартість послуги – тільки обов'язкові платежі, встановлені законом.

    2. Нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу і надати його в будь-який сервісний центр України. Оплатити обов'язкові платежі разом з послугами нотаріуса.

    3. Для покупців нових автомобілів у салонах (в юридичної особи) достатньо надати в сервісний центр договір, що підтверджується печаткою продавця і свої документи. Оплатити обов'язкові платежі, встановлені законом.

    Наразі принципової різниці у оформленні договору купівлі-продажу автомобіля за допомогою нотаріально посвідченого договору, чи договору, підписаного в сервісному центрі МВС немає. Однак, у сервісному центрі Ви можете стикатися з великими чергами.

    Тобто, звичайно, договір купівлі-продажу є набагато надійнішим! Я би Вам радив би, оформляти тільки за допомогою договору!

    Якщо надана консультація Вам допоогла, прошу обрати її як найкраща відповідь! Дякую!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Оформляйте и договор купли-продажи, и генеральную доверенность.

    Теоретически хватит и договора.

    "7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини)."

    После оформления договора купли продажи у Вас есть 10 дней для регистрации, потом нужно объяснять причину нарушения срока. Поэтому можете переоформить на основании доверенности.

    Если вдруг возникнут проблемы с доверенностью, договор будет основанием для признания права собственности.

    Если есть вопросы - обращайтесь.

    Ковальчук Владимир

    Процедура переоформления автомобиля выглядит достаточно просто и свести весь процесс можно к трем шагам:

    Для начала владельцу авто необходимо снять машину с государственного учета в МРЭО. Для этого нужно подать заявление на экспертизу сверки номеров, после чего оплатить гос. пошлину и приобрести специальный бланк для протоколирования экспертизы. Затем необходимо составить заявление на имя инспектора ГАИ с просьбой снять автомобиль с учета.После снятия автомобиля с учета можно приступать к заключению договора купли продажи. Договор необходимо заверить нотариально, как требует законодательство Украины. Обязательным условием данного договора будет окончательная стоимость автомобиля.После заключения договора купли продажи новый владелец автомобиля должен самостоятельно поставить автомобиль на учет, уже на свое имя. При этом новый владелец автомобиля должен оплатить все полагающиеся налоги и пошлины. При постановке автомобиля на учет необходимо предъявить определенные документы: нотариально подтвержденный договор купли-продажи, паспорт гражданина Украины, технический паспорт автомобиля. В отдельных случаях может потребоваться предъявление некоторых других документов.С юридической точки зрения, доверенность на управление автомобилем является письменным разрешением владельца авто, на использование транспортного средства указанным физическим лицом (другом, родственником и т.д.). Важным моментом является то, что доверенность на управление машиной может быть составлена как на специальном бланке, так и просто в письменном виде.
    Важно! Также необходимо помнить, что хотя в Украине доверенность на вождение автомобилем отменена, генеральная доверенность все еще является актуальным документом.Право пользоваться автомобилем действует в течение срока действия доверенности, поэтому с прекращением действия доверенности автоматически прекращаются все права покупателя на авто.Важно отдавать себе отчет, что оформление купли/продажи автомобиля в виде генеральной доверенности предусматривает то, что продавец остается законным владельцем ТС, и последующая продажа автомобиля будет осуществляться от его имени, а значит, он (теоретически) снова может потребовать деньги за свою технику.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України