Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 29 березня 2020, питання №14755 100₴

Можно ли торговать цветами в период карантина

Здравствуйте, имеется магазин цветов, можно ли на период карантина осуществлять розничную торговлю, при условии соблюдения санитарных норм( перчатки, маски, санитайзер, не более 2 человек в помещении)
В продаже также имеются грунты и удобрения( говорят что если добавить рассаду для посадки в ассортимент то можно) правда ли это? На какие документы можно ссылаться в случае проверки? Спасибо

Відповіді юристів (11)

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211“Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-11-bereznya-t160320):

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р. Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити з 12 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин.

    2. Заборонити:

    1) відвідування закладів освіти її здобувачами до 3 квітня 2020 р.;

    2) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

    3) з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, КРІМ роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 239 карантин продовжено до 24 квітня 2020 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-kabinetu-ministriv-ukrayini-239250320).

    Отже, торговельна діяльність квітами під час карантину дозволена лише в режимі адресної доставки замовлень. І Ви при цьому зобов'язані забезпечити відповідний персонал засобами індивідуального захисту.

    В інших випадках ваша діяльність (незалежно навіть від кількості відвідувачів) - ЗАБОРОНЕНА

    Всього доброго.

    Бобров Олександр Миколайович
    10%

    Добрый день. КМУ прийняло зміни до постанови КМУ № 211 "Про запобігання поширення на території України коронавірусу Сovid-19", які знімають запроваджену на час карантину заборону зі здійснення певних видів діяльності. Правительство на период карантина сняло запрет оптовой торговли продуктами питания, торговли ветеринарными препаратами, проведение ветпрактики, продажи кормов, пестицидов и агрохимикатов, семян и посевных материалов

    Наталия Клієнт 4 роки тому

    Спасибо, подскажите пожалуйста, а документально ссылаться на снятие этого запрета как-то можно?

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 4 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Спілкуватися у чаті
      Торгувати квітами в магазині Ви не маєте права. Дозволена лише торгівля пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.
    Киншов Дмитрий Сергеевич
    20%

    Добрий ранок.

    Кабінетом міністрів України постановою від 25 березня 2020 року # 239 було розширено перелік осіб, які мають право здійснювати свою діяльність під час карантину.

    Встановлено наступне:

    Заборонити до 24 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

    1)торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    ...

    3)торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    Отже, якщо Ви будете торгувати виключно пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом - здійснювати діяльність можете. Якщо ні - можете здійснювати діяльність у вигляді доставки.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Отже, здійснювати роздрібну торгівлю квітами не можна.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 239 внесені наступні зміни ttps://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-kabinetu-ministriv-ukrayini-239250320):

    ЗАБОРОНИТИ:

    “3) до 24 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

    торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    ВИСНОВОК: торгувати квітами в магазині Ви не маєте права. Дозволена торгівля лише пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

    Беликов Олег  Александрович
    10%

    Добрый день. Кабинетом министров внесены изменения в постановление 211, и теперь можно осуществлять торговлю посевными материалами, в том числе и цветами. https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-... - вот ссылка на постановление, там в файле полный текст, что разрешено на сегодняшний день. Удачной торговли!

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте! Именно срезанными в букетах цветами в период карантина в магазине торговать запрещено, можно только в соответствии с перечнем, указанным постановлением Кабинета Министров Украины от 25.03.2020 года номер 239

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/239-2020-%D0%B...

    В Вашем случае могут быть только -"...кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;...".

    Поэтому, можно осуществлять доставку в режиме онлайн, при обеспечении сотрудников средствами индивидуальной защиты: перчатки, маски.

    Всего доброго. Удачи.

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    осуществлять розничную торговлю цветами нельзя

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/239-2020-%D0%B...

    Постановлением Кабинета Министров Украины от 25 марта 2020 № 239 внесены следующие изменения ttps: //www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-...):

    КМУ приняло изменения в постановление КМУ № 211 "О предотвращении распространения на территории Украины коронавируса Сovid-19", которые снимают введенную на время карантина запрет по осуществлению определенных видов деятельности. Правительство на период карантина сняло запрет оптовой торговли продуктами питания, торговли ветеринарнымы препаратами, проведение ветпрактики, продажи кормов, пестицидов и агрохимикатов, семян и посевных материалов

    Кодолов Олександр Володимирович
    10%

    Наталья, добрый день,

    да, рассадой сейчас разрешено торговать, при этом, это не дает возможности одновременно продавать в магазине цветы (эта деятельность запрещена в магазинах, можно только в режиме доставки, без посещения покупателями магазина).

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    10%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Согласно постановления Кабинета Министров Украины от 25.03.2020 года номер 239 в магазинах можно реализовывать аграрную продукцию (пестициды , удобрения , семена(посадочный материал), остальные товары включая цветы можно продавать исключительно в режиме доставки соблюдая меры безопасности во время карантина,(маски, перчатки, обработка антисептиком) который продлен до 24.04.20 в связи с коронавирусной инфекцией COVID -19.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України