Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 07 квітня 2020, питання №15762 150₴

Получение временного вида на жительство во время карантина.

Здравствуйте, опишу ситуацию. Я - русский, приехал в Украину к своей девушке (украинке) 7 февраля 2020г. Сейчас надумали пожениться и сделать мне временный вид на жительство. Но из-за введенного карантина столкнулись с рядом вопросов.
После свадьбы, чтобы подать документы на ВВНЖ (их вообще рассматривают во время карантина?), мне нужно обязательно выехать из страны и заехать обратно. Но границы закрыты. Мой срок пребывания в Украине заканчивается 6 мая.
Допустим, через неделю мы сыграем свадьбу, и у меня останется около 3-х недель для получения ВВНЖ. Каковы мои дальнейшие действия? На одном юридическом сайте мне подсказали, что во время карантина приостановили течение административных сроков, и штрафовать за просроченные дни меня не будут. Но я не совсем понимаю, как это все работает.
Предположим, после карантина (а его на 90% продлят и после 24 апреля) на границе штраф мне не выпишут, в паспорте отметку о нарушении не поставят (или выпишут и поставят?), и я смогу спокойно выехать из страны, но смогу ли я тут же заехать обратно? Ведь мои 90 дней закончатся.
Пожалуйста, объясните мне, как вот сейчас с нуля мне все это правильно сделать, чтобы по итогу без проблем получить ВВНЖ и остаться жить в Украине.
Заранее спасибо!

Відповіді юристів (11)

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Артем, Здравствуйте!

    Для тог, чтобы подстраховать себя от непредсказуемого ситуации, рекомендую письменно обратиться к Государственной миграционной службе Украины с описанием сложившейся ситуации.

    Письмо можно отправить им по почте.

    Могу Вам помочь все подробно описать и верно составить.

    Обращайтесь!

    С уважением, Александр Малик

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%
    Шишкин Алексей Юрьевич 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    К сожалению исчерпывающих ответов на все поставленные вами вопросы ни у кого нет. Ситуация не стандартная, и все сейчас идут на ощупь. Одно известно точно, что в соответствии с законодательством Украины, обстоятельства введения карантина и всех вынужденных мер в связи с ним признаются форс - мажорными. Штрафовать не будут, все сроки - исковой давности, процессуальные, административные продлеваются. Границы закрыты вынужденно, а следовательно вы не можете ездить туда сюда не по своей воле. Соглашусь с коллегой для подстраховки можно обратиться за разъяснениями в Государственную миграционную службу Украины.

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь письменно в миграционную и погранслужбу за разъяснениями

    Ковальчук Владимир
    10%

    На сегодня точно ответить никто не сможет.надо обратится на гарячую линию миграционной службы громадяни можуть отримати консультації за телефоном (044) 278-50-30 або надіславши звернення засобами електронної пошти на поштову скриньку hotline@dmsu.gov.ua Так вам дадут точные ваши действия

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Вам треба звернутися Головне управління державної міграційної служби в Харківській області.

    Адреса: вул. Римарська, 24, м. Харків, 61057; тел.(057) 705-52-80

    Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 №322 не передбачено “Продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання”. Відповідно до пункту 19 Порядку оформлення посвідки на тимчасове проживання у разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії.

    З 10.09.2018 територіальні органи ДМС розпочали оформення та видачу посвідок на тимчасове проживання з безконтатним електронним носієм.

    Іноземці або особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України та які:

    -іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України.

    Необхідно:

    • -зібрати необхідні документи;
    • -звернутися до територіального органу ДМС або центру державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання іноземця або особи без громадянства;
    • -подати необхідні документи;
    • -отримати посвідку на тимчасове проживання.При цьому, Центри державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС та центри надання адміністративних послуг приймають документи для оформлення та обміну посвідок на тимчасове проживання по мірі забезпечення відповідними матеріально-технічними можливостями. Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, подають:
    • паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається), крім наступних випадків: іноземці та особи без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, для отримання посвідки можуть подавати паспортний документ, строк дії якого закінчився чи який підлягає обміну, у разі, коли за отриманням нового документа особа зобов’язана звернутися до органів державної влади країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання, якщо така країна вчинила акт агресії проти України або не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, або відмовляється визнавати територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 р. № 68/262;
    • переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
    • дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та його копія;
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати (оригінал після пред’явлення повертається, копія подається);
    • документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;
    • паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України. Оригінал документа повертається громадянину України, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати. Документи для оформлення посвідки подаються не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування в Україні.Акти законодавства, що регулюють надання послуги:
    • Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Звертаю Вашу увагу на те, що враховуючиположення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» та рішення позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, Державною міграційною службою України прийнято рішення щодо ОБСЛУГОВУВАННЯ суб’єктів звернення на період карантину за ОКРЕМО ВСТАНОВЛЕНИМ ГРАФІКОМ РОБОТИ – лише у ВИЗНАЧЕНИХ ПІДРОЗДІЛАХ і у ВИКЛЮЧНИХ ВИПАДКАХ: а тому числі посвідок на тимчасове і постійне проживання для іноземців та осіб без громадянства, у разі невідкладної необхідності для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    На офіційному сайті Міграційної служби міститься інформація з цього питання:

    "Міграційна служба робить усе можливе, аби громадяни на період проведення в Україні карантинних заходів утрималися від відвідування підрозділів ДМС та мали можливість вирішити свої питання дистанційно.

    Відтак, під час карантину до суб'єктів звернення не застосовуватимуться жодні штрафи у зв'язку з несвоєчасним зверненням для оформлення паспорта громадянина України у формі картки (ID-картки), несвоєчасним вклеюванням фотокарток до паспорта громадянина України у формі книжечки по досягненню особою відповідного віку або порушенням міграційного законодавства іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні.

    Також ДМС припиняє онлайн-запис до електронної черги для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. При цьому запис в електронну чергу на оформлення паспорта громадянина України працюватиме, але обслуговування суб'єктів звернення буде здійснюватися лише у виключних випадках та тільки у визначених підрозділах ДМС за попередньо встановленим для кожного з них графіком обслуговування*.

    Водночас особи, які уже здійснили попередню оплату адміністративних послуг, матимуть можливість скористатися сплаченою квитанцією після закінчення карантину.

    Натомість Міграційна служба нагадує, що у цей період до ДМС можна звернутися дистанційно:

    • з допомогою сервісу ДМС «Приймальня електронних звернень громадян» – (офіційну відповідь обов'язково буде надано у строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян»);
    • звернувшись у коментарях під дописами на офіційній Facebook-сторінці ДМС України;
    • зателефонувавши на телефонну лінію ДМС за номерами телефонів (050) 138-29-11, (096) 915-00-28 або на «гарячі лінії» обласних управлінь ДМС – всі актуальні контакти вказано на офіційному веб-сайті за цим посиланням.

    Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування підрозділу ДМС, просимо вас дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:

    • користуйтеся захисною маскою та дезінфікуючими засобами;
    • не створюйте скупчення людей у підрозділі. Пам’ятайте про необхідність дотримання безпечної відстані між людьми (щонайменше 1,5 метри);
    • уникайте контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.

    Якщо ж ви маєте симптоми ГРВІ (підвищена температура тіла, кашель, утруднене дихання тощо), нещодавно контактували з хворими на COVID-19 або перебували у країнах, в яких виявлено випадки зараження населення коронавірусом, обов'язково залишіться вдома та подбайте про своє здоров'я!

    Також радимо стежити за оновленнями на офіційному веб-сайті ДМС та офіційній сторінці ДМС у соцмережі Facebook, де ми будемо оперативно інформувати про поточну ситуацію та усі зміни у діяльності ДМС під час карантинних заходів". - https://dmsu.gov.ua/news/dms/7049.html .

    Тобто, штрафні санкції застосовуватися до Вас не будуть. Але, дійсно, краще Вам звернутися із цього питання ПИСЬМОВО, а також за телефоном - (057) 705-52-80.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» карантинні заходи будуть діяти до 24.04.20 на цей період призупинено надання адмін. послуг у приміщеннях державних органів влади в тому числі нарахування штрафу за порушення терміну перебування іноземними громадянами в Україні до подолання наслідків спричинених інфекційною хворобою COVID -19.

    Ваша ситуація є нестандартною тому рекомендую направити електронне звернення згідно ЗУ Про звернення громадян ст. 11 до Державної міграційної служби у Вашому регіоні , та зв язатися з їх представниками телефоном.

    Громадяни можуть отримати консультації за телефоном (044) 278-50-30 або надіславши звернення засобами електронної пошти на скриньку hotline@dmsu.gov.ua, або за телефоном регіонального управління ДМС у Харківській області - тел.(057) 705-52-80.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20):

    II. Прикінцеві положення

    2. Установити, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):

    3) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення;

    4. Установити, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв’язку із введенням карантину, не застосовується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину. Оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у період дії карантину здійснюється за місцем звернення особи.

    После свадьбы, чтобы подать документы на ВВНЖ (их вообще рассматривают во время карантина?), мне нужно обязательно выехать из страны и заехать обратно - чому Ви вирішили, що після одруження Вам необхідно спочатку виїхати з України, а потім в'їхати (наскільки мені відомо, законодавством це не передбачено).

    Ви маєте право перебувати на території України протягом 90 днів з моменту в'їзду. Якщо вашим останнім днем перебування є 06 травня, то у разі непродовження карантину та відкриття кордонів - Ви будете зобов'язані покинути Україну у цей день.

    Якщо ж карантин продовжать і на травень, то Ви матимете законні підстави для знаходження в Україні і після 06 травня, тобто на строк, що перевищує 90 днів (без будь-якої відповідальності).

    Документи для оформлення посвідки подаються не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування в Україні.

    Згідно з законодавством України посвідка на тимчасове проживання видається протягом 15 робочих днів з дати прийняття документів від іноземця або особи без громадянства.

    Однак, як вже було зазначено, з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення

    Відповідно, Ви зможете подати документи протягом 15 робочих днів з дня закінчення карантину.

    Якщо ж карантин не продовжать, то для подачі документів на посвідку на тимчасове проживання Ви будете мати 15 робочих днів, починаючи з 24 квітня (останнім днем подачі буде 15 травня).

    Якщо дана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкращу відповідь. Дякую.

    Царьов Роман  Валерійович
    10%
    Царьов Роман Валерійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Гаряче підтримую все що Вам колеги порадили вище, що зараз строки зупиняються до 24 квітня 2020 року (24 апреля 2020 года), що треба звернутись за телефоном гарячої лінії, написати електронного листа до ДМС (Государственной миграционной службы), НО ОБЯЗАТЕЛЬНО ПОСЛАТЬ ИМ ПИСЬМО ПО "УКРПОЧТЕ" С ВАШИМ ЗАЯВЛЕНИЕМ И ПОДРОБНЫМ ОПИСАНИЕМ ВАШЕЙ СИТУАЦИИ. ПИСЬМО ОБЯЗАТЕЛЬНО ПОСЫЛАТЬ "ЭКСПРЕСС", С ОПИСЬЮ ВЛОЖЕНИЯ, КУРЬЕРСКОЙ ДОСТАВКОЙ, потому как это Ваша своего рода страховка от непредсказуемости ДМС. Если Вы так сделаете, то Вы уменьшите максимально свои риски и получите возможность защищаться юридически, от непредсказуемых действий ДМС по отношению к Вам. Поэтому прочитайте все что здесь написано и ДЕЙСТВУЙТЕ!!! Тогда Все будет как Вы хотите и у Вас все получиться осуществить.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Вам треба звернутися Головне управління державної міграційної служби в Харківській області.

    Адреса: вул. Римарська, 24, м. Харків, 61057; тел.(057) 705-52-80

    Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 №322 не передбачено “Продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання”. Відповідно до пункту 19 Порядку оформлення посвідки на тимчасове проживання у разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії.

    З 10.09.2018 територіальні органи ДМС розпочали оформення та видачу посвідок на тимчасове проживання з безконтатним електронним носієм.

    Іноземці або особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України та які:

    -іноземцям або особам без громадянства, які прибули в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, або які під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій — тринадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, уклали шлюб з громадянами України.

    Необхідно:

    • -зібрати необхідні документи;
    • -звернутися до територіального органу ДМС або центру державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання іноземця або особи без громадянства;
    • -подати необхідні документи;
    • -отримати посвідку на тимчасове проживання.При цьому, Центри державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС та центри надання адміністративних послуг приймають документи для оформлення та обміну посвідок на тимчасове проживання по мірі забезпечення відповідними матеріально-технічними можливостями. Для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець або особа без громадянства, подають:
    • паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається), крім наступних випадків: іноземці та особи без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, для отримання посвідки можуть подавати паспортний документ, строк дії якого закінчився чи який підлягає обміну, у разі, коли за отриманням нового документа особа зобов’язана звернутися до органів державної влади країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання, якщо така країна вчинила акт агресії проти України або не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, або відмовляється визнавати територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 р. № 68/262;
    • переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
    • дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та його копія;
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати (оригінал після пред’явлення повертається, копія подається);
    • документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України. Оригінал документа повертається іноземцеві або особі без громадянства, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати;
    • паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України. Оригінал документа повертається громадянину України, а до заяви-анкети додається його копія, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки “Згідно з оригіналом” та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів і дати. Документи для оформлення посвідки подаються не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення встановленого строку перебування в Україні.Акти законодавства, що регулюють надання послуги:
    • Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України