Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 08 квітня 2020, питання №15947

Увольнение с завода.

Добрый день. Мне 59 лет не полных. Пенсионер. Имею УБД. Могут ли уволит с предприятия в связи с его переименованием? И могут ли уволить если предприятие находится на карантине?

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12):

    ст.8 - "...3. За військовослужбовцями строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, які до призову працювали на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, зберігається при звільненні з військової служби право на працевлаштування їх в тримісячний строк на те ж підприємство, в установу чи організацію або їх правонаступники на посаду, не нижчу за ту, яку вони займали до призову на військову службу....Вони користуються за інших рівних умов переважним правом на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці протягом двох років з дня звільнення із строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу.".

    Закон Украины "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12/page):

    ст.12 - "Учасникам бойових дій (статті 5, 6) надаються такі пільги:...

    13) переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації;...

    Надання пільг, передбачених пунктом 13 частини першої цієї статті, відбувається з урахуванням особливостей, визначених законом для окремих категорій працівників.".

    Само по себе переименование предприятия не является основанием для увольнения работников - должно быть реальное сокращение численности или штата работников, точнее не сокращение численности или штата, а уменьшение объема работ влекущее сокращение должности или рабочего места. Но даже в этом случае военнослужащие, УБД пользуються преимущественным правом оставления на работе, а УБД - обязательного трудоустройства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України