Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 12 квітня 2020, питання №16401 300₴

Как подписать контракт в НГУ без потери работы и с сохранением з/п

Работаю официально и хочу уйти в армию на контракт, отслужил срочную службу за мной сохранили рабочее место должность и среднюю заработную плату, теперь хочу подписать контракт так как по закону статье 119 КЗОТ прописано"принятых на военную службу по контракту во время особого периода"подскажите как это сделать.

Відповіді юристів (11)

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора.

    Для укладання контракту Вам необхідно звернутися до військового комісарату, де Ви перебуваєте на обліку.

    Перелік документів:

    • автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках;
    • копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера фізичної особи платника податків та інших обов’язкових платежів;
    • дві фотокартки розміром 9 х 12 см;
    • копії документів про освіту та трудову діяльність;
    • службову характеристику (з місця роботи або навчання);
    • копії документів про народження та сімейний стан;
    • медичну довідку про стан здоров’я;
    • довідки про проходження обов’язкового психіатричного та наркологічного оглядів;
    • довідки про відсутність захворювань на туберкульоз, гепатит, венеричних захворювань;
    • довідку про склад сім’ї та місце реєстрації або фактичного проживання;
    • військовий квиток (для військовозобов’язаних);
    • довідка з Міністерства внутрішніх справ України про відсутність судимості.

    Після укладання контракту Вам необхідно надіслати роботодавцю заяву з проханням про увільнення від виконання трудових обов'язків відповідно до частини третьої статі 119 КЗпП України у зв’язку з укладенням Вами контракту на військову службу (копію додасте до заяви).

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n1457):

    Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

    На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

    Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Указом Президента України від 14 січня 2015 року «Про часткову мобілізацію», оголошено проведення часткової мобілізації, доведено до відома керівників органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, що згідно зі статтею 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», статтею 119 КЗпП України за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, закріплені гарантії щодо збереження за ними місця роботи (посади) на термін, що не перевищує одного року (пункт 7 Указу Президента України від 14 січня 2015 року «Про часткову мобілізацію»).

    Рішень про демобілізацію усіх призваних військовослужбовців та переведення усіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу Президент України не приймав.

    Роботодавець ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ зберегти за Вами місце роботи, посаду і середній заробіток.

    Всього доброго.

    Токмач Галина Николаевна
    16.7%
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Дмитрий. Писать заявление на увольнение НЕ нужно, так как будет сохраняться средний заработок на все время контракта.

    Вам нужно обратиться с заявлением в военный комиссариат и подать документы

    Перелік документів:

    • автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках;
    • копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера фізичної особи платника податків та інших обов’язкових платежів;
    • дві фотокартки розміром 9 х 12 см;
    • копії документів про освіту та трудову діяльність;
    • службову характеристику (з місця роботи або навчання);
    • копії документів про народження та сімейний стан;
    • медичну довідку про стан здоров’я;
    • довідки про проходження обов’язкового психіатричного та наркологічного оглядів;
    • довідки про відсутність захворювань на туберкульоз, гепатит, венеричних захворювань;
    • довідку про склад сім’ї та місце реєстрації або фактичного проживання;
    • військовий квиток (для військовозобов’язаних);
    • довідка з Міністерства внутрішніх справ України про відсутність судимості;
    • письмову згоду на проведення спеціальної перевірки (у разі необхідності).
    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Вам необходимо подать заявление на имя работодателя, в соответствии с частью 3 статьи 119 Кодекса законов о труде Украины, в связи с заключением контракт на прохождение воинской службы, с приложением копии контракта.

    В связи с прохождением воинской службы по контракту за Вам , согласно ч.3 ст.119 Кодекса законов о труде Украины, за Вами сохраняется рабочее место, должность и средний заработок, также как и при прохождении срочной воинской службы.

    О части 3 статьи 119 Кодекса законов о труде Украины, написано здесь:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

    Для заключения контракта в Национальную гвардию Украины, Вам необходимо обратиться в кадровых подразделений Национальной гвардии Украины

    http://ngu.gov.ua/ua/sluzhba-za-kontraktom-2

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    6.7%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Подписывая контракт в НГУ, в соответствии со ст. 119 КЗоТ Украины, за вами сохраняется рабочее место с должностным окладом. В соответствии с рядом Законов Украины, а именно "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", вам предоставляются определенные льготы и главное, гарантии сохранения рабочего места. Так что подписывайте контракт, эти Законы действующие, на них всегда можно сослаться и проинформировать работодателя.

    Крикун Сергій  Павлович
    6.7%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008):

    "...II. Військова служба за контрактом...." (п.п.13-40).

    Обратитесь в Ваш районный военкомат.

    Ковальчук Владимир
    6.7%

    В соответствии со статьей 119 Кодекса законов о труде Украины за работниками, призванными на срочную военную службу, военную службу по призыву лиц офицерского состава, военную службу по призыву по мобилизации, на особый период или принятыми на военную службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение военной службы, во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения сохраняются место работы, должность и средний заработок на предприятии, в учреждении, организации, фермерском хозяйстве, сельскохозяйственном производственном кооперативе независимо от подчинения и формы собственности и у физических лиц - предпринимателей, у которых они работали на время призыва. Таким работникам осуществляется выплата денежного обеспечения за счет средств Государственного бюджета Украины в соответствии с Законом Украины "О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей".

    На сегодняшний день, к сожалению, практика идет таким образом, что при заключении контракта с Вооруженными Силами Украины трудовые отношения на прежнем месте работы разрываются и выплаты не осуществляются, потому сохранение работы и заработной платы маловероятно.

    Это обосновывается положениями статьи 36 Кодекса законов о труде Украины, где указано, что основанием прекращения трудового договора является, в частности, призыв или поступление работника или владельца - физического лица на военную службу, направление на альтернативную (невоенную) службу, кроме случаев, когда за работником сохраняются место работы, должность в соответствии с частями третьей и четвертой статьи 119 настоящего Кодекса.

    Малик Олександр Володимирович
    6.7%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Дмитрий, здравствуйте! Писать заявление на увольнение стоит, так как будет сохраняться средний заработок на все время контракта.

    Вам нужно обратиться с заявлением в военный комиссариат и подать следующие документы:

    автобиографию в рукописном и печатном экземплярах;

    копию паспорта гражданина Украины и справки о присвоении индивидуального идентификационного номера физического лица налогоплательщика и других обязательных платежей;

    две фотографии размером 9 х 12 см;

    копии документов об образовании и трудовой деятельности;

    служебную характеристику (с места работы или учебы);

    копии документов о рождении и семейное положение;

    медицинскую справку о состоянии здоровья;

    справки о прохождении обязательного психиатрического и наркологического осмотров;

    справки об отсутствии заболеваний туберкулезом, гепатитом, венерических заболеваний;

    справку о составе семьи и место регистрации или фактического проживания;

    военный билет (для военнообязанных);

    справка из Министерства внутренних дел Украины об отсутствии судимости;

    письменное согласие на проведение специальной проверки (в случае необходимости).

    С уважением, Александр Малик

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    6.7%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю - Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Отже, у випадку підписання Вам контракту - за Вам буде зберігатися місце роботи, посада за середня з/п.

    Як підписати контракт?

    Якщо Ви хочете проходити військову службу за контрактом у Національній гвардії України, то маєте звернутися до однієї з військових частин НГУ за Вашим місцем проживання, або безпосередньо до відділу (відділень) комплектування НГУ (адреси та контактні телефони зазначені вище).

    Також Ви можете електронно заповнити анкету на офіційному сайті НГУ, а потім пройти первинний психологічний тест у відділі комплектування. Першочергово треба мати з собою паспорт громадянина(ки) України, військовий квиток або приписне свідоцтво (за наявності) та 2 фотокартки 3х4.

    Місця розташування військових частин та телефони кадрових підрозділів:

    Військова частина 3018 – смт. Гостомель, тел.: 068-398-52-64, 073-144-33-65 ;

    Військова частина 2260 – м. Київ, тел. комутатора: 286-38-11;

    Військова частина 2269 – м. Олександрія, тел. комутатора: 7-10-85;

    Військова частина 2276 – м. Охтирка, тел. комутатора: 2-60-44;

    Військова частина 3021 – м. Дніпропетровськ, тел. комутатора: 375-66-82;

    Військова частина 3022 – м. Шостка, тел. комутатора: 2-30-07;

    Військова частина 3024 – м. Павлоград, тел. комутатора: 21-29-00;

    Військова частина 3041 – м. Славутич, тел. Комутатора : 2-13-81;

    Військова частина 3042 – м. Енергодар, тел. комутатора: 5-73-02;

    Військова частина 3043 – м. Нетішин, тел. комутатора: 6-34-74;

    Військова частина 3044 – м. Южноукраїнськ, тел. комутатора: 4-20-34;

    Військова частина 3045 – м. Кузнецовськ, тел. комутатора: 6-40-00;

    Військова частина 3077 – тел. комутатора: 364-61-20 (смт Н. Петрівці);

    Військова частина 3078 – м. Київ, тел. комутатора: 462-48-62;

    Окремий загін спеціального призначення "Азов" військової частини 3057 Східного ОТО –м. Маріуполь, тел.: 096-114-88-33, 063-136-33-21, сайт azov.org.ua;

    Національна академія Національної гвардії України – м. Харків, тел. комутатора: 732-37-56;

    Київський факультет Національної гвардії України – м. Київ, тел. комутатора: 561-18-89;

    Навчальний центр Національної гвардії України – м. Золочів, тел. комутатора: 4-20-50.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    для этого вам достаточно обратиться в военкомат - полный перечень документов вам предоставят там

    а после подписания контракта - подать заяву на работу и приложить копию контракта

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", проходження військової служби здійснюється

    громадянами України - у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

    Таким чином, військова служба здійснюється у двох формах - за контрактом та за призовом.

    Статті 19, 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" містять загальні умови укладання контракту з ЗСУ, який має юридичну силу з моменту його підписання.

    Інших "угод, які б мали сильнішу юридичну силу", окремо законодавством не передбачено.

    Також зазначу ,що Відповідно до ст. 119 Кодексу про працю(КЗпП України)

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації.

    Враховуючи зазначене Вам необхідно звернутися до директора Вашого підприємства з заявою в якій повідомити про укладання контракту та на підставі цього просити застосувати до Вас передбачені соц. гарантії на час служби ( додати копію контракту з підписом або наказу командувача частини.)

    За процедурою підписання контракту Вам необхідно звернутися до військомату за місцем Вашого обліку, там Вам нададуть вичерпний перелік документів та форму необхідної заяви для вступу на службу за контрактом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Вам необходимо подать заявление на имя работодателя, в соответствии с частью 3 статьи 119 Кодекса законов о труде Украины, в связи с заключением контракт на прохождение воинской службы, с приложением копии контракта.

    В связи с прохождением воинской службы по контракту за Вам , согласно ч.3 ст.119 Кодекса законов о труде Украины, за Вами сохраняется рабочее место, должность и средний заработок, также как и при прохождении срочной воинской службы.

    О части 3 статьи 119 Кодекса законов о труде Украины, написано здесь:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

    Для заключения контракта в Национальную гвардию Украины, Вам необходимо обратиться в кадровых подразделений Национальной гвардии Украины

    http://ngu.gov.ua/ua/sluzhba-za-kontraktom-2

    Если Вам нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України