Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 квітня 2020, питання №18130 100₴

В каком возрасте можно выйти на пенсию воспитывая ребёнка инвалида?

Добрый день. Мне в августе этого года исполнится 50 лет. Я воспитываю ребёнка инвалида. Я работаю. Стаж 30 лет. В каком возрасте можно выйти на пенсию?

Відповіді юристів (8)

    Ковальчук Владимир
    20%

    Родитель ребенка-инвалида имеет право выйти на пенсию на 5 лет раньше пенсионного возраста, если сын или дочь признаны инвалидами до достижения шести лет. Это должно подтверждаться медицинскими заключениями.Согласно п. 3 Заключительных положений Закона о пенсионном страховании, в частности, матери инвалидов с детства, воспитавшие их до шестилетнего возраста, имеют право на назначение досрочной пенсии по возрасту после достижения 50 лет и при наличии не меньше 15 лет страхового стажа. При этом к числу инвалидов с детства относятся также дети-инвалиды в возрасте до 16 лет.

    В соответствии с Порядком № 22-1 при назначении пенсий матерям инвалидов с детства, воспитавшим их до шестилетнего возраста, факт рождения ребенка устанавливается на основании свидетельства о рождении, а его воспитания до указанного возраста — на основании свидетельства о рождении или паспорта ребенка.

    Признание лица инвалидом с детства или ребенком-инвалидом удостоверяется выпиской из акта осмотра в МСЭК, медицинским заключением учреждения здравоохранения, удостоверением получателя пособия, справкой органа, назначающего пособие, о периоде назначения пособия. В случае если ребенок признан ребенком-инвалидом после достижения шестилетнего возраста, предоставляется заключение врачебно-консультационной комиссии о том, что он имел медицинские показания для признания его ребенком-инвалидом до достижения шестилетнего возраста.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    20%
    Савоста Ірина Михайлівна 4 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Добрый день. Родитель ребенка-инвалида имеет право выйти на пенсию на 5 лет раньше пенсионного возраста, если сын или дочь признаны инвалидами до достижения шести лет. Это должно подтверждаться медицинскими заключениями. Соответствующий вывод выдала Большая палата Верховного суда, рассматривая дело №330/2181/16-а (2-а/330/36/2016).

    Предусмотрев при этом лишь одну оговорку. «Если ребенок признан ребенком-инвалидом после достижения им шестилетнего возраста, или инвалидом с детства после достижения восемнадцатилетнего возраста, мать этого ребенка имеет право на получение указанной пенсии только при наличии заключения врачебно-консультативной комиссии, что ребенок имел медицинские показания для признания его ребенком-инвалидом до достижения шестилетнего возраста".

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    когда была установлена инвалидность ?

    Згідно ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05 листопада 1991 року № 1788-ХІІ (далі - Закон № 1788-ХІІ) жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

    Пунктом 3 розділу ХV Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV передбачено, що жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

    Відповідно до п. 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846 (далі - Порядок № 22-1), визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною інвалідом до досягнення шестирічного віку.

    Якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення нею шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, мати цієї дитини має право на отримання зазначеної пенсії лише у разі наявності висновку лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

    Верховним Судом України в постановах від 27 травня 2014 року у справі № 21-133а14 та від 02 грудня 2014 року у справі № 21-534а14 та з урахуванням ч. 2 ст. 244-2 КАС України враховані судом при винесенні рішення у справі.

    https://pensiya.in.ua/index.php?route=blog/article...

    Данная норма содержится как в Законе Украины «О пенсионном обеспечении» (статья 17), так и в Законе Украины «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании». В частности, в разделе XV «Заключительные положения» Закона Украины «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании» содержится норма, которая указывает, что мать ребенка-инвалида с детства имеет право на назначение досрочной пенсии при условии, что она занималась воспитанием такого ребенка до шестилетнего возраста, достигла 50-летнего возраста и имеет 15 лет страхового стажа.

    Если воспитанием ребенка с инвалидностью по выбору матери или в случае ее отсутствия занимался отец, то ему также может быть назначена досрочная пенсия по достижению 55 лет и при наличии у него не менее 20 лет страхового стажа.

    Кроме того, законом указывается, что к числу лиц с инвалидностью с детства относятся также дети с инвалидностью в возрасте до 16 лет.

    То есть для того чтобы матери либо отцу досрочно выйти на пенсию, исходя из вышеуказанной нормы, обязательным является соблюдение следующих условий:

    • свидетельство о рождении ребенка;
    • документы, свидетельствующие о воспитании ребенка до 6-летнего возраста;
    • документы о признании ребенка инвалидом с детства или ребенком-инвалидом.
    • Отдельного внимания заслуживает факт установления ребенка инвалидом с детства или ребенком-инвалидом. Названный статус может удостоверяться следующими документами:
    • выпиской из акта освидетельствования в МСЭК;
    • медицинским заключением учреждений здравоохранения;
    • удостоверением получателя помощи;
    • справкой органа, назначающего помощь, о периоде назначения помощи.

    Иногда возможны случаи, когда лицо признается инвалидом с детства или ребенком-инвалидом после достижения 18-летнего возраста и 6-летнего возраста соответственно. Возникает вопрос: что делать в такой ситуации? Какие документы нужно подавать?

    В таких случаях необходимо предоставить заключение МСЭК о возможности наступления инвалидности до достижения лицом 18 лет и/или заключение ВКК о том, что ребенок имел медицинские показания для признания его ребенком-инвалидом до достижения 6-летнего возраста.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення» статті 17 (далі Закон) матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку (8 років), мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми . При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії (стаття 94 ) .

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Відповідно до п. є ч. 3 ст. 56 «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду за інвалідом 1 групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Порядок встановлення часу догляду за інвалідом 1 групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також таким пенсіонером встановлений п. 10 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 року, а саме зазначений час догляду встановлюється на підставі: акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду; документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів I групи і дітей-інвалідів) і вік (для престарілих і дітей-інвалідів).

    Акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду складається органами Пенсійного фонду на підставі відомостей, одержаних від органів управління житловим фондом, сільських, селищних Рад народних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних. Документами, які підтверджують перебування на інвалідності, можуть бути виписка із акта огляду медико-соціальної експертної комісії, медичні висновки, пенсійне посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідка органів праці та соціального захисту населення або Пенсійного фонду та інші документи.

    Згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення» статті 17 (далі Закон) матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку (8 років), мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми.

    Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною інвалідом до досягнення шестирічного віку.

    Якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення нею шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, мати цієї дитини має право на отримання зазначеної пенсії лише у разі наявності висновку лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

    Таким чином, якщо мають місце вказані умови, то після досягнення 50 річного віку, Ви можете розраховувати на отримання пенсії. Для цього, Вам треба звернутися до Управління Пенсійного фонду України.

    Успіхів Вам!

    Белоусов Николай Евгениевич
    15%
    Белоусов Николай Евгениевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Запоріжжя, 15 років досвіду

    Здравствуйте! В Вашем случае одним из главных документов который даст право на пенсию будет справка ЛКК детской больницы где Вы состояли на учете после рождения ребенка в которой будет указано, что инвалидность ребенка наступила до исполнения ему 6 лет, только в этом случае Вы сможете уйти раньше на пенсию. Ну и конечно Ваш стаж.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Виходячи з суті Вашого питання Ви матимете право вийти на пенсію при досягненні 50- ти років достроково , як особа, що виховує дитину з інвалідністю це передбачено:

    ч. 3 ст. 56 «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду за інвалідом 1 групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Порядок встановлення часу догляду за інвалідом 1 групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також таким пенсіонером встановлений п. 10 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 року,

    У Вашому випадку одним з важливих документів який дасть право на пенсію достроково буде довідка ЛКК дитячої лікарні де Ви перебували на обліку після народження дитини в якій вказано, що інвалідність дитини настала до того моменту,як йому виповнилось 6 - ть років, тільки в цьому випадку Ви зможете піти раніше на пенсію.

    Трудовий стаж у Вас є достатнім - він також буде врахований органами ПФУ при обчисленні призначення пенсії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Ваше питання врегульовано ст. 115 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванння".

    Відповідно до ст. 115 - Право на призначення дострокової пенсії за віком мають: жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, - після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

    Отже, для призначення Вам пенсії необхідно:

    Стаж: не менше 15 років.

    Вік: 50 років.

    Сподіваюсь відповідь Вам допоомгла та була корисною!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України