Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 травня 2020, питання №18748

Могут ли уволить учителя после выхода из декретного отпуска?

Здравствуйте, работаю учителем географии в школе, сейчас нахожусь в отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет. 23 мая должна выйти из декрета. Сегодня позвонила директору, чтобы предупредить о выходе из декрета. На что она мне ответила, что нужно приехать, написать заявление на расчёт, так как нагрузить ей меня нечем, и я была принята на учебный год, до 31 мая 2017 года. Ушла в декрет я 1 марта 2017. Имеет ли она на это право? Я уходить не хочу. Заранее спасибо.

Відповіді юристів (4)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі!

    Такк, у ч. 3 ст. 184 КЗпП зазначено:

    «Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору».

    Тобто, по суті, ч. 3 ст. 184 КЗпП установлена заборона на звільнення працівниць, що мають дітей віком до трьох років (у тому числі тих, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років), навіть при закінченні строку трудового договору. Роботодавець може припинити строковий трудовий договір з такою працівницею лише в разі її працевлаштування в цій або іншій установі, організації, закладі.

    Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте, работаю учителем географии в школе, сейчас нахожусь в отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет. 23 мая должна выйти из декрета. Сегодня позвонила директору, чтобы предупредить о выходе из декрета. На что она мне ответила, что нужно приехать, написать заявление на расчёт, так как нагрузить ей меня нечем, и я была принята на учебный год, до 31 мая 2017 года. Ушла в декрет я 1 марта 2017. Имеет ли она на это право? Я уходить не хочу. Заранее спасибо.

    Если Вы не мать-одиночка, Ваш ребенок не инвалид и ему исполнилось 3 года, у Вас закончился срочный трудовой договор, то требования администрации школы о Вашем увольнении вполне законны.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    ст.23 - "Трудовий договір може бути:...

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;..." -

    если со слов директора: "я была принята на учебный год, до 31 мая 2017 года.", то об этом должно было указано в приказе о принятии Вас на работу под Вашу роспись в нем ("за погодженням сторін");

    Закон Украины "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80):

    ст.2 - "...Право на відпустки забезпечується:

    гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;";

    "Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку." -

    другими словами, это с работником (учителем), принятым на Ваше место, должны были заключить срочный трудовой договор на время Вашего декретного отпуска под роспись в приказе об этом и этот учитель подлежит увольнению согласно п.2 ч.первой ст.36 КЗоТ ("закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення;"), а не говорить, "что нужно приехать, написать заявление на расчёт, так как нагрузить ей меня нечем"; как представляется, дисциплина "география" в школе не отменена.

    Подайте на имя директора заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о незаконности отказа в возвращении на работу, необходимости освободить Ваше рабочее место на дату Вашего выхода на работу под страхом обжалования в областное управление Гослужбы по вопросам труда, а также в суд.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    в первый день выхода на работу после декретного отпуска - вы будете уволены та к как у вас был срочный договор и он закончился - 31 мая 2017 года - то есть вы работали по срочному договору , а не на постоянном месте работы.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України