Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 13 травня 2020, питання №19414 100₴

за прийнятим освітнім законом, чи мають право директорам шкіл влаштовувати конкурс чи у цьому році повинні підписати договір без конкурсу? (Минулого літа з директорами був підписаний строковий договір)

за прийнятим освітнім законом, чи мають право директорам шкіл
влаштовувати конкурс чи у цьому році повинні підписати договір без
конкурсу?
(Минулого літа з директорами був підписаний строковий договір)

Відповіді юристів (10)

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%
    Карпенко Андрей Владимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Украинский парламент принял новый Закон Украины «О полном общем среднем образовании». Документ содержит ряд новаций, одной из которых является необходимость прекращения бессрочных трудовых договоров со всеми руководителями учреждений общего среднего образования и педагогическими работниками, которым выплачивается пенсия по возрасту и заключение с ними срочных контрактов.

    В частности, закон содержит норму, согласно которой учредители государственных и коммунальных учреждений общего среднего образования до 1 июля 2020 года должны прекратить действие бессрочных трудовых договоров с руководителями учебных заведений и одновременно заключить с ними трудовые договоры сроком на шесть лет без проведения конкурса.

    С руководителями, которые получают пенсию по возрасту, трудовые договоры должны быть заключены сроком на один год.

    После завершения срока трудового договора руководители школ смогут избираться на должность руководителя того же учебного заведения еще на один срок.

    Кроме этого, 1 июля 2020 года руководители государственных и коммунальных учреждений общего среднего образования будут обязаны прекратить бессрочные трудовые договоры с педагогическими работниками, которым выплачивается пенсия по возрасту, с одновременным заключением с ними трудовых договоров сроком на один год.

    По истечении срока трудового договора с учителями-пенсионерами могут заключаться новые трудовые договора на срок от одного до трех лет.

    В случае несогласия с продолжением трудовых отношений на условиях срочного трудового договора, руководители школ и учителя-пенсионеры должны быть уволены.

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна
    15%
    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 19 років досвіду

    Доброго вечора, на сьогоднішній день, в Законі України Про повну загальну середню освіту Визначені такі терміни підписання договорів 2 і 6 років. Отже, якщо минулого літа підписали строковий договір- працюйте.

    Підписання строкового трудового договору відбувається на 6 років на підставі рішення конкурсної комісії. Після закінчення строку, на який укладено строковий трудовий договір, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк.

    З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на 2 роки. Після закінчення строку дії такого строкового трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

    Згідно до ст.39 Обрання, призначення на посаду та звільнення з посади керівника закладу загальної середньої освіти

    1. Керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу, що проводиться відповідно до вимог цього Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою).

    Керівник приватного, корпоративного закладу загальної середньої освіти обирається та призначається на посаду засновником (засновниками) відповідно до установчих документів закладу освіти.

    2. Рішення про проведення конкурсу приймається засновником державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженим ним органом (посадовою особою):

    одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

    не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору, укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

    не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

    3. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на офіційному вебсайті засновника та на офіційному вебсайті закладу освіти (за наявності) наступного робочого дня після прийняття рішення про проведення конкурсу та повинне містити:

    найменування і місцезнаходження закладу освіти;

    найменування посади та умови оплати праці;

    кваліфікаційні вимоги до керівника закладу освіти відповідно до цього Закону;

    вичерпний перелік, кінцевий строк і місце подання документів для участі в конкурсі;

    дату та місце початку конкурсного відбору, етапи його проведення та тривалість;

    прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної пошти особи, уповноваженої надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі в конкурсі.

    4. Для проведення конкурсу засновник формує та затверджує конкурсну комісію чисельністю від 6 до 15 осіб, до складу якої на паритетних засадах входять представники:

    засновника (посадові особи органу державної влади чи депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи);

    відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти (державні службовці);

    інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо).

    Вимоги до членів конкурсної комісії та порядок її формування визначаються положенням про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

    До складу конкурсної комісії не може бути включена особа, яка:

    визнана в установленому законом порядку недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена;

    має судимість або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення;

    відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" є близькою особою учасника конкурсу або особою, яка може мати конфлікт інтересів.

    У роботі конкурсної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники органів громадського самоврядування закладу освіти, на посаду керівника якого оголошено конкурс.

    Члени конкурсної комісії зобов’язані:

    брати участь у роботі конкурсної комісії та голосувати з питань порядку денного;

    заявляти самовідвід у разі наявності чи настання підстав, передбачених цією статтею, що унеможливлюють їх участь у складі конкурсної комісії.

    Конкурсна комісія є повноважною за умови присутності на засіданні не менше двох третин її затвердженого складу. Конкурсна комісія приймає рішення більшістю голосів від її затвердженого складу. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.

    Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується всіма присутніми членами конкурсної комісії та оприлюднюється на офіційному вебсайті засновника протягом наступного робочого дня з дня проведення засідання конкурсної комісії.

    Конкурсна комісія та її члени діють на засадах неупередженості, об’єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності. Не допускаються будь-які втручання в діяльність конкурсної комісії, тиск на членів комісії та учасників конкурсу.

    5. Для участі в конкурсі подаються такі документи:

    заява про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних";

    автобіографія та/або резюме (за вибором учасника конкурсу);

    копія паспорта громадянина України;

    копія документа про вищу освіту (з додатком, що є його невід’ємною частиною) не нижче освітнього ступеня магістра (спеціаліста);

    документ, що підтверджує вільне володіння державною мовою;

    копія трудової книжки чи інших документів, що підтверджують стаж педагогічної (науково-педагогічної) роботи не менше трьох років на день їх подання (крім приватних та корпоративних закладів освіти);

    довідка про відсутність судимості;

    довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду;

    мотиваційний лист, складений у довільній формі.

    Особа може надати інші документи, що підтверджують її професійні та/або моральні якості.

    Визначені у цьому пункті документи подаються особисто (або уповноваженою згідно з довіреністю особою) до конкурсної комісії у визначений в оголошенні строк, що може становити від 20 до 30 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу.

    Уповноважена особа приймає документи за описом, копію якого надає особі, яка їх подає.

    6. Протягом п’яти робочих днів з дня завершення строку подання документів для участі в конкурсі конкурсна комісія:

    перевіряє подані документи щодо відповідності установленим вимогам;

    приймає рішення про допущення та/або недопущення до участі у конкурсі;

    оприлюднює на офіційному вебсайті засновника перелік осіб, допущених до участі у конкурсному відборі (далі - кандидати).

    До участі у конкурсі не можуть бути допущені особи, які:

    не можуть обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до цього Закону;

    подали не всі документи, визначені цим Законом, для участі в конкурсі;

    подали документи після завершення строку їх подання.

    7. Засновник зобов’язаний організувати та забезпечити ознайомлення кандидатів із закладом загальної середньої освіти, його трудовим колективом та представниками органів громадського самоврядування такого закладу не пізніше п’яти робочих днів до початку проведення конкурсного відбору.

    8. Конкурсний відбір переможця конкурсу здійснюється за результатами:

    перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема цього Закону, Закону України "Про освіту" та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти;

    перевірки професійних компетентностей шляхом письмового виконання ситуаційного завдання;

    публічної та відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування.

    Перелік питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Форма перевірки знання законодавства (письмове чи комп’ютерне тестування), зразок ситуаційного завдання та критерії їх оцінювання визначаються у положенні про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

    Засновник зобов’язаний забезпечити відеофіксацію та (за можливості) відеотрансляцію конкурсного відбору з подальшим оприлюдненням на своєму офіційному вебсайті відеозапису протягом одного робочого дня з дня його проведення.

    9. Конкурсна комісія протягом двох робочих днів з дня завершення конкурсного відбору визначає переможця конкурсу та оприлюднює результати конкурсу на офіційному вебсайті засновника.

    За результатами конкурсних випробувань конкурсна комісія визначає переможця конкурсу або визнає конкурс таким, що не відбувся.

    Не може бути визначено переможцем конкурсу особу, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до цього Закону.

    Загальна тривалість конкурсу не може перевищувати двох місяців з дня його оголошення.

    10. Конкурсна комісія визнає конкурс таким, що не відбувся, якщо:

    відсутні заяви про участь у конкурсі;

    до участі в конкурсі не допущено жодного кандидата;

    жоден із кандидатів не визначений переможцем конкурсу.

    У разі визнання конкурсу таким, що не відбувся, проводиться повторний конкурс.

    11. Протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про переможця конкурсу посадова особа засновника (голова відповідної ради чи керівник державного органу) або керівник уповноваженого ним органу (структурного підрозділу з питань освіти) призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір.

    Не може бути укладено трудовий договір з особою, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до цього Закону.

    12. Трудовий договір укладається на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. Після закінчення строку, на який укладено строковий трудовий договір, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк.

    З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки. Після закінчення строку дії такого строкового трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

    Особа не може бути керівником одного і того ж закладу загальної середньої освіти більше ніж два строки підряд (крім тих, що розташовані в населених пунктах з одним закладом загальної середньої освіти). До першого шестирічного строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше.

    13. Керівник закладу загальної середньої освіти звільняється з посади у зв’язку із закінченням строку трудового договору або достроково відповідно до вимог законодавства та умов укладеного трудового договору.

    Припинення трудового договору з керівником державного чи комунального закладу загальної середньої освіти у зв’язку із закінченням строку його дії або його дострокове розірвання здійснюється відповідною посадовою особою засновника (головою відповідної ради чи керівником державного органу) або керівником уповноваженого ним органу (структурного підрозділу з питань освіти) з підстав та у порядку, визначених законодавством про працю.

    Керівник приватного, корпоративного закладу освіти звільняється з посади засновником (засновниками) відповідно до положень законодавства про працю, установчих документів закладу та укладеного трудового договору.

    Підставами для дострокового звільнення керівника закладу загальної середньої освіти, які повинні бути передбачені у трудовому договорі, є:

    порушення вимог цього Закону щодо мови освітнього процесу;

    порушення вимог статей 30 і 31 Закону України "Про освіту";

    порушення прав учнів чи працівників, встановлене рішенням суду, яке набрало законної сили;

    систематичне неналежне виконання інших обов’язків керівника, визначених цим Законом;

    неусунення у визначений строк порушень вимог законодавства, виявлених під час інституційного аудиту чи позапланового заходу державного нагляду (контролю)

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до Прикінцевого положення Закону України «Про повну загальну середню освіту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20): головною умовою для припинення безстрокових трудових договорів з педагогічними працівниками з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік, є отримання вчителями пенсії за віком.

    Враховуючи зазначине: якщо Ви досягли пенсійного віку (за віком) з Вами буде укладено строковий трудовий договір терміном на 1 рік, але якщо Ви не є пенсіонером за віком то строк Вашого контракту має бути зазначено у ньому безпосередньо і Ви працюєте до визначеної дати. З наступним оголошенням конкурсу на посаду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Анастасія!

    Проведення конкурсу не потрібно!

    Закон України "Про повну середню освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20

    Визнати такими, що втратили чинність:

    Закон України "Про загальну середню освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 28, ст. 230 із наступними змінами);

    абзац п’ятий пункту 1 та підпункт 17 пункту 3 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 38-39, ст. 380).

    3. Установити, що:

    ...

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу.

    Вказане знаходить своє відображення у Листі Міністерства освіти і науки України # 1/9-201 від 08.04.2020 року "Щодо нагальних питань впровадження Закон України "Про повну середню освіту":

    http://ru.osvita.ua/legislation/Ser_osv/72792/

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    15%

    Нові підходи до призначення директорів шкіл. Згідно з Законом «Про освіту», директор може займати свою посаду не більше 2 термінів по 6 років поспіль в одному закладі.

    Однак щоб ця змінність влади давала позитивні наслідки для розвитку закладу, мають діяти прозорі та чесні механізми виборів директорів. З урахуванням пілотування різних видів конкурсного відбору директорів Закон встановлює, що колектив школи та батьки відіграватимуть дорадчу роль під час виборів, але сам конкурс проводитиме незалежна комісія. Також обов’язковою є відеотрансляція та відеофіксація відбору. Це має мінімізувати використання адмінресурсу директором, а також вплив виборів на навчальний процес.Закон також передбачає, що в межах конкурсу директор обов’язково повинен буде представити стратегічний план розвитку закладу.

    При цьому до 1 липня 2020 року директори шкіл, які перебувають на безстрокових трудових угодах, будуть в обов’язковому порядку переведені на строкові трудові угоди на 6 років (на 1 рік – для директорів, які отримують пенсію за віком) з наступною можливістю брати участь у конкурсі.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Закон України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20):

    3. Установити, що:

    1) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу. У разі їх незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору - звільнити їх згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    Отже, ці положення стосуються саме директорів, які працюють по безстроковому договору.

    Якщо ж минулого літа з директорами був підписаний строковий трудовий договір, то вони продовжують виконувати свої обов'язки до закінчення строку дії таких контрактів.

    Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти на ще один строк відповідно до статті 39 цього Закону (тобто, по конкурсу).

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть питання.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Закон України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20):

    3. Установити, що:

    1) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу. У разі їх незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору - звільнити їх згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    Отже, ці положення стосуються саме директорів, які працюють по безстроковому договору.

    Якщо ж минулого літа з директорами був підписаний строковий трудовий договір, то вони продовжують виконувати свої обов'язки до закінчення строку дії таких контрактів.

    Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти на ще один строк відповідно до статті 39 цього Закону (тобто, по конкурсу).

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть питання.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Анастасія!

    Проведення конкурсу у поточному році не потрібно, так як з ним підписаного строковий трудовий договір, строк дії якого не закінчився та він продовжує працювати до закінчення строку дії строкового трудового договору!

    Закон України "Про повну середню освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20

    Визнати такими, що втратили чинність:

    Закон України "Про загальну середню освіту" (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., № 28, ст. 230 із наступними змінами);

    абзац п’ятий пункту 1 та підпункт 17 пункту 3 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 38-39, ст. 380).

    3. Установити, що:

    ...

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних Положень ЗУ "Про повну загальну середню освіту" - Установити, що: набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу. У разі їх незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору - звільнити їх згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти на ще один строк відповідно до статті 39 цього Закону;

    Отже, відповідно до положень Закону - директору (наприклад, Вам) пропонується до 1 липня СТРОКОВИЙ договір на 6 років (якщо директор пенсіонер за віокм - на 1 рік) БЕЗ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ! Тобто, конкурс не проводиться, а тільки підписується новий строковий договір.

    Коли буде проводитися конкурс?

    Згідно з ч. 2 ст. 39 ЗУ "Про повну загальну середню освіту"- Рішення про проведення конкурсу приймається засновником державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженим ним органом (посадовою особою):

    одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

    не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору, укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

    не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

    Тобто, конкурс буде проводитися, коли строковий договір завершиться або достроково такий договір буде припинено.

    Якщо строковий договір було вже укладено та він був строком на 1 рік та вже закінчується, то можливо буде застосувати поло;ення ст. 39 та у такому разі необхідно буде проводити конкурс (у випадку, якщо строковий договір закінчується).

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день! У відповідь на ваше питання про : за прийнятим освітнім законом, чи мають право директорам шкіл влаштовувати конкурс чи у цьому році повинні підписати договір без конкурсу? (Минулого літа з директорами був підписаний строковий договір), повідомляю наступне.

    У описаному вами випадку проведення конкурсу для директора не потрібно. Він може залишатися працювати!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України