Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 21 травня 2020, питання №20083

Чи потрібно відпрацьовувати 3 роки на державу?

Доброго дня. Я навчалася на державному замовленні, і закінчивши коледж у 2018 році,мене направили відпрацьовувати 3 роки, на державу, пропрацювавши 1,5 роки, мені сказали,що є закон,про те,що відмінили відпрацювання,і я маю право звільнитись ,чи так це?

Відповіді юристів (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується

    Використання примусової праці забороняється.

    А тому звільнити Вас повинні у будь-якому випадку, а вже якщо вважають, що Ви порушили договірні зобов'язання, не відпрацювавши 3 роки, то нехай звертаються до суду за стягненням з вас витрат на інтернатуру.

    А тому Ви маєте право звільнитись. Однак, якщо Ви укладали з коледжом угоду, відповідно до якої він забезпечує ваше навчання на бюджетній основі та видає направлення на роботу, а Ви в свою чергу зобов'язані відпрацювати 3 роки по цьому направленню або повернути кошти за весь період вашого навчання на бюджеті - коледж може подати на Вас до суду у разі вашого звільнення до моменту відпрацювання 3 років.

    Даним законом відмінили відпрацювання для тих, хто поступив до закладу вищої освіти після його прийняття (01 січня 2017 року).

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України