Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 25 червня 2020, питання №22833

Добрый день.Нужно ли перезаключать договор аренды земли после вступления в наследство?

Добрый день.Слоилась ситуация-отец умер в 2019 году,у него есть земельный пай,который в аренде. Нужно ли перезаключать договор аренды земли после вступления в наследство?Можно ли его расторгнуть?

Відповіді юристів (2)

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброго дня. Так на підставі свідоцтва про право на спадщину ви можете внести зміни до договору оренди земельної ділянки а також у разі якщо Вас не влаштовує ціна за оренду паю, орендар систематично порушує Ваші права, невчасно сплачує орендну плату можна розірвати договір. Для детального аналізу ситуації звертайтесь через профіль.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пані Оксано!

    Стаття 32 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.Відповідне положення закріплюється також і в Цивільному кодексі України.

    Це буквально означає, що перезаключати договір оренди земельної ділянки після спадкування не потрібно, якщо інше не передбачено договором. Зокрема, самим договором, укладеним за життя ще спадкодавцем та орендарем, можливо встановлювалися положення щодо припинення договору оренди земельної ділянки після смерті орендодавця. Тому у даному випадку, варто дуже уважно вивчити відповідні положення самого договору.

    З приводу розірвання договору варто зазначити наступне. Відповідно до статті 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. Знову ж таки, якщо положення про допустимість розірвання договору оренди містяться в самому договорі, він також може бути розірваний на вимогу однієї зі сторін.Дякую за увагу! Удачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України