Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 липня 2020, питання №24290

отпуск по уходу за ребенком

ребенку 4 года, есть мед заключение что не может посещать детский сад, мама не работает, может ли папа (госслужащий) взять отпуск по уходу за ребенком на 1 год
Спасибо

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пані Тетяно! З вашого дозволу українською.

    "Может ли папа (госслужащий) взять отпуск по уходу за ребенком на 1 год?"

    Батько дитини може. Таке право безпосередньо передбачене профільним законом для державних службовців - Законом України "Про державну службу".

    Стаття 46. Стаж державної служби

    2. До стажу державної служби зараховуються:

    10) час перебування державного службовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Відповідне право також передбачено статтею 25 Закону України "Про відпустки":

    Стаття 25. Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов'язковому порядку

    Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку:

    3) матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Отже, відпустка, право на яку Ви запитуєте, має бути надана батьку дитини в обов'язковому порядку:

    1) без збереження заробітної плати;2) якщо дитина потребує домашнього догляду, що підтверджується медичним висновком;3) тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною 6 річного віку.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України