Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 липня 2020, питання №25071 100₴

Опекунство над пожилым родственником

Меня забрали на службу срочную, но я обеспечиваю бабушку уже 4 года так как у неё проблемы с ногами и она не может работать.
Что я могу сделать уже находясь на учебке чтобы меня комисовали , из-за ухода за пожилым родственником?

Відповіді юристів (9)

    Пользователь не активен
    25%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В соответствии со ст.17 Закона Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством.

    Вам необходимо оформить опеку над бабушкой - это будет основанием для предоставления Вам отсрочки.

    Изначально Вам нужно обратиться в органы опеки и попечительства по месту ее жительства для получения их заключения по данному вопросу, а затем - с учетом их выводов - в суд.

    В случае необходимости - обращайтесь.Мои контакты в моем профиле на данном сайте. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна

    Ковальчук Владимир

    Ничего вы не сделаете это нужно делать раньше до призыва устанавливать в судовом порядке попечительство над больной бабушкой.Назначение опеки (попечительства) представляет собой назначение органами исполнительной власти или судебной инстанцией граждан, в чьи обязанности будет входить забота о малолетнем или несовершеннолетнем ребенке без родителей, пожилом человеке или лице с ограниченной дееспособностью. Опека устанавливается над малолетними детьми, а попечительство – над несовершеннолетними гражданами и взрослыми с ограниченной дееспособностью.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Владислав!

    Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    ...

    2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    ...

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;..."

    Таким образом, такое право у Вас на освобождение от прохождения срочной воинской службы, может быть, если бабушка, является нетрудоспособной (пенсионер, инвалид), нуждается в уходе, согласно справки МСЭК о инвалидности или заключение Лечебно-консультативной комиссии больницы и у нее нет других близких родственников, которые могут осуществлять такой уход.

    Если такое имеет место, то Вы имеете право подать рапорт на имя командования воинской части об освобождении от прохождения срочной воинской службы, с приложением к нему копии паспорта гражданина Украины на имя бабушки, ее пенсионного удостоверения, справки МСЭК или заключения ЛКК больницы, данные о том, что у нее отсутствуют или вместе с ней не проживают близкие родственники.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Очень маловероятно, что орган опеки и попечительства отдаст под попечительство бабушку лицу, которое не проживает с ней, не имеет возможности материально ее обеспечить (так как находится на срочной службе в армии) . Все это надо было делать до призыва на службу, но можете попробовать и сейчас, все равно ничего не теряете. Вот только комиссия захочет лично с Вами побеседовать и на этом рассмотрение Вашего заявления и закончится.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Здравствуйте.

    Действительно, Закон "Про військовий обов'язок і військову службу" устанавливает для Вас только один вариант освобождения от службы в армии (ЗСУ): ч.2 ст. 30 закона.

    Что касается бабушки, то здесь пригодятся все документы, что сможете достать: и справку из больницы, и доказательства того, что у бабушки нет других близких родственников, которые могут за ней ухаживать. Что касается договора о пожизненном содержании, то сам по себе такой договор не может быть основанием для отсрочки/освобождения, нужно прикладывать вышеупомянутые документы, писать заявление и идти к военкому. Более надежным вариантом будет установление опеки над бабушкой, как над недееспособным лицом. Но это длительный процесс: сначала нужно получить разрешение органов опеки и попечительства, а потом подать заявление в суд.

    Поэтому лучше всего сделать так:

    1. Берете в больнице справки о состоянии бабушки.
    2. Собираете справки о том, что у бабушки нет близких родственников, которые могут за ней ухаживать. Или, например, они есть, но живут далеко.
    3. Подаете заявление в органы опеки о намерении установить опеку - пусть рассматривают
    4. Берете все копии собранных документов (вместе с копией заявления в органы опеки, с отметкой о вручении) и идете к военкому с письменным заявлением об отсрочке от военных службы. Объясняете, что сейчас пребываете в процессе получения разрешительных документов на установление опеки, все это время ухаживаете за бабушкой только Вы, больше некому, поэтому просите отсрочку до момента полного установления опеки.

    Далее возможны варианты: либо освободят от прохождения военных сборов, либо дадут отсрочку на время оформления документов, и в дальнейшем о Вас могут просто забыть, и больше не вызывать, даже без документа об опеке. Тогда, получив разрешение с органа опеки, необязательно будет заканчивать оформление и подавать в суд на установление опеки. В худшем случае все же придется устанавливать с помощью суда опеку. Хотя, я не знаю, может для Вас это и нормальный вариант.

    Комиссовать могут только при значительном ухудшении здоровья по решению комиссии ВЛК или же за криминальное правонарушение на службе.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Опекунство над пожилым родственником

    Меня забрали на службу срочную, но я обеспечиваю бабушку уже 4 года так как у неё проблемы с ногами и она не может работать. Что я могу сделать уже находясь на учебке чтобы меня комисовали , из-за ухода за пожилым родственником?

    если у Вас была официально оформленная опека и есть заключение МСЕКА - это есть основанием освобождением для отсрочки

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://data.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби...

    2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:...

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку..." -

    другими словами, Закон в данном случае отсылает к ст.17:

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;...".

    "Правила опіки та піклування" (https://data.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99):

    "1.1. Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про ... повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

    1.2. ...Опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов'язки...

    1.3. Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад...

    1.7. Органи опіки та піклування відповідно до покладених на них завдань та розподілу повноважень між структурними підрозділами відповідних управлінь і відділів місцевої державної адміністрації:

    вирішують питання про встановлення і припинення опіки та піклування;

    ведуть облік щодо осіб, які потребують опіки (піклування);...

    2.3. Над повнолітніми дієздатними особами, які за станом здоров'я не можуть самостійно захищати свої права і виконувати свої обов'язки, піклувальник може бути призначений лише на їх прохання...

    3.1. Для безпосереднього здійснення опіки та піклування органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник.

    При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов'язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб...

    3.4. Документи, за наявності яких органи опіки і піклування призначають піклувальника:

    повідомлення державних, громадських організацій або заява громадянина (громадян);...

    медичний висновок про стан здоров'я особи, що потребує піклування;

    довідка про місце проживання особи, що потребує піклування;

    заява майбутнього піклувальника про прийняття на себе обов'язків щодо піклування;..".

    Теперь необходимый, как я считаю, алгоритм действий. Бабушка обращается в поликлинику (ЦПМП) о выдаче заключения в необходимости посторонней помощи и назначения попечителя по уходу за ней. Бабушка подает в орган опеки и попечительства (местный райисполком, попечительский совет) заявление о назначении попечителя в Вашем лице. Копию заявления, заверенное попечительским советом, бабушка направляет Вашему командиру части в виде приложения к ее заявлению на имя командира о подаче заявления и ходотайстве уволить Вас со службы. Вы направляете в орган опеки и попечительства свое заявление, заверенное командиром части согласие о назначении попечителем бабушки. После решения органом опеки и попечительства о назначении Вас попечителем подаете рапорт об увольнении с военной службы в запас. Возможно другие необходимые действия или их порядок после консультации в попечительском совете.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Владислав!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    Що стосується звільнення з військової служби за сімейними обставинами, то постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 р. № 413 затверджено ПЕРЕЛІК сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та із служби осіб рядового і начальницького складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2013-%D0%BF#Text):

    Військовослужбовці, крім військовослужбовців строкової військової служби, та особи рядового і начальницького складу на їх прохання можуть бути звільнені з військової служби та із служби осіб рядового і начальницького складу через такі сімейні обставини та інші поважні причини:

    - виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, особою рядового чи начальницького складу, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей, що з нею (з ним) проживають, без батька (матері);

    - утримання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, особою рядового чи начальницького складу, яка (який) не перебуває у шлюбі, повнолітньої дочки, сина віком до 23 років, якщо вона (він) є інвалідом I чи II групи або продовжує навчання (студенти, курсанти, слухачі (крім курсантів і слухачів військових навчальних закладів), стажисти вищого навчального закладу) і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги матері (батька);

    - укладення шлюбу військовослужбовцем, особою рядового чи начальницького складу із громадянкою (громадянином) України, іноземцем або особою без громадянства, що постійно проживає за межами України;

    - хвороба військовослужбовця, особи рядового чи начальницького складу або члена його сім’ї, якщо така хвороба згідно з висновком лікарської або лікарсько-експертної комісії перешкоджає військовослужбовцю або особі рядового чи начальницького складу проходити службу в даній місцевості чи проживати в ній членові його сім’ї, у разі відсутності можливості переміщення (переведення) до іншої місцевості;

    - необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років;

    - наявність у військовослужбовця, особи рядового чи начальницького складу трьох і більше дітей;

    - неможливість призначення одного з військовослужбовців, осіб рядового чи начальницького складу, які перебувають у шлюбі, в межах одного населеного пункту (гарнізону) в разі переміщення (переведення) дружини (чоловіка) на нове місце служби до іншого населеного пункту (гарнізону);

    - довгострокове відрядження за кордон дружини (чоловіка) військовослужбовця, особи рядового і начальницького складу.

    Виходячи з аналізу наведених вище норм, постановою Кабінету Міністрів визначено вичерпне коло сімейних осіб, заснованих на спорідненості, необхідність догляду за якими може слугувати підставою для звільнення військовослужбовця з військової служби. Баба чи дід даним колом законодавчо не охоплені.

    А тому, на жаль, Вас не буде звільнено з військової служби у зв'язку необхідністю постійного стороннього догляду за бабусею.

    Всього доброго!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1. непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    Підставою для надання такого відстрочення є стаття 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Також положеннями ст. 1 Закону “Про реабілітацію інвалідів в Україні” встановлено, що інвалідом може вважатися особа із стійким порушенням функцій людського організму, що при контактах із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження його життєдіяльності. Залежно від міри розладу організму людини держава встановлює I, II або III групу інвалідності. Порядок визначення і призначення групи інвалідності регулюється Постановою Уряду від 03 грудня 2009 року № 1317, а також Наказом Міністерства охорони здоров’я від 05 вересня 2011 № 561.

    Згідно з вказаними нормативно-правовими документами для визначення групи інвалідності і необхідності в сторонньому постійному догляді проводиться медико-соціальна експертиза (так звана МСЕК). Згідно з пунктом 27 згаданої Постанови Уряду: до I групи інвалідності відносять осіб з функціональними порушеннями організму значно вираженої тяжкості, які потребують постійного стороннього догляду; до II групи інвалідності відносять людей з функціональними порушеннями організму вираженої тяжкості, але що не призвели до виникнення потреби в постійному сторонньому догляді; у III групу інвалідності потрапляють особи з функціональними порушеннями організму помірної тяжкості, які призвели лише до помірно вираженого обмеження життєдіяльності людини. Одночасно іншою Постановою Уряду від 29 квітня 2014 № 558 “Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги”, встановлено, що до кола осіб, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, можуть належати не лише інваліди, але і громадяни літнього віку і хворі (п.1).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України