Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 15 серпня 2020, питання №26675 300₴

Відкриття магазину в Instargam

Доброго дня!
Хочу відкрити ФОП для відкриття магазину аксесуарів в інстаграмі, ознайомившись із правилами вирішила обрати 2 групу ФОП та КВЕД 47.91 (Роздрiбна торгiвля, що здiйснюється фiрмами поштового замовлення або через мережу Iнтернет).

І я не розумію що робити із РРО (з наступного року він обов'язковий) якщо не буде обігу готівки (лише інстаграм платформа, тому оплата на рахунок). Чи потрібний РРО якщо оплата буде лише на банківський рахунок ФОП? (якщо дохід за рік буде більше 1 млн грн)
У разі встановлення РРО (програмного)
Як і коли пробивати чек якщо клієнт вибере оплату на пошті з передоплатою на карту? А якщо повна оплата?
Для 2 групи ФОП здаються стандартизовані податки, а декларація в кінці року повинна містити доходи у вигляді суми переведених коштів протягом року на картку ФОП? (якщо буде РРО, то ці суми повинні бути однаковими, вірно?)
Дуже дякую!

Відповіді юристів (13)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрий день! Ви не можете доходи, що отримуєте від підприємницької діяльності, зараховувавти на карту для виплат. Для цього Вам потрібно в банку відкрити рахунок як фізичній особі-підприємцю. В такому разі питань не буде ані в банку, щодо походження коштів, ані в податкової, щодо застосуванню РРО, тому що при зарахуванні коштів на банківський рахунок застосування РРО не потрібне. З 1 січня 2021 року облік отриманих доходів Ви зможете вести у зручній для Вас формі, будь то електронна, чи паперова без ведення книги обліку доходів.

    Малиновский Влад
    100%
    Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, Катерина.

    По першому питанню - так, в книзі більше нема необхідності, порте вести облік доходів все одно потрібно - в електронному кабінеті або в зручній для вас паперовій формі.

    Обрана вами модель торгівлі не передбачає готівкових платежів - платежі йтимуть від поштової платіжної системи до вашого банківського рахунку ФОП в безготівковій формі. Дещо не зрозуміло, що ви маєте на увазі під «карткою ФОП».

    Отримання коштів на вашу особисту картку неможливе. Точніше воно можливе, проте матиме наслідком необхідність декларування таких доходів як доходів фізичної особи а не ФОП, З відповідним нарахуванням ПДФЛ в розмірі 18% та військогово збору в розмірі 1,5%.

    Тому в описаній бізнес-моделі ви отримуватимете на рахунок ФОП безготівкові платежі, та відповідно необхідність використання РРО відпадає. Готівковими ці платежі будуть для платіжної поштової системи, а не для вас.

    Доброго вам дня.

    • Катерина Клієнт 3 роки тому

      Дуже дякую за відповідь! Тобто мені потрібно зареєструвати ФОП, оформити банківський рахунок (який я буду надсилати клієнтам для оплати і вказувати у кабінеті нової пошти для зарахування переказу) і все, можна відкривати магазин? А якщо клієнт буде оплачувати в терміналі самообслуговування чи в касі банку наприклад? це також буде вважатись безготівковим розрахунком?

      • Малиновский Влад
        Малиновский Влад 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

        В касі банку або через інтернет-банкінг покупця - так, це буде вважатись безготівковим платежем, і не потребуватиме застосування РРО.

        Щодо передплати в терміналі самообслуговування або з застосуванням платіжних систем (наприклад Портмоне), а так само при прийнятті оплати через інтернет-еквайрінг (тобто через термінал, розміщений на сайті) - це також буде безготівковим платежом, проте відповідно до розяснень податківців потребує застосування РРО та вкладення чеку в посилку.

        Подивіться роз"яснення за посиланнями:

        https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-409021.html

        https://news.dtkt.ua/debet-kredit/partner-news/62648

        http://www.uekka.org.ua/novina/yak-v%D1%96dobraziti-u-kniz%D1%96-dohod%D1%96v-sumu-p%D1%96slyaplati-chi-potr%D1%96bno-vikoristovuvati-rro.html

        • Катерина Клієнт 3 роки тому

          Дуже дякую за надіслані матеріали, я зробила висновок що РРО буде необхідним.

          У разі встановлення РРО (я планую програмного, яке вже є легальним) по факту оформлення замовлення потрібно пробити покупку на РРО, вкласти чек у посилку. А якщо передоплата і покупець вирішив відмовитись на пошті потрібно оформлювати повернення товару на РРО?

          І з приводу звітності, я так розумію що сума продаж проведених через РРО і сума надходжень на рахунок ФОП повинна зійтись в кінці року і саме ця сума повинна бути у декларації, вірно?Дуже дякую Вам за відповіді!!

          • Малиновский Влад
            Малиновский Влад 3 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

            "А якщо передоплата і покупець вирішив відмовитись на пошті потрібно оформлювати повернення товару на РРО?"

            - Ви певно мали на увазі - "якщо післяплата ..."

            Ні. "Якщо доставка товару здійснюється поштою за умови післяплати, то в момент отримання товару на поштовому відділенні покупець вносить кошти для перерахування на банківський рахунок продавця. Відповідний документ, що підтверджує факт оплати товару, у цьому випадку зобов’язане видавати поштове відділення. " - https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-409021.html

            "сума продаж проведених через РРО і сума надходжень на рахунок ФОП повинна зійтись в кінці року" - ні, не вірно. РРО застосовуються при передоплаті. При чому при передоплаті, здійсненій в Інтернеті.

            Якщо передоплату здійснено банківським переказом - РРО застосовувати не потрібно. Так само як і при отриманні сум постоплати від поштових платіжних сервісів.

            Якщо ж ви будете працювати виключно по передоплаті через еквайрінг та через служби накшталт Портмоне - тоді так, ваш банк то РРО мають збігатись.

            Ви звісно можете ВСІ доходи проводити через РРО (на етапі замовлення), щоб перестрахуватись, проте такої вимоги законодавство не містить.

            За загальним правилом зійтись мають ваші записи в обліку доходів та виписки з банку по прибутковим операціям.

            Операції на РРО можуть становити лише частину від операцій по банку, оскільки в банківських випасках можуть бути операції, що здійснювались міжбанківським переказом (з рахунку покупця або покупцем з каси банку). Такі операції не підлягають обліку на РРО.

            • Катерина Клієнт 3 роки тому

              Дуже Вам дякую за відповіді!

            • Катерина Клієнт 3 роки тому

              Доброго дня! Ще виникло питання. При реєстрації ПРРО треба буд вказувати адресу господарювання, як це можливо якщо платформою буде сторінка в соціальній мережі?

              Дякую

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня.

    Адресою господарювання при реєстрації ПРРО слід Вказувати адресу ФОП, зазначену в держреєстр - тобто, скоріш за все, ваше місце проживання.

    http://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-253156.html

    Катерина Клієнт 3 роки тому

    А якщо адреса проживання відрізняється від місця реєстрації? (при оформленні ФОП це треба робити або онлайн або за місцем прописки)

    • Малиновский Влад
      Малиновский Влад 3 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

      При реєстрації ФОП (незалежно від того, як ця реєстрація здійснюється - онлайн чи очно) зазначається адреса. Це може бути місце проживання ФОП або орендоване приміщення. Це - місце здійснення господарської діяльності. На одного ФОП може бути зареєстровано декілька РРО (наприклад у випадку наявності кількох точок торгівлі), і по кожному РРО зазначається адреса його використання.

      Якщо у ФОП кілька магазинів на землі - при реєстрації кожного РРО зазначається адреса відповідної торгової точки, та відповідно адреса реєстрації ФОП та адреса реєстрації РРО може не співпадати. ФОП зареєстровано в квартирі а РРО - в магазині або в кіоску.

      Якщо торгівля здійснюється онлайн - РРО реєструється за адресою здійснення господарської діяльності - тобто за адресою, за якою зареєстровано ФОП.

      Якщо ФОП має власну службу доставки, РРО може бути зареєстровано за автомобілем, з відміткою «виїздна торгівля».

      • Катерина Клієнт 3 роки тому

        Я правильно зрозуміла, мені треба реєструвати РРО за адресою реєстрації (за якою зареєстровано ФОП) навіть якщо я буду по факту використовувати його за адресою проживання (яка відрізняється відрізняється від адреси реєстрації - різні міста)

        • Малиновский Влад
          Малиновский Влад 3 роки тому

          Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

          Так, і ФОП, і РРО ви можете зареєструвати за місцем реєстраціі. Фактичне проживання ролі не грає. Проте зважайте на те, що офіційне листування з ФОП (наприклад направлення податкових повідомлень-рішень) вестиметься на зареєстровану адресу. Тому важливо щоб за місцем реєстраціі хтось міг отримувати поштові відправлення за вас, чи принаймні повідомляв вас про їх надходження.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України