Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 11 вересня 2020, питання №28558 250₴

Могу ли я продавать авто из Европы по Квед 45.11 и не платить 18% с третей продажи.

Доброе утро Юристы. Вопрос ? Я привожу авто из Европы , растомаживаю , ставлю на учет и продаю. Квед 45.11 . Должен ли я платить 18% с третей продажи? Потому как какой-то казус выходит. Покупаю авто за 500 евро + транспорт + налогов (акцыз,сборы, регистрация) 4000 дол . Итого себистоимость 4600 дол. и теперь при продаже я должен заплатить 18% с этой суммы из которой 90% налоги заплаченные мною же. Как-то не понимаю??? КАК правельно?

Відповіді юристів (7)

    Мєньков Андрій Васильович
    16%

    Доброе утро Игорь!

    Начиная с 23.05.2020 г.. Действуют нормы Закона Украины от 16.01.2020 г.. № 466-IX, которыми переписали содержание ст. 172 и 173 НКУ, а значит и порядок налогообложения операций по продаже или обмену объектов движимого и недвижимого имущества.

    Начиная с 23.05.2020 г.. Физлицам так же не нужно платить налоги с дохода от проданного (обменяного) одного за отчетный (налоговый) год легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда.

    Однако НДФЛ по ставке 5% и военный сбор в размере 1,5% придется заплатить в случае продажи (обмена) второго в течении года легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда. Зато с третьего и последующего проданного (обменяного) в течение отчетного (налогового) года легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда или другого транспортного средства придется уже платить НДФЛ по ставке 18%, а вместе с ним и военный сбор в размере 1,5 %.

    То есть, фактически 18% НДФЛ надо удержать с дохода от проданного третьего и последующего легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда, или другого транспортного средства.

    Очередность продажи движимого имущества определяют по информации, указанной продавцом-физлицом в договоре купли-продажи или в отдельном заявлении. На их основании налоговый агент удерживает НДФЛ по соответствующим ставкам. Если говорим о договоре купли-продажи объекта движимого имущества, где стороной является юрлицо или ФЛП, то именно они выступают налоговыми агентами.

    И здесь есть уточнения с 23.05.2020 г .. ПП. 173.3 НКУ: ФОП расширили до самозанятых лиц. Т.о. лица, занимающиеся независимой профессиональной деятельностью и является покупателем транспортного средства, тоже выступают налоговыми агентами и должны удерживать и платить налог с выплаченных доходов физлицу-продавцу.

    Также согласно внесенных в абз. 4 п. 179.2 НКУ изменений уточнено, что налоговую декларацию не подают, если налогоплательщик получал доходы, которые не облагаются налогом. Поэтому продажа (обмен) в течение года одного легкового автомобиля и / или мотоцикла, и / или мопеда не требует от физлица-продавца ежегодного декларирования доходов.

    Савченко Олександр
    24%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Ігор.

    Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18 % при третьому та наступному продажі упродовж звітного (податкового) року сплачують фізичні особи, які отримують дохід від продажу особистого автотранспорту.

    Ви ж продаєте авто як ФОП, здійснюючи господарську діяльність із зазначенням КВЕД 45.11 «торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами».

    Тобто, Ви продаєте авто, які придбали не як звичайна фізична особа, а як ФОП.

    А тому такий дохід також оподатковується не як ваш особистий, а як підприємницький згідно вибраною Вами системою оподаткування: загальна або спрощена.

    Підприємці на загальній системі з чистого доходу розраховують і сплачують:

    • ПДФО — 18%;
    • військовий збір — 1,5%;
    • єдиний соціальний внесок — 22%.

    На загальній системі оподатковуються не всі гроші, які заробив підприємець, а лише ті, що залишилися після оплати витрат на ведення діяльності.

    Діє принцип: дохід мінус витрати. За підсумками кварталу треба підсумувати доходи і відняти витрати на ведення госпдіяльності. Різниця, яка вийде, і є чистим доходом. З нього розраховується ПДФО, військовий збір, ЄСВ (п. 177.2 ПКУ).

    Отже, лише гроші, які Ви отримали від продажу особистого автомобіля (придбаного Вами як фізичною особою, а не ФОП), — це ваш дохід фізособи (п. 177.6 ПКУ), а не підприємницький.

    Податковий кодекс України: "177.6. У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку - фізичних осіб".

    Починаючи із 23.05.2020 р. діють норми Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX, якими переписали зміст ст. 172 та 173 ПКУ, а значить й порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого та нерухомого майна.

    Із доходу фізособи від проданого (обміняного) одного за звітний (податковий) рік легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда, податки не сплачують. Натомість із доходів, отриманих від продажу (обміну) двох та більше за звітний (податковий) рік легкових авто та/або мотоциклів, та/або мопедів, сплачували ПДФО за ставкою 5%. Такий порядок установлював п. 173.2 ПКУ. Також продавець із доходу від проданого (обміняного) другого та наступного із перелічених транспортних засобів мав би сплатити військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 161 Підрозділ 10 Перехідних та прикінцевих положень ПКУ).

    Вказаний вище порядок діяв раніше. Починаючи із 23.05.2020 р. фізособам так само не треба сплачувати податки із доходу від проданого (обміняного) одного за звітний (податковий) рік легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда. Однак ПДФО за ставкою 5% та військовий збір у розмірі 1,5% доведеться сплатити у випадку продажу (обміну) другого упродовж року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда. Натомість із третього та наступного проданого (обміняного) упродовж звітного (податкового) року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу уже сплачуватимемо ПДФО за ставкою 18%, а разом з ним і військовий збір у розмірі 1,5%.

    Тобто, фактично 18% ПДФО треба утримати із доходу від проданого третього та наступного легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда, або іншого транспортного засобу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    16%

    Налогом будут облагаться не все сделки: государству придется платить лишь тем, кто продает третье транспортное средство в течение года.Норма о налоге при продаже б/у авто прошла в «пакете» с другими налоговыми нововведениями, прописанными в законопроекте №1210. Рада недавно приняла его во втором чтении и в целом, и он вступит в силу после подписания президентом.Налоги на продажу подержанного транспорта есть и сейчас. Предусмотрены две налоговые ставки. Первая — нулевая — если человек продает одно авто в год. Вторая — 5% от стоимости авто — если идет вторичная перепродажа за год. То есть, по -сути, автовладелец платит в том случае, если продает второе транспортное средство за год. Если перепродаж не две, а больше, скажем, 3-4, то все равно при каждой сделке налог составляет 5% с каждого авто.Но в новом законе ставку решили пересмотреть.

    Утвердили трехступенчатую формулу:
    • При первой продаже за год человек, как и ранее, ничего не платит;
    • При второй — налог составит 5%, как и сейчас;
    • Третья продажа — это уже 18% НДФЛ плюс 1,5% военного сбора, то есть 19,5%.
    • Но если вы зарегистрированы как физлица- предприниматели, все равно придется платить налоги.
    Юрій
    20%
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня пане Ігоре!

    У разі, якщо ви є платником податків загальної системи оподаткування, то вам потрібно сплачувати 19,5% (18%ПДФО + 1,5% ВЗ) за кожен отриманий дохід від проданого автомобіля.

    Якщо ваші доходи в рік не перевищують 3 000 000 000 грн, то рекомендую вам змінити систему оподаткування та перейти на спрощену, де вам потрібно буде сплачувати єдиний податок у розмірі 20% він мінімальної заробітної плати

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо у Вас зареєстровано ФОП та обрано відповідні КВЕДи діяльності то податки для вас розраховуються відповідно до встановленої системи та групи оподаткування ФОП, Суми яких можна переглянути у кабінеті підриємця на сайті податкової у розділі "розрахунки з державою"

    Якщо ви продали автомобілі як фізична особа та це 2 -й автомобіль Вам необхідно подати декларацію про майновий стан та доходи , в якій вказати зазначений дохід та сплатити:

    ПДФО - 5%(За другий автомобіль), ВЗ -1,5%. Третій та більше авто: ПДФО 18% ВЗ -1,5% (За кожне наступне авто) за місцем реєстрації в податкову.

    Такі умови передбачено: з 23.05.2020 р .. Закону України від 16.01.2020 р .. № 466-IX, які змінили зміст ст. 172 і 173 ПКУ, а значить порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого і нерухомого майна. також.

    Якщо ж ви працюєте як ФОП з зазначеним вами кодом діяльності то ви вже проводите діяльність у правовому полі сплачуючи необхідні платежі про , що відомо органам ДФС

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    8%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Ігор!

    Так, з 23.05.2020 р. діють норми Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX, якими переписали зміст ст. 172 та 173 ПКУ, а значить й порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого та нерухомого майна.

    Податковий кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

    "пункт 173.2 статті 173. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу";...".

    Таким чином, перебування Вас, як ФОП, з КВЕД 45.11, не вирішує проблему, так як із третього та наступного проданого (обміняного) упродовж звітного (податкового) року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, треба сплачувати ПДФО за ставкою 18%, а разом з ним і військовий збір у розмірі 1,5%.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    6%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Cтоличні фіскали пояснили правила оподаткування доходів від продажу автомобіля. (http://kyiv.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsi...)

    Вони нагадали, що до доходу підприємця — платника єдиного податку не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ)

    Подібні доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку, передбаченому для фізичних осіб ( ст. 173 ПКУ).

    Отже, якщо фізична особа — підприємець продає своє власне рухоме майно (автомобіль), то дохід від такого продажу не включається до його єдиноподатного доходу та оподатковується в загальному порядку податком на доходи фізичних осіб.

    Цей висновок справедливий, лише якщо продаж такого майна є разовою операцією. Якщо продаж рухомого майна носить систематичний характер, то така діяльність фізичної особи, на думку контролерів, є підприємницькою та повинна здійснюватися на загальній системі оподаткування відповідно до ст. 177 ПКУ.

    Оптимальний варіант - звернутися до http://sfs.gov.ua/others/kontakti/ в порядку ЗУ "Про звернення громадян" за наданням офіційних пояснень


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України