Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 вересня 2020, питання №29222 300₴

Чи втрачається відстрочка від армії при зміні місця проходження аспірантури

Я планую перервати навчання в аспірантурі українського вузу, яке давало мені право на відстрочку від призову. В той же час я вже зарахований до аспірантури іноземного вузу. Чи зможу я використати право на відстрочку в такому випадку? Раніше частина 10 статті 17 про військовий обов'язок обмежувала це, встановлюючи, що відстрочка надається один раз за період навчання і при припиненні навчання це право втрачається незалежно від повторного зарахування. Але в чинній редакції закону цієї частини вже немає (її було виключено ще в 17-ому році). Чи значить це, що тепер право на відстрочку для здобуття освіти не втрачається безповоротно?

Відповіді юристів (5)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора!

    Дійсно, раніше в ч. 10 ст.17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" було прописано, що відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання, і громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

    Однак, наразі частину десяту статті 17 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}. А тому Ви можете скористатися правом на відстрочку, головне - факт зарахування до аспірантури іноземного вузу під час призову та наявність документального підтвердження даного факту (наприклад, довідки з вузу).

    Також варто вказати, що на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Указом Президента України визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2020 році (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13/2020#Text):

    1) травень - липень;

    2) жовтень - грудень.

    При цьому до військкомату під час призову Вас мають викликати офіційно шляхом вручення повістки під ваш розпис.

    Так як за законом не допускається виклик до військкомату за телефоном, лише за повісткою.

    При цьому повістка має бути вручена особисто в руки – це коли призовник/військовозобов’язаний розписався за неї. Таку повістку працівники військкомату можуть вручити не тільки за місцем проживання, а й на роботі. Якщо повістку вручили на вулиці чи залишили її в поштовій скриньці або у дверях, то вона не вважається врученою.

    Повістку може вручити тільки працівник військкомату, а також сільський чи селищний голова. Інші особи не мають права цього робити. За отримання повістки не можуть розписуватися батьки, дружина чи інші родичі. Тоді вона вважається не врученою.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Vsevolod!

    Також хочу уточнити щодо довідки з вузу, якщо Вас викличуть до військкомату по повістці.

    Так, відповідно до пункту 85 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21 березня 2002 року № 352, рішення про відстрочку від призову для продовження навчання приймається під час першого проходження призовником районної призовної комісії на підставі довідки (додаток 17), яка видається навчальним закладом.

    Період навчання студента зазначається у довідці навчального закладу, згідно з якою районна призовна комісія надає відстрочку на конкретний термін.

    Для отримання відстрочки необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави (довідку з ВУЗу).

    Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Всього доброго!

    Успіхів у навчанні!

    Адвокат Евгений Александрович
    66.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Vsevolod Sivolap!

    Если будет иметь место прерывание обучения в ВУЗе на аспирантуре в Украине и обучение в ВУЗе за границей на аспирантуре, в рамках международного договора или если пойдёте в академический отпуск в ВУЗе в Украине на аспирантуре то будет отсрочка, если нет то её не будет.

    Смотрите статью 17 Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:... у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;..."

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, для навчання в інший вищий навчальний заклад із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається".

    При этом, есть ещё вариант.

    Вы можете быть сняты с воинского учёта, в связи с выбытием за границу на срок более чем на 3 месяца, на законных основаниях, в связи с учёбой, согласно ст.37 указанного Закона:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників:...які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;... ".

    Только это необходимо сделать до призыва на срочную воинскую службу, то есть до 01 октября текущего года (призыв: октябрь - декабрь текущего года), так как вовремя призыва не снимают с воинского учёта.

    Документы: паспорт громадянина Украины, ИНН, приписное, документы о поступлении в ВУЗ на аспирантуру за границей, с переводом на украинский язык, с завершением у нотариуса подписи лингвист-переводчика.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чи значить це, що тепер право на відстрочку для здобуття освіти не втрачається безповоротно?

    отсрочку вы не теряете - главное вам предоставить справку с вуза об обучении с переводом

    ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе"

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського, чи аспірантури.)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам достатньо надати довідку або копію наказу про зарахування до аспірантури. Таку довідку необхідно надавати в комісаріат щороку до 1 жовтня.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України