Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 12 жовтня 2020, питання №30703

Умер сотрудник. Кому отдать его зарплату

Добрый день, подскажите пожалуйста, как правильно поступить. У нас умер сотрудник. Из родных есть его мама, жена и дочь. Жена и дочь с покойным уже год вместе не проживают и не ведут совместное хозяйство (жена и дочь живут в Америке), но официально они в браке. Может ли мать покойного на свой счет получить зарплату умершего сына? И какие документы она должна для этого предоставить. Заранее благодарю.

Відповіді юристів (3)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий день.

    В даній ситуації у рівних частках мають право отримати виплату заробітної плати особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом. Так, до них належать: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Якщо жінка та дочка проживає за кордоном, вони можуть написати заяву та посвідчити її в консула про те, що вони відмовляються від виплати на користь матері покійного або дають згоду на те, що вона отримує їх частку.

    Ддля отримання виплат померлого родич повинен надати наступний перелік документів: заяву на виплату, копії підтверджуючих документів, серед яких: свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують, що він був членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження (про усиновлення)), копії документів, які підтверджують факт спільного проживання, загального побуту, взаємних прав і обов’язків, кровного споріднення).

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня! здійсніть виплату через 6 місяців після смерті працівника, його спадкоємцям - матері на підставі свідоцтва нотаріуса про вступ в спадщину. Запитайте у матері, до якого нотаріуса вона подала заяву про прийняття спадщини. Коли дізнаєтесь - направте йому листа про те, що у вас знаходиться майно, яке входить в спадщину померлого працівника. Такий варіант найбезпечніший для вас.

    Якщо мати спадщину не приймає, то й виплачувати нікому.

    Також майте на увазі, що скоріш за все мати отримає 1/3 від спадщини, тому і заробітної плати їй треба буде виплатити 1/3. Дану інформацію ви можете отримати в свідоцтві на спадщину.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В Вашей ситуации самым правильным будет внести данные средства на депозит нотариуса, которым открыто наследственное дело (эту информацию можно уточнить у родственников).

    Детальное разъяснение о данной процедуре по следующей ссылке https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2014/november/issue-92/article-3543.html?wn=google_ads_iframe_%2F141806220%2FiFactor_top_bnr_0&r1=

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України