Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 02 листопада 2020, питання №32029 100₴

Прошел срок вступления в наследство

Здравствуйте. Примерно в 1986 году (точно не помню) мои родители развелись. Был также раздел имущества по решению суда. Но проживали в одном доме (частный дом). Через два года сошлись снова и проживали вместе, но отношения не оформляли. В 1996 году мать умерла в больнице вследствие болезни. В наследство на половину дома никто не вступал. Я бы хотел оформить это на отца, чтобы дом был уже на одного хозяина. Возможно ли это сделать и нет ли риска что пол дома может отойти горсовету за счет того, что упущен срок вступления в наследство и оно является вымороченным. Также у меня есть сестра, проживает в Казахстане, гражданство Украины.

Відповіді юристів (11)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Дана проблема не завжди є критичною та може бути вирішена шляхом поновлення строків для прийняття спадщини.

    Основні аспекти щодо спадкування передбачені в Цивільному кодексі України в шостій книзі Спадкове право.

    Для початку варто роз’яснити, що як варіант вирішення проблемного питання «оформлення спадщини» шляхом поновлення строку є не завжди дієвим механізмом, а навпаки може бути фактом затягуванням часу перед вирішенням такого питання як прийняття спадщини.

    Тобто для обрання шляху через поновлення строку, рекомендую попередньо проконсультуватись з адвокатом.

    Окрім того, дана стаття розкриває лише тонкощі поновлення строку для прийняття спадщини або дає розуміння, чи потрібен інший шлях вирішення питання.

    Отже спадщина відкривається внаслідок смерті або оголошення особи померлою. Тобто стаття 1220 ЦК України розкриває поняття відкриття спадщини.

    В свою чергу спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитись від такої (ст. 1268 ЦК України). Для того щоб прийняти спадщину особа повинна звернутись з заявою до нотаріуса (ст. 1269 ЦК України).

    Важливим моментом є той факт, що якщо спадкоємець на момент смерті спадкодавця проживав (був зареєстрований) спільно із спадкодавцем то така особа вважається що прийняла спадщину фактично.

    Доречі, судовий збір в даних справах сплачується як за вимогу немайнового характеру. Такий висновок закріплений в справі №336/709/18-ц, провадження №61-39374св18 ВС України.

    Тому як один із варіантів прийняття спадщини «вчасно» є встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту що на момент смерті спадкодавця спадкоємець проживав спільно з померлим. Тут вважливою обставиною є ч. 23 Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» яка визначає, що спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

    Строк для прийняття спадщини визначається в 6 місяців з моменту відкриття спадщини та регулюється статтею 1270 ЦК України.

    У разі якщо особа не прийняла спадщину вчасно, остання вважається такою яка пропустила строк для прийняття спадщини. За виключенням якщо особа спадкоємця та спадкодавця проживали спільно на момент відкриття спадщини то особа вважається такою, яка прийняла спадщину автоматично, або ж є рішення суду про встановлення факту спільного проживання.

    Також за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Або як варіант звернутись до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини (призначення додаткового строку).

    Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

    Отже до поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини суди визначають: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.

    Тяжка хвороба, як причина поновлення строку.

    Окремо хотілося б звернути увагу, що не може бути підставою для поновлення строку така підстава як хвороба, якщо з моменту прийняття спадщини пройшло 3 роки, а хворіли ви місяць. Ухвала колегії суддів ВССУ від 19 жовтня 2011 року, справа №6-6304св10.

    Між тим у пункті 2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 міститься роз'яснення, відповідно до якого судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини:

    1) юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;

    2) необізнаність особи про наявність спадкового майна;

    3) похилий вік;

    4) непрацездатність;

    5) незнання про існування заповіту;

    6) встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;

    7) відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;

    8) несприятливі погодні умови.

    Фактичне користування і володіння майном спадкодавця або ж проживанням із спадкодавцем на час відкриття спадщини також не є поважною причиною строку для прийняття спадщини.

    Похилий вік, як підстава поновлення строку для прийняття спадщини.

    В своїй постанові від 05.12.2018 року, справа №756/2764/15-ц, провадження №61-29705св18 ВСУ зазначив, що похилий вік позивачки та відсутність у неї необхідних юридичних знань не є об'єктивними та непереборними труднощами, з якими закон пов’язує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини.

    Пропущений строк через перебування за кордоном не завжди є підставою для поновлення строку. Так в постанова ВС від 06 червня 2018 року справа №592/9058/17-ц суд визначив наступне: звертаючись до суду із даним позовом, ОСОБА_1 не надала належних та допустимих доказів того, що з травня 2013 по липень 2017 року їй не було відомо про смерть її батька, а також доказів того, що її проживання за межами України в указаний період було пов'язано з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для неї на вчинення дій щодо прийняття спадщини у встановлений законом строк, у зв'язку із чим позивач не виконала свій процесуальний обов'язок із доведення тих обставин, на які посилався як на підставу своїх вимог і заперечень.

    Окрім того, згідно правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду України у справі 6-1215цс16 від 14 вересня 2016 року, якщо у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини, зокрема, через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

    Постанова ВС від 18 січня 2018 року справа №198/476/16-ц.

    Спадкоємець дізнався про заповіт лише зі спливом певного часу, тобто пройшло 6 місяців від відкриття спадщини.

    Особі було відмовлено в поновлені строку для прийняття спадщини, оскільки позивачем не доведено поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини після смерті спадкодавця.

    Тобто незнання про заповіт не є поважною причиною пропуску.

    Однак практика в даній категорії справ є неоднозначною.

    Для прикладу справа №6-496цс17 ВСУ, в якій було визначено, що при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Внаслідок чого, нотаріус повинен був повідомити спадкоємців про наявність відкриття спадщини: наприклад шляхом повідомлення в пресі, надіслання листа, інше.

    Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 23.08.2017 р. в аспекті справи № 6-1320цс17 .

    Також згідно ухвали ВССУ від 01.02.2017 року №306/27/15-ц є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини відсутність обізнаності про наявність заповіту.

    Як мною вже зазначалось вище практика в даних спорах є неоднозначною, на мою думку – це пов’язано з тим, що кожна сімейна ситуація є індивідуальною, а тому потрібно досліджувати кожну ситуацію окремо, що і роблять українські суди.

    Безпосередня подача позову.

    Важливою обставиною в даній справі є правильно зібрана доказова база.

    Однією із обставин доказової бази є наявність спадкової справи, постанова нотаріуса про відмову у вчинені нотаріальних дій (видача свідоцтва про права власності на спадкове майно), саме з підстав пропущення строку для прийняття спадщини, поважність обставин/причин за яких Ви пропустили строк для прийняття спадщини

    У разі подачі позову до суду, суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

    Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, або територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Завершальний етап. Отже після поновлення строку для прийняття спадщини, Вам потрібно отримати рішення суду, яке набрало законної сили та надати таке рішення нотаріуса, в якого була заведене спадкова справа. Звертаю увагу, що поновлення строку для прийняття спадщини повторно, законом не передбачено, а тому рекомендуємо уважно віднестись до строків які Вам додатково визначив суд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня! оскільки ваш батько не перебував у офіційному шлюбі з вашою матір'ю, то він входить до 5 черги спадкування. Ви і ваша сестра - спадкоємці 1 черги. Відмовлятись нвід спадщини не рекомендую, батьку оформити її через суд буде набагато складніше, бо доведеться також подавати позов про визнання проживання однією сім'єю, або можуть виникнутти нові спадкоємці.

    Рекомендую звертатись до суду спадкоємцям вашої матері (ви і ваша сестра, або просто ви) і вступати в спадщину. Необхідно обгрунтувати причину пропуску строку на прийняття спадщини. Суди таку категорії позовів задовольняють, оскільки спорів у вас ще не виникло.

    Потім, як виграєте суд, зможете подарувати частку будинку батьку, або лишити за собою.

    Фараон Катерина Леонідівна
    15%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Здравствуйте Виталий.

    Поновить срок для принятия наследства можно через суд. Вам необходимо обратиться к нотарису с документами, какие у Вас есть. Нотариус скорее всего даст отказ в звязи из пропущенным сроком обращения за наследством. С этим отказом Вы подаете Заявление о поновлении срока для вступления в наследство. С решением суда о поновлении Вы сново обращаетесь к нотарису для принятия наследства.

    По поводу вопроса может ли отойти часть в горсовет, то отвечаю, что нет, не может. Так как согласно Гражданского кодекса Украины фактически унаследовали по закону Вы(дети) в равных частях часть дома. Вы относитесь к первой очереди наследников по закону. Отец не мог унаследовать эту часть дома, так как проживал с матерью в незарегестрированом браке и он относиться к четвёртой очереди наследников по закону.

    По этому часть дома унаследуюте Вы и Ваша сестра. Если Ваша сестра откажеться от своей части (это может быть как вариант для экономии времени), то Вы унаследуете всю часть дома матери.

    Если понадобиться более конкретная информация - обращайтесь.

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    15%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Доброго дня.

    Для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини позивачеві необхідно довести поважність причин його пропуску. Поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Суд визнає поважними причини такі, наприкла, як тривала хвороба, відбування покарання у місцях позбавлення волі, перебування на строковій службі, перебування тривалий час за межами Ураїни та ін. Однак, якщо ви бажаєте, щоб ту, або іншу причину суд визнав поважною, то суду необхідно надати підтвердження письмовими документами відповідних органів.

    Судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

    Суди визнавали поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини неправильне роз'яснення в сільській раді порядку спадкування, яке полягало в тому, що до нотаріуса необхідно звертатися після спливу шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця; тимчасову втрату правовстановлюючих документів або відсутність оригіналів документів на спадкове майно в період подання заяви.

    Хочеться звернути Вашу увагу на те, що судова практика з цього питання дуже різниться, тому не можна однозначно дати відповідь, коли позивачеві вдасться поновити строк для прийняття спадщини, а коли ні.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Порядок действий для принятия наследства при пропущенном сроке коллеги Вам уже описали.

    2. Хочу обратить Ваше вниманиеманиме на следующее - если Вы или сестра, на момент смерти матери, были несовершеннолетними, то автоматически приняли наследство и идти в Суд уже не надо. Необходимо обратиться к нотариусу и оформить Свидетельство о наследстве.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Добрый день, Виталий. Тут важно понимать, кто на день смерти был зарегистрирован вместе с матерью, возраст наследников. Наследство открылось в период действия Гражданского кодекса Украинской ССР, то есть по " старому" кодексу. Также важно знать, что указано в решении о разделе имущества: выделены ли реально части или только идеальные части. Скорее всего Вам нужно будет устанавливать факт принятия наследства, а не продлевать строк на подачу заявления для принятия наследства, так как Ваша мать умерла в 1996 году. Для более детального ответа нужно больше информации

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте

    Согласно ч.1 ст.1270 Гражданского Кодекса Украины, для принятия наследства устанавливается срок в шесть месяцев, который начинается со времени открытия наследства.

    Время открытия наследства – это день смерти или день объявления умершим наследодателя.

    Причем срок в 6 месяцев установлен для всех наследников – и по закону, и по завещанию.

    Исключение делается только для наследников, которые на момент открытия наследства проживали совместно с наследодателем. Эти наследники считаются принявшими наследство в день смерти наследодателя, и им не нужно подавать заявление о принятии наследства (ст.1268 ГК Украины).

    Также принявшими наследство считаются несовершеннолетние наследники.

    Но часто бывает, что наследники по разным причинам пропускают 6-месячный срок.

    В таком случае, согласно ч.1 ст.1272 Гражданского кодекса, наследник считается не принявшим наследство, и теряет право на него.

    Следовательно, лицо-наследник, которое пропустило указанный срок, имеет два варианта дальнейших действий (ст. 1272 ГК):

    • вариант 1 – получить письменное согласие других наследников, принявших наследство, на подачу нотариусу или уполномоченному лицу органа местного совета (в сельских населенных пунктах) заявления о принятии наследства после установленного срока. Письменное согласие излагается в произвольном виде;
    • вариант 2 – обратиться в суд с иском о восстановлении срока для принятия наследства, назначении дополнительного срока. Лицо готовит исковое заявление в суд самостоятельно или обращается к юристу, адвокату. Ответчиком по этому делу указывают других наследников, а если их нет – поселковый, сельский, местный совет по месту смерти наследодателя.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Пост. Пленума ВСУ "Про судову практику у справах про спадкування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08):

    "1...Відносини спадкування регулюються правилами ЦК ( 435-15 ), якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

    У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР ( 1540-06 ) (далі - ЦК УРСР), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК ( 435-15 ) і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

    2. Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

    Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо...".

    Таким образом, надлежащим считаю обращение отца в суд в порядке отдельного производства об установлении факта прооживания одной семьей, постоянного проживания наследодателем (матерью) на момент открытия наследства, принятия наследства с привлечением в дело Вас с сестрой в качестве третьих лиц без самостоятельных требований.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Віталій!

    Якщо ваш батько був розлучений з вашою мамою, однак до дня її смерті з 1988 по 1996 роки проживав разом із нею однією сім'єю (у цивільному шлюбі), то він ввжається таким, що прийняв спадщину. А тому, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    Відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Вашому батьку необхідно звернутися до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину та надати документи, які засвідчують факт проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (день смерті вашої мами).

    Якщо йому буде відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на частку будинку, тоді необхідно звертатися до суду з позовною заявою про визнання за ним права власності на 1/2 будинку в порядку спадкування за законом після смерті спадкодавця.

    Так, відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

    Всього Вам доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    По вашому питанню рекомендую здійснити наступні дії з документами на будинок звернутися для юридичної допомоги як варіант вирішення зазначеного: Подати заяву до суду для поновлення строків прийняття спадщини, врегулювати з сестрою порядок прийняття спадщини ( або отримати від сестри відмову від прийняття спадщини), наступний етап вступ у спадщину Вами, отримаєте документи і тоді за договором дарування, або купівлі продажу зможете передати частину будинку батьку.

    Як варіант також рекомендую розглянути можливість набуття за набувальною давністю.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    на отца вы не можете оформить так как он не наследник

    сестра если не прописана в этом доме - и не подавала заяву на принятие наследства - тоже не сможет оформить так кк пропустила срок

    Вы если прописаны в доме - фактически приняли наследство и можете оформить у нотариуса а потом подарить отцу

    если не прописаны - то только через суд


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України