Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 04 листопада 2020, питання №32211 150₴

Бьет муж,граждан РФ как наказать по закону

Чем по закону грозит мужу гражданку РФ избиение жены в Украине?Есть ли какие то правовые ньюансы по этому поводу прописаны в законе?

Відповіді юристів (11)

    Костромина Виктория
    16.7%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь в полицию

    Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування

    Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

    {Кодекс доповнено статтею 173-2 згідно із Законом № 759-IV від 15.05.2003; в редакції Закону № 599-VI від 25.09.2008; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2744-VI від 02.12.2010, № 187-VIII від 12.02.2015; в редакції Закону № 2229-VIII від 07.12.2017}

    Про запобігання та протидію домашньому насильству - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Зверніться з заявою до поліції. Іноземний громадянин, який вчинив кримінальне правопорушення на території України, несе таку ж відповідальність як і громадянин України.

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

    1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    Стаття 6. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо кримінального правопорушення, вчиненого на території України

    1. Особи, які вчинили кримінальні правопорушення на території України, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом.

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text):

    Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього Вам доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Аліна!

    Так, його можна притягнути від адміністративної відповідальності до кримінальної відповідальності.

    При цьому, не має значення те, що він іноземець.

    Все залежить від обставин справи.

    Умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього з подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності чи погіршення якості життя потерпілої особи, кваліфікується як домашнє насильство за ст.126-1 КК україни, у іншому випадку за ст.173-2 КУпАП.

    Так, Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження за статтею 126-1 Кримінального кодексу України /Домашнє насильство/ (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 126-1. Домашнє насильство

    Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, -

    карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років".

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Також, є адміністративна вдповідальність, тому Ви маєте право подати заяву до поліції щодо скоєнння відносно Вас домашнього насильства, вжиття адмінінстративних заходів реагування:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування

    Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб".

    Національна практика отримала чотири спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству: терміновий заборонний припис стосовно кривдника, обмежувальний припис стосовно кривдника, взяття кривдника на профілактичний облік, проведення з ним профілактичної роботи та направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

    Терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України (підрозділи ювенальної превенції, служба дільничних офіцерів поліції та патрульна поліція) у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров'ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення строком до 10 діб. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи (один або всі): зобов'язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи, заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

    У разі визначення високого рівня безпеки кривднику обов'язково виноситься терміновий заборонний припис. Якщо визначено середній рівень безпеки, рекомендовано винесення термінового заборонного припису, а у разі його винесення — застосування не всіх заходів, які в ньому містяться. Якщо визначено низький рівень небезпеки, то припис виноситься на розсуд працівника поліції.

    Відповідно до ст. 39 КУпАП, у разі вчинення домашнього насильства суд під час вирішення питання про накладання стягнення про адміністративне правопорушення має право одночасно вирішити питання про направлення особи, яка вчинила домашнє насильство, на проходження програми для кривдника. Так само в інтересах потерпілого від злочину, пов'язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов'язаного з позбавленням волі, або звільненням від кримінальної відповідальності чи покарання з підстав, передбачених КК, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого може бути покладений обов'язок пройти програму для кривдника. Кривдник, який умисно ухилятиметься від проходження програми для кривдників, понесе кримінальну відповідальність за ст. 390‑1 КК України.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Гражданство при домашнем насилии роли не играет!

    Что делать и куда обращаться если вы стали жертвой домашнего насилия?

    • В экстренной ситуации звонить в полицию;
    • Обратиться к мобильным бригадам психологической помощи 0-800-500-335;
    • Обратиться в организацию по противодействию насилия в семье (Ла Страда) – 116 123(мобильный);
    • При необходимости - обратиться за медицинской помощью;
    • Пройти лечение, которое происходит только с согласия пациента или его законного представителя.

    Кроме этого, существует отдельная служба по противодействию домашнему насилию "Полина". Это полицейские группы, которые прошли специальную подготовку и выезжают на вызовы, связанные с домашним насилием.

    Можно также обратиться в Центр социальных служб для семьи и молодежи (в регионе своего проживания) или Единый контакт-центр системы бесплатной правовой помощи 0 800 213 100.

    2. Кто может остановить обидчика?

    Полиция - в случае установления факта домашнего насилия срочно выносит запрещающее предписание, которое действует 10 дней.Суд - выносит ограничительное предписание сроком от 1 до 6 месяцев.Предписание означает, что обидчику запрещают находиться в месте совместного проживания, даже если он является собственником квартиры, ограничивают его общение с пострадавшими, запрещают приближаться на определенное расстояние к месту их работы, жительства.

    Могут ли за домашнее насилие посадить в тюрьму?С 11 января 2019 года согласно ст. 126-1 Уголовного кодекса Украины домашнее насилие наказывается:- общественными работами на срок от 150 до 240 часов;- арестом на срок до 6 месяцев;- ограничением свободы на срок до 5 лет;- лишением свободы на срок до 2 лет.

    В соответствии со ст. 173-2 Кодекса Украины об административных правонарушениях предусмотрены следующие санкции:- наложение штрафа - от 10 до 20 необлагаемых минимумов доходов граждан, или общественные работы на срок от 30 до 40 часов, или административный арест на срок до 7 суток.- наложение штрафа от 20 до 40 необлагаемых минимумов доходов граждан, или общественные работы на срок от 40 до 60 часов, или административный арест на срок до 15 суток (в случае повторного привлечения к ответственности в течение года).

    * * *

    Выделяется несколько основных типов домашнего насилия: Физическое насилие:• вас толкают, бьют, наносят любой физический вред;• вас заставляют злоупотреблять алкоголем или наркотическими веществами;• вам не оказывают помощь во время болезни;• создают ситуации, несущие риск или угрозу вашей жизни и здоровью близких.

    Психологическое насилие:• вам или третьим лицам угрожают убийством или увечьем;• вас оскорбляют и унижают;• вам угрожают отобрать ваших детей;• вас шантажируют, вами манипулируют для собственной выгоды;• вас преследуют и запугивают;• вас травят;• вас постоянно контролируют и смеются над вами;• вас ограничивают в контактах с близкими и друзьями.

    Сексуальное насилие:• вас принуждают к нежелательным половым отношениям;• вас заставляют заниматься проституцией.

    Экономическое насилие:• вас лишают пищи и воды;• вам незаконно ограничивают доступ к жилью или лишают его;• ваше личное имущество повреждают;• у вас изымают собственные средства;• вам запрещают работать;• вас заставляют попрошайничать.

    3. Наказ МОЗ України №278 від 01.02.2019 р. "Про затвердження Порядку проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги» визначає, як відбувається медичне обстеження та надання медичної допомоги людям, які постраждали від насильства".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день.

    Описанная Вами ситуация содержит признаки домашнего насилия в семье, а именно физического насилия со стороны мужа, за которое предусмотрена не только гражданско-правовая, но и административная и уголовная ответственность.

    Обидчик, который нарушил требования специальных мероприятий по противодействию домашнему насилию, несет ответственность в соответствии с законом (ст.29 Закона Украины «О предотвращении и противодействии домашнему насилию»). Статьей 15 Закона Украины «О предупреждении насилия в семье» установлено, что члены семьи, совершивших насилие в семье, несут уголовную, административную или гражданско-правовую ответственность в соответствии с законом.

    Согласно ст. 30 указанного закона, лицо имеет право на возмещение материального вреда, причиненного вследствие домашнего насилия, моральный вред возмещаетя независимо от материального ущерба, который подлежит возмещению, и не связан с его размером. Порядок возмещения материального ущерба и морального вреда, причиненных вследствие домашнего насилия, определяется Гражданским кодексом Украины и другими законодательными актами.

    Необходимыми элементами состава гражданского правонарушения, как основания деликтной ответственности является вред, противоправное поведение, причинная связь между вредом и противоправным поведением виновного лица, что Вам следует обосновать и доказать при обращении в суд с иском о возмещении морального вреда. Согласно общих оснований гражданско-правовой ответственности обязательному выяснению судом при решении спора о возмещении морального (неимущественного) вреда подлежат: наличие такого вреда, противоправность деяния ее причинителя, наличие причинной связи между вредом и противоправным деянием причинителя и вины последнего в ее нанесении.

    Простыми словами, обращаясь в суд с иском о возмещении морального вреда, Вам следует обосновать, а также подтвердить доказательствами, противоправность действий родственников мужа (а именно насилие в семье с их стороны), указать какой вред был нанесен такими деяниями, а также доказать причинно-следственную связь между их действиями и причиненным Вам вредом.

    Такими доказательствами могут быть постановления о привлечении к административной ответственности за совершение административного правонарушения, предусмотренного ст.173-2 ч.1 КоАП Украины, то есть, за совершение насилия в семье - умышленного совершения действий психологического или физического характера в отношении члена своей семьи; высновки инспекторов полиции о рассмотрении Ваших сообщений о домашнем насилии касательно Вас; свидетельские показания и прочее.

    Следует также обратиться с соответствующим заявлением в Службу по делам детей, просить провести обследование условий проживаний ребенка, а также провести беседу с сожителями с целью предотвращения их негативного поведения в отношении ребенка. Заключения, акты, полученные в результате рассмотрения Вашего заявления, также будут служить доказательствами в суде.

    Определяя размер возмещения морального вреда, Вам также необходимо будет предоставить суду надлежащие, допустимые и достаточные доказательства характера, объема и глубины страданий (физических, душевных, психических), которые Вы понесли в результате домашнего насилия, подтвердить как отразилось это на Вашем эмоциональном состоянии, а также состоянии ребенка, и к каким последствиям это привело. Вы должны будете также указать, из каких соображений исходите, определяя размер ущерба, предоставить доказательства о том, как отразилось на Вашем здоровье и здоровье ребенка домашнее насилие со стороны родственников мужа, указать, как привело домашнее насилие к вынужденным изменениям в Ваших жизненных и производственных отношениях, каким образом это отразилось на чести, достоинстве, деловой репутации и престижа (то есть предоставить доказательства потери работы, в Вашем случае) и в чем именно это заключается, можно также указать необходимое время и усилия, необходимые для восстановления предыдущего состояния, возможные ухудшения способностей или лишения возможности их реализации в результате противоправных действий со стороны причинителей вреда.

    Собрать необходимо также справки, назначения врачей, выписки из медицинской карты, свидетельствующие об обращении за медицинской помощью из-за перенесенного стресса, а также назначенного лечения, квитанции, чеки о покупке необходимых медикаментов.

    Для составления искового заявления необходимо обратиться к адвокату, он также окажет помощь в сборе необходимой доказательственной базы.

    Во многих населенных пунктах действуют кризисные центры, куда могут обращаться люди, ставшие жертвами домашнего насилия (адреса можно найти в интернете). В центрах возможно временное пребывание женщин с несовершеннолетними детьми, а также оказываются консультационные услуги юрисконсультом, психологом, психотерапевтом.

    Вы можете обратиться также в Центр предоставления бесплатной правовой помощи (адрес центра в вашем городе можно найти тут :

    https://minjust.gov.ua/news/info/adresi-tsentriv-z...

    , во многих из них есть специализированные юристы по проблемам домашнего насилия, вся информация и контакты социальных служб о том куда нужно обращаться за дополнительной помощью.

    В соответствии с Законом Украины «О бесплатной правовой помощи» (ст.ст.13,14) Вы имеете право на предоставление бесплатной вторичной правовой помощи (то есть и представительство Ваших инв суде, и составление процессуальных документов будет осуществляться адвокатом бесплатно).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Доброго дня,

    Вам потрібно звертатися до поліції із заявою!

    Існує кримінальна відповідальність:

    Відповідно до ст. 126-1 ККУ - Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, - карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    Або адміністративна відповідальність: ст. 173-2 КупАП.

    Тому, наразі Вам потрібно звернутися до поліції із заявою. Відповідно до ст. 214 КПК, слідчий повинен буде протягом 24 годин внести відомості до ЄРДР та надати Вам аитяг з ЄРДР. Після цього справа буде відкрита.

    Якщо протягом 24 годин цього не буде зроблено - необхідно буде оскаржувати таку буздіяльність до слідчого судді протягом 10 днів.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    додатково повідомляю:

    Відповідно до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

    Облік і розгляд заяв та повідомлень про застосування домашнього насильства проводиться суб'єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству:

    - районними, районними у містах Києві і Севастополі державними адміністраціями та виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад;

    - службами у справах дітей;

    - загальними та спеціалізованими службами підтримки постраждалих осіб (центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; притулки для дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; соціально-реабілітаційні центри (дитячі містечка); центри соціально-психологічної допомоги; територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг); інші заклади, установи та організації, які надають соціальні послуги);

    - уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України;

    - судом (у випадку заяви про видачу обмежувального припису стосовно кривдника);

    - цілодобовим кол-центром з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

    Якщо Ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, Ви маєте одразу ж звернутися до медичної установи за місцем проживання та зафіксувати фізичні ушкодження. Це у подальшому допоможе Вам притягти кривдника до відповідальності, якщо Ви звернетеся до правоохоронних органів.

    Більш детальні роз’яснення та адвокатську допомогу можна отримати в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня! Зверніться до поліції та напишіть заяву. До порушника може бути застосований штраф або громадські роботи чи адміністративний арешт.

    Ви можете звернутися на гарячу лінію 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер) з будь-якого телефону по всій території України. Лінія є безкоштовною, анонімною та конфіденційною. Тут вам порадять, що робити у вашій конкретній ситуації в конкретний момент. Якщо насильство відбувається безпосередньо в момент дзвінка, вас одразу перемкнуть на поліцію.

    Ковальчук Владимир

    Если насилие имело последствия, подпадающие под действие Уголовного кодекса, то и санкции за такие деяния могут быть соответствующими. Нет нужды прописывать детально наказания по всем возможным статьям, т.к. пришлось бы перенести в данный материал добрую половину УК.

    При этом есть в законодательстве и специальные меры, напрямую относящиеся к домашнему насилию:

    • Статья 1261 УК, подразумевающая наказание за домашнее насилие.
    • Закон «О предотвращении и противодействии домашнему насилию» (далее Закон), устанавливающий меры профилактики, предотвращения, экстренного реагирования и нивелирования последствий.
    • «Порядок вынесения уполномоченными подразделениями органов Национальной полиции Украины срочного запрещающего предписания в отношении обидчика», утвержденный МВД Украины.На основании этих нормативных актов может складываться наказание (реакция правоохранительных органов). Это довольно широкий перечень мер, основные из которых:Нормативный актЧто будет?Ст.1261 УКОт 150 часов общественных работ до 5 лет ограничения или 2 лет лишения свободы.Профильные законы и приказыЗапрет на совместное проживание, выселение, запрет приближаться к супруге и другие меры, которые подробнее рассмотрим далее.Все эти нормы могут действовать как в совокупности с другими положениями законодательства, так и отдельно.Строгость наказания, назначаемого судом, зависит от тяжести последствий домашнего насилия. При этом если последствия подпадают под другие статьи кодекса, могут быть применены и их нормы (побои, телесные повреждения, убийство), вне зависимости от статуса отношений между пострадавшим и подозреваемым.
    Владислав
    Владислав 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 6 років досвіду

    Доброго времени суток, Алина!

    По данному факту необходимо обратится в районный отдел (отделение) полиции по месту Вашего проживания.

    Дознаватель, следователь должен внести сведения в Единый реестр досудебного расследования в течении 24 часов и начать досудебном расследование.

    В случае отказа у Вас есть 10 суток для обжалования бездеятельности у следственного судьи согласно статьям 303-307 УПК. Получив ухвалу суда , орган досудебного расследования либо дознания будет обязан внести данные сведения в ЕРДР, начать досудебном расследование и предоставить Вам выписку из реестра, согласно статье 60 УПК.

    Квалификация скорее всего будет по статье 126-1 УК.

    Отдельно добавлю, что Нацполиция Украины усилила противодействие домашнему насилию, обратится по данному поводу можно так же и по номеру "102", вызвав патруль на дом.

    Данная система была создана в рамках проекта "Полина".

    Всего Вам доброго!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Чем по закону грозит мужу гражданку РФ избиение жены в Украине?Есть ли какие то правовые ньюансы по этому поводу прописаны в законе?"

    Тоже самое что и гражданину Украины.

    Вам нужно зафиксировать телесные повреждения - обратиться в больницу, и писать заявление в полицию.

    Результат рассмотрения полицией Вашего заявления зависит от качества составленных документов (заявления, пояснений). Подробно изложить обстоятельства в заявлении и пояснении с учетом квалифицирующих признаков уголовного правонарушения, что б не было возможности трактовать содержание иначе. В течении суток должны внести в ЕРДР (открыть уголовное производство), в противном случае обжаловать невнесение к следственному судье.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України