Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 листопада 2020, питання №32866

Как понять, настоящий договор или это мошенники?

Здравствуйте. Фрилансеру предложили заключить договор, где необходимо указать паспортные данные, ИНН, реквизиты карты. Договор прислали по электронной почте. Связь с Заказчиком только в мэсэнджерах. Как проверить, не мошенники ли пытаются таким образом получить мои данные?
(В договоре есть реквизиты Заказчика)

Відповіді юристів (2)

    Владислав
    Владислав 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 6 років досвіду

    Доброго дня, шановний фрілансер!

    Повідомляю Вам наступне по суті Вашого запитання.

    Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 3 Закону України «Про електронну комерцію» електронний договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків і оформлена в електронній формі.

    Стаття 652 Цивільного кодексу України дає таке визначення: «договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків».

    Абзац другий частини 2 статті 639 Цивільного кодексу України передбачає, що договір, укладений за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем за згодою обох сторін вважається укладеним в письмовій форм.

    Загалом , наявність даних (таких як паспорт та ІНН) є нормальною практикою і ці дані містяться у договорі, де присутні дві сторони -Замовник та Виконавець.

    Але у зв'язку із тим, що Ви навели є сумніви , щодо такого договору, так як я (згідно із Вашим запитанням) не побачив там домовленості про утворення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

    Треба дивитись Ваш договір.

    Для детальної консультації звертайтесь особисто через Звернутися або через контакти зазначені у профілі.

    На все добре!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора!

    Якщо від Вас не вимагають надати фото вашого паспорту, коду, банківської картки, а лише хочуть вказати дані з цих документів у договорі, то підстав для хвилювань немає.

    Якщо ж просять надати документи - тоді це дійсно можуть бути шахраї.

    Якщо потрібна детальна консультація та аналіз умов договору, звертайтесь на індивідуальну консультацію через кнопку Звернутися.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України